5 gezonde alternatieven voor je ongezonde gewoontes

Een goede variatie voor een gezond balans.

© Unsplash

keri-liwi-iQwJ8DGUT3U-unsplash.jpg

Geen zin om altijd op je eten te letten en al het lekkers te moeten missen voor dat ene doel. Met onderstaande tips word je weer een stuk vrolijker van de inhoud op je bord: gezond en lekker zijn met deze trucs volledig in balans.

Alternatief voor aardappelen

Geen gebakken witte aardappelen meer, vanaf nu kies je voor zoete aardappel. Deze bevatten namelijk veel meer voedingsstoffen, waaronder beta-caroteen. Afgezien van friet, gekookte aardappelen en gebakken aardappelpartjes, kun je er ook gewoon stamppot van maken. Over stamppot gesproken: heb je weleens geprobeerd om dit te maken van bloemkool met wat zout en kokosolie? De smaak komt heel dicht bij puree, maar is veel voedzamer.

Alternatief voor pasta

Maak pasta van courgette of pompoen. De gele pompoen is een perfecte vervanging door de structuur van het vruchtvlees. Snijd de pompoen door de helft, leg deze ondersteboven in een ingevette ovenschaal en zet 45 minuten in een oven op 190 graden. Lepel de pompoen uit en je hebt een vezelrijk en voedzaam alternatief voor spaghetti. Als je echt behoefte hebt aan pure koolhydraten, probeer dan rijstpasta.

Alternatief voor chips met dipsaus

Je weet hoe het gaat: je belooft jezelf maar één kom chips leeg te eten en voor je het weet is die hele zak leeg. Waarom is chips toch zo verslavend? Lees het hier. En de dipsaus is ook verdwenen (in je maag). Zo, dat waren dus 1000 kcal. En dan nu het betere alternatief: kies voor zelfgemaakte guacamole of hummus en dip er rauwe groenten in.

Alternatief voor algemene snacks

Elke keer dat je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel waardoor je vet opslaat. Maar laten we eerlijk zijn: soms moet je snacken. Kies voor noten, zaden, fruit of een proteïnerijke shake. Ja, je moet waarschijnlijk je eigen snacks meenemen, maar dat bespaart je een hoop tijd, geld en lege calorieën.

Alternatief voor dessert

Ook al ben je geen zoetekauw, is de kans groot dat je toch wel eens trek hebt in een lekker toetje. Dan kun je een stuk pure chocolade nemen, maar je kunt ook het volgende recept maken:

  • 1 flinke eetlepel cacaopoeder
  • 2 bevroren bananen
  • 50 ml kokosmelk

Doe alles bij elkaar in de blender tot de bananen gepureerd zijn. Het resultaat... overheerlijk chocolade-ijs.