Bijzondere looproute: dwars door de gangen/steegjes van Groningen

'Op mijn route kom je op plekken waar je normaal niet komt en al lopende leer je zo je stad een stukje beter kennen.'

© Nico Swart

Groninger gangen Van Zwieterengang - foto Nico Swart.jpg

Nico Swart uit Groningen heeft iets met reeksen en hardlopen, zo ontwierp hij een loopronde langs alle 32 gasthuizen en een loopronde langs alle oliebollekramen van de provinciehoofdstad. Zijn laatste bedenksel is een ronde van 10 kilometer door de gangen van de historische binnenstad. Die gangen zijn verbindingen tussen straten en straten of straten en grachten. In Groningen hebben die gangen of steegjes bijna allemaal een naam, en dat is bijzonder. Vaak verstopt van de grote weg zie je de stad al lopend zo van een andere kant.

Groningse geschiedenis

‘Ik ontwerp dit soort looproutes vaker. Ik hou van geschiedenis en als ik iets lees over een bepaald onderwerp dan vraag ik me al gauw af of er daarvan meer zijn en of je erlangs kunt hardlopen. Zo maakte ik een route langs alle gasthuizen en oliebollenkramen van Groningen. Een boekje uit de kringloopwinkel was de inspiratie voor een 10 kilometer route langs 54 van de oorspronkelijk bijna 100 oude (voormalige) gangen in Groningen. Sommige daarvan zijn 30 centimeter breed, andere weer 4 meter. Mijn criterium: je moest de gang in kunnen lopen of door een hek of deur in kunnen kijken’, aldus Swart.

Looptour

De oudste van de Groninger gangen rondom de binnenstad waren er al in de middeleeuwen toen de stad nog een stuk compacter was. In die gangen woonden mensen vaak in armoede en waren er talloze tabaksfabriekjes en bierbrouwerijen. Veel van de gangen hebben een naam, zoals de Hoedemakersgang, de Stokersgang en de Brouwersgang, vernoemd naar het uitgeoefende beroep. In de buurt van de universiteit liggen de rectorsgang en de professorsgang. In de meeste van de gangen hangt aan het begin ook een uitleg van de gang, zodat je, als je wilt, even kunt rusten op je looptour.

Aanrader

Swart: ‘Elke gang die we belopen is weer anders. Ze gaan van Middeleeuws naar de meest recente gang, de Wallegang, van slechts 3 jaar oud. Sommige gangen zijn als zodanig niet herkenbaar meer door een deur of metselwerk ervoor. Op mijn route kom je op plekken waar je normaal niet komt en al lopende leer je zo je stad een stukje beter kennen. Je bent eigenlijk een beetje op ontdekkingstocht. In Groningen is het rond het Schuitendiep-Damsterdiep prachtig slingeren door de gangen, maar ook de omgeving van Lage der A en Hoge der A met zijn vele Rijksmonumenten is fantastisch. Het is daar alsof je een schilderij binnenstapt. Als startpunt van de route heb ik natuurlijk gekozen voor het herkenningspunt van de stad, de bijna 100 meter hoge Martinitoren. Ik kan de route echt aanbevelen, dus hup aan de gang, de hardloopschoenen aan en ogen open.’

Wil je de route ook een keer lopen, dan is hier de link. Afstandmeten.nl