Dit is de ultieme wedstrijdsinglet

Een singlet van hoogwaardige kwaliteit.

© Geoffrey Knott

Maatwerk.jpg

Zes jaar geleden, voordat Tracksmith-oprichter en CEO Matt Taylor de Van Cortlandt introduceerde, de bestseller van het bedrijf, was de markt voor singletjes heel beperkt. ‘Of je was een topatleet, en je kreeg ze gratis, of je kocht ze bij grote sportzaken, maar dan heel matig van kwaliteit.

Hoogwaardige wedstrijdsinglets

Sportmerken verkochten geen hoogwaardige wedstrijdsingletjes.’ En dus zag Taylor, die als marketingdirecteur bij Puma met Usain Bolt had gewerkt, een gat in de markt voor zijn nieuwe bedrijf. Bij het ontwerp van het singlet, dat je nu ook in Nederland en België overal ziet opduiken, zette Taylor drie basisprincipes voorop. Allereerst: comfort. ‘Als je er steeds aan moet plukken, wordt het geen aangename ervaring.’ Punt twee: functionaliteit. ‘Als het 10 graden is en je hebt een rustige duurloopje op het programma staan, dan voldoet een katoenen shirtje prima. Maar bij een lange duurloop in 25 graden, ga je voor beter materiaal.’ Last but not least: de stijl.

Hier is de merknaam van afgeleid

Taylor zegt dat het ontwerp van de Van Cortlandt (de naam is afgeleid van het Van Cortlandt Park in The Bronx, dat zijn naam weer dankt aan de van oorsprong Nederlandse Van Cortlandt-familie) vanaf het eerste begin vast stond. ‘Als je de logo’s er toen afhaalde, had je geen idee gehad welk merk dit had gemaakt.’ Taylor koos een heel licht materiaal, dat hij ook nog een speciale behandeling gaf om te voorkomen dat het shirtje, zoals veel andere loopshirts, zou gaan stinken. De karakteristieke schuine baan over het shirt is afgeleid van een paar belangrijke erfstukken uit de atletiek, vertelt Taylor. Het high school shirt van zijn schoonvader bijvoorbeeld: wit met een schuine rode baan. En het atletiekteam van Cornell University (VS), dat sinds 1880 een bijzondere traditie kent: als je een punt scoort in het universiteitskampioenschap, krijg je een schuine baan over je shirt. ‘Het is hartstikke herkenbaar en een doel voor iedereen.’ De laatste inspiratiebron: de Japanse Ekidens, waarbij je allemaal met een band over je schouder loopt die je als estafettestokje overdraagt.

De veiligheidsspelden zitten er alvast in

De Tracksmith-ontwerpen kennen nog meer details die diep verankerd zijn in het lopersbestaan. Zo komen alle singlets met de veligheidsspelden voor je startnummer er al in. Er is zelfs een speciaal label toevoegd om de speldjes te bewaren zonder dat je extra gaatjes moet maken in de stof. Bij het maken van de Van Cortlandt gingen de ontwerpers niet over één nacht ijs: ‘We hebben voortdurend de armgaten, de schouders en de rugopening aangepast. En de lengte, omdat veel mensen het shirt in hun broek willen dragen. We naaiden een pasvorm, lieten iemand daar twee weken in lopen, pasten ‘m aan en gingen weer door.’ Zelfs nu, vijf jaar later, zijn ze nog steeds aanpassingen aan het doorvoeren, vertelt Taylor. Alles voor het ultieme wedstrijdtenue.

Dit artikel komt uit Runner's World juli/augustus. Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Neem dan een abonnement op Runner's World.


Volg je Runner's World al op Facebook, Instagram en Pinterest?