Smoothiebowls: gezond of niet?

Dat ze er fantastisch uit zien is een feit, maar zijn ze ook net zo gezond als dat ze lijken?

© Unsplash/Louise Burton

louise-burton-n2RKRotiNoM-unsplash.jpg

Smoothiebowls: ontzettend lekker, het ideale ontbijt voor in de zomer en super gezond. Toch? Ze staan er in ieder geval om bekend mega gezond te zijn, maar is dat wel écht zo?

Gezond

Even beginnen met een kleine disclaimer. Want, wat is 'gezond'? Zie jij een product dat rijk is aan calorieën, maar wel veel voedingsstoffen bevat als gezond of ongezond? Vaak verschilt dit per doel en per persoon. In dit artikel kijken we naar voedingsstoffen, voedingswaarden, suikers en calorieën, zodat je zelf kunt bepalen of het wel of niet past binnen jouw voedingspatroon.

Fruitsuikers maken smoothiebowls ongezond

We moeten je teleurstellen: smoothiebowls zijn niet altijd zo gezond als dat ze lijken. Een van de voornaamste redenen hiervoor is dat smoothiebowls vol zitten met fructose, ofwel fruitsuikers. Maar dat zijn natuurlijke suikers, toch? Klopt! Maar helaas kan je lichaam geen onderscheid maken tussen natuurlijke suikers en tafelsuikers. Suiker = suiker, zo simpel is het. Smoothiebowls zitten vaak bomvol fruit, waardoor de hoeveelheid suiker flink op kan lopen.

Tip: verlaag de hoeveelheid suiker door er een groene smoothiebowl van te maken. Kies slechts één stuk fruit (zoals een banaan) en blend deze met spinazie of boerenkool. Wil je graag een romigere structuur? Mik er dan wat (soja)yoghurt, kwark of stukjes bloemkool doorheen. Ook nog graag wat zoeter? Voeg wat (vegan)eiwitpoeder toe aan de blender. Dit zorgt gegarandeerd voor een gezonde upgrade van je exotische ontbijt!

Dit zijn de beste toppings voor je smoothiebowl

We know, het ziet er prachtig uit, maar het tweede probleem waar we tegenaan lopen zijn alle toppings op een smoothiebowl. Kokosrasp, chiazaad, pindakaas, extra vers fruit, granola, honing, lijnzaad, hennepzaad, amandelboter, noten, pompoenpitten, hennepzaad en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Begrijp ons niet verkeerd, deze toppings kunnen wel degelijk gezond zijn, maar bevatten vaak ook veel calorieën.

Tip: gebruik niet teveel toppings. Kies er een paar die je het lekkerst vind en probeer ze een aanvulling te laten zijn op de voedingswaarden van jouw bowl. Door het fruit bevat je smoothiebowl vaak al genoeg koolhydraten, dus kun je qua toppings vaak beter kiezen voor vetten en eiwitten. Hallo, pindakaas!

Smoothiebowl minder gezond doordat je niet hoeft te kauwen

Issue nummer drie. Als je fruit in de blender gooit worden de vezels en vitaminen deels afgebroken, waardoor deze verloren gaan. Zonde! Daarbij kan het zijn dat je niet verzadigd bent na het eten van een smoothiebowl, omdat je nauwelijks hoeft te kauwen. Hoe meer je kauwt, hoe minder je eet, omdat het kauwen ervoor zorgt dat je hersenen sneller denken dat je genoeg gegeten hebt.

Tip: kies voor kauwbare toppings die rijk zijn aan vezels en vitaminen. Kies bijvoorbeeld voor fruit dat laag is in suikers en calorieën, zoals aardbeien of frambozen. Kies daarnaast bijvoorbeeld voor een paar lepels havermout, chiazaad of zelfgemaakte granola, zodat je niet vergeet te kauwen.

Smoothiebowls bevatten veel koolhydraten

We hebben het al even laten vallen, maar smoothiebowls bevatten vaak ontzettend veel koolhydraten tegenover weinig vetten en eiwitten.

Tip: los dit op door wat kwark (of sojayoghurt), (vegan)eiwitpoeder of pindakaas aan je smoothiebowl toe te voegen. Weinig suikers, veel eiwitten en vetten. Én lekker dat het is!

Smoothiebowls zijn niet zo gezond

Smoothiebowls zijn helaas niet zo gezond als dat ze eruit zien en hoe ze bekend staan. Maar - ja gelukkig is er een maar - het kan echt niet gelijk kwaad om af en toe te genieten van dit kleurrijke ontbijt. Balance is key, dus als jij de rest van de dag minder fruit eet en de maaltijden bouwt om eiwitten en vetten, dan kun je gerust van een smoothiebowl smullen. Daarbij kun je de smoothiebowl naar bovenstaande tips natuurlijk ook een stuk gezonder maken. Enjoy!

Bron: AD.nl