6 mogelijke verklaringen waarom je ineens aankomt
Cruciaal om te weten als je wilt afvallen.
Sommige kilo's zijn hartstikke verklaarbaar. We kennen bijvoorbeeld allemaal de pondjes die eraan vliegen na overdadige feestdagen of door wekenlang consequent bankhangen. Deze dingen horen bij het leven als zout in de zee. Een beetje schommelen in je gewicht is dan ook niet meer dan normaal. Maar wat als je flink aankomt, en je hebt geen idee waar al die vetten vandaan komen?
Soms is het vinden van een logische verklaring cruciaal om je gedrag de juiste kant op te sturen. Maar als je niet weet waar de kilo's vandaan komen, ben je als een schip zonder kapitein: stuurloos. Wat kan de oorzaak zijn van een plotselinge gewichtstoename? Bij deze leggen we je zes veelvoorkomende verklaringen voor, toegelicht door Lawrence Cheskin, MD, directeur van het Johns Hopkins Weight Management Center.
Je eet te veel zout
Natriumconsumptie zorgt ervoor dat je lichaam water vasthoudt, aldus Cheskin. Water drinken leidt tot een hoger gewicht en meer volume. Dus als je meerdere dagen achter elkaar veel zout voedsel eet, kun je ineens aankomen.
Vooral restaurantvoedsel - met name fastfood - wordt vaak volgepropt met natrium. Dus als je onlangs een aantal dagen achter elkaar eten hebt besteld, kan dit onderdeel van de verklaring zijn. Houd er ook rekening mee dat veel voedingsmiddelen die je thuis eet vol zout kunnen zitten. Denk hierbij aan brood, ingeblikte producten, bewerkte producten en vleeswaren.
Je gebruikt een nieuw medicijn
'Er zijn veel medicijnen die een gewichtstoename kunnen veroorzaken,' aldus W. Scott Butsch, M.D., directeur obesitasgeneeskunde bij het Bariatric and Metabolic Institute van de Cleveland Clinic. Depressiemedicijnen en medicijnen voor hartziekten (bètablokkers) zijn twee veelvoorkomende boosdoeners, legt Butsch uit. Maar slaapmiddelen op recept, pijnstillers en zelfs sommige allergieblokkerende antihistaminica kunnen een gewichtstoename veroorzaken.
Aan dit lijstje kunnen ook steroïden, testosteronverhogende medicijnen en sommige supplementen worden toegevoegd. Deze medicijnen werken op je hormonen, wat zeker een plotselinge gewichtstoename kan stimuleren.
Je eet meer dan je denkt
Deze lijkt misschien voor de hand liggend, maar mensen realiseren zich niet hoe snel het kan gebeuren. Als je evenveel beweegt maar voor langere tijd consequent iets meer eet dan normaal - dus dat hoeven geen bizarre porties te zijn - kun je op de lange termijn een flinke gewichtstoename veroorzaken.
Het is belangrijk om te beseffen dat deze veranderingen subtiel kunnen zijn. Misschien drink je net iets meer dan normaal door de crisis. Of misschien heb je nieuw borden waardoor de portiegroottes zijn toegenomen zonder dat je het door hebt. 'Als je maar 500 calorieën meer per week eet, kan je gewicht na verloop van tijd oplopen', aldus Butch.
Je bent overgestapt op een koolhydraatrijk dieet
Als je overstapt van een extreem koolhydraatarm dieet, zoals keto, naar een dieet dat meer granen en zetmeel bevat, zul je direct een verschil merken op de weegschaal. Dat komt omdat koolhydraten als glycogeen in je spieren en lever worden opgeslagen. Elke gram glycogeen bevat ongeveer drie gram water, wat betekent dat een bord pasta extra water in je weefsels opslaat. En dat betekent: meer gewicht, meer volume.
Je bent onlangs afgevallen
Het zou heel erg fijn zijn als verloren gewicht verloren bleef. Maar juist het tegenovergestelde is waar. 'Ons lichaamsgewicht en lichaamsvet zijn strak gereguleerd, en ons systeem zal werken om het evenwicht te behouden,' zegt Butsch. Anders gezegd, alle kilo's die je erin slaagt kwijt te raken, zullen waarschijnlijk terugkeren, zelfs als je je afslankroutines volhoudt, voegt hij eraan toe. Dus als je onlangs wat bent afgevallen, is de kans groot dat je weer iets van dat gewicht zult terugkrijgen, ongeacht hoeveel je eet of traint.
Je hebt een endocriene aandoening
Volgens de National Institutes of Health heeft ongeveer een op de vijf volwassenen een traag werkende schildklier - ook wel bekend als hypothyreoïdie. Hoewel deze aandoening veel vaker voorkomt bij vrouwen, zegt Cheskin dat veel mannen hypothyreoïdie ervaren, wat een plotselinge en aanzienlijke gewichtstoename kan veroorzaken.
Hoewel minder typisch, kunnen sommige andere hormoonaandoeningen, zoals de ziekte van Cushing, ook leiden tot gewichtstoename, zegt Butsch. Als je een van deze endocriene aandoeningen heeft, is gewichtstoename waarschijnlijk niet het enige symptoom, voegt hij eraan toe. Volgens de Mayo Clinic zijn vermoeidheid, zwakte, hoofdpijn, denkproblemen en depressie of prikkelbaarheid allemaal tekenen van deze hormoonstoornissen.