De Hamburg Marathon (13 september) gaat vooralsnog gewoon door
Zo zal de marathondag eruit komen te zien.
De organisatie van de Haspa Hamburg Marathon maakte gisteren bekend dat ze de marathon, die eerder verplaatst werd van 19 april naar 13 september, op de nieuwe datum ook echt door wil laten gaan, zowel voor de wedstrijdlopers als voor de recreanten. Met de hygiënemaatregelen die de organisatie gisteren presenteerde, zou het mogelijk moeten zijn om 13 september 10.000 marathonlopers en 4.000 deelnemers aan de halve marathon van start te laten gaan. Als het doorgaat, zou de marathon in Hamburg voor zover bekend de eerste belangrijke internationale marathon zijn die na de wereldwijde corona-uitbraak toch van start gaat met een groot deelnemersveld.
Het topveld wordt beperkt tot zo'n 30 atleten
Het topveld wordt in Hamburg wel drastisch beperkt tot zo'n 30 atleten. Het zijn de enige lopers die naast elkaar op de startlijn zal staan. De atleten zullen voor de wedstrijd getest worden op het coronavirus en. Mede door het reisverbod, zullen niet alle nationaliteiten niet vertegenwoordigd zijn. Deelname van lopers uit landen waar het coronavirus een hoger risico vormt, is niet toegestaan – ook niet bij de recreanten.
De maatregelen tijdens de Hamburg Marathon
Er zullen geen kids runs zijn, geen toeschouwerstribunes en geen hotspots langs het parcours. De halve marathon en de marathon hebben verschillende start- en finishplekken. Deelnemers aan de halve marathon gaan in verschillende groepen van start tussen 8 en 8:30 uur. Marathonlopers gaan van 9:30 tot 11:30 van start. De startgroepen zullen zo’n 1000 lopers groot zijn en met tussenpozen van ongeveer tien minuten vertrekken. De lopers verzamelen zich al voor de wedstrijd in hun vooraf bepaalde groepen in verschillende zalen van het Expo-gebouw. Daar - en ook later in het finishgebied - zal social distancing zal worden gehandhaafd. Zowel op het evenemententerrein als langs de baan zullen desinfectiepunten worden ingericht.
Mondkapje dragen op het evenemententerrein
Alle deelnemers krijgen een mondkapje van de organisatie. Dat moet gedragen worden op het evenemententerrein, ook in het start- en finishgebied. Tijdens de wedstrijd moeten lopers het bij zich houden zodat ze het meteen na het passeren van de finish weer kunnen aanbrengen. Er zijn geen bekertjes water of snacks beschikbaar in het finishgedeelte; in plaats daarvan ontvangen alle deelnemers een bevoorradingspakket. Andere faciliteiten die doorgaans worden aangeboden, zoals massages en douches, zijn niet beschikbaar.
De organisatie
Het gedetailleerde hygiënebeleid is volgens de organisatoren tot stand gekomen met hulp van de Crowd Managing-deskundigen van de universiteit van Manchester. Die werken samen met meer internationale marathonorganisaties, maar ook met de Premier League en de Duitse voetbalbond (DFB).
‘Dit hele project moet aantonen dat een hardloopevenement met maximaal 14.000 deelnemers in een stedelijke omgeving in deze tijd op verantwoorde wijze kan worden uitgevoerd’, aldus organisator Frank Thaleiser.