15 tips voor meer balans tussen thuiswerken en privé

Pik je verloren uurtjes terug met deze simpele trucs.

© Getty Images - Kentaroo Tryman

gettyimages-1241439241

Wordt thuiswerken het 'nieuwe normaal'? Grote kans van wel, en dat maakt de scheiding tussen werk en privé een stuk minder scherp. Des te belangrijker dus dat je de scheidslijnen voor jezelf duidelijk uitstippelt. Neem daarom de volgende 15 tips ter harte en doe er je voordeel mee.

1. Speelkwartier

Aan je snelheid werken is niet iets wat je baas gelijk als speerpunt zal beschouwen, maar het zorgt wel voor de nodige ontspanning. Fysiologen aan de University of Pittsburgh ontdekten dat werknemers die in hun lunchpauze aan sport doen de helft minder last van middagdipjes hebben en hun productiviteit met een kwart zien verbeteren.

2. Sta op

‘Efficiënter gebruik maken van de telefoon zorgt ervoor dat je je werk op tijd afkrijgt,’ aldus Allen Elkin, auteur van het boek Stress Management for Dummies. ‘Als je gaat staan, duren je gesprekken zo’n 50 procent korter, omdat je sneller tot de kern komt. Hiermee maak je weer tijd vrij om andere belangrijke zaken aan te pakken.’

3. De knop om

‘Een goede balans vinden tussen werken en leven betekent dat je in beide gevallen niet te veel moet doorschieten,’ zegt David Guest, professor organisatie-psychologie aan de Universtiy College London. ‘Een druk sociaal leven is niet bevorderend voor de werkstress, neem daarom eens per maand een snipperdag zonder verplichtingen.’ Zoek het ook eens in hogere sferen. Volgens een onderzoek aan het College of Europe in Brugge zorgt meditatie ervoor dat stress met zeker 30 procent afneemt.

4. Wees open

De details over dat vrijgezellenweekend kun je misschien beter voor je houden, maar op zich kan het geen kwaad om soms een iets over privé-afspraken aan je baas te vertellen. Volgens Guest is dat een pure win-winsituatie. ‘Je baas zal je meer ruimte geven om aan je privéleven te werken. Bovendien zet de balans tussen privé- en werkverplichtingen je positief onder druk om je werk op tijd af te krijgen.’

5. Dode uurtjes

Werk tijdens het reizen, zodat je onderweg achterstallige klussen wegwerkt en zo meer vrije tijd overhoudt. Er is tenslotte overal wel een mobiel signaal te vinden om online te gaan. Zo wordt reizen met de trein ineens een stuk interessanter.

6. Werkstudent

Aan jezelf werken is goed voor zowel je gezondheid als je carrière. ‘Investeren in je carrière door middel van voortdurende bijscholing heeft je privé en op werkgebied een gevoel van controle,’ meent de Britse levenscoach Clare Evans. Meer dan 80 procent van de mensen die zich laat bijscholen meent dat zijn leven er beter op is geworden. IT-cursussen hebben de meest positieve impact op jou en je loopbaan.

7. Lekker sociaal

Volgens de communicatieconsultants van Mitel surft meer dan 80 procent van ons een half uur per dag langs allerlei sociale netwerksites. ‘Deze strategie om onder werk uit te komen gaat uiteindelijk ten koste van je privétijd, omdat je door vervagende grenzen niet uit je werkmodus kunt komen,’ zegt Deborah Tom, auteur van het boek Find the Balance. Focus je tijdens je balanceeract vooral op netwerksites die carrièregericht zijn, zoals LinkedIn.com.

8. Uitbesteden

Internet kan je werk stukken gemakkelijker maken. Zet ze op de site en freelancers bieden zich bij bosjes aan om je het werk uit handen te nemen – voor scherpe prijzen, want de concurrentie is groot. Mooi, zo heb jij weer tijd over voor de belangrijke dinges des levens.

9. Balansdag

Zorg ervoor dat vrij ook echt vrij is. ‘Verpest je weekenden en vakanties niet met administratie,’ zegt Evans. ‘Maak eens per maand een dag vrij waarop je schoon schip maakt en alle klussen doet die zijn blijven liggen. Dan kun je pas echt zonder schuldgevoelens genieten van een relaxed weekend.’

10. Zelfreflectie

‘Privé en werk als twee losse dingen zien, is onmogelijk,’ zegt Evans. Ze tipt om eens per week een cijfer van 1 tot 10 aan de volgende punten: je fysieke omgeving, gezondheid, financiën, persoonlijke groei, vermaak, relatie, carrière en vrienden. ‘Focus je hierbij op het punt dat het slechtst loopt, schrijf op wat je tegenhoudt en probeer aan te geven hoe je dit gaat verbeteren,’ zegt ze.

11. De baas betaalt

Volgens een onderzoek van de Arbo Unie beweegt slechts een kwart van de Nederlandse werknemers met enige regelmaat – de helft zit stokstijf achter het beeldscherm gekluisterd. En dat terwijl werkgevers miljoenen uitgeven aan bedrijfssportplannen. Profiteer hiervan. ‘De meeste bedrijven zien het belang van gemotiveerde, gezonde werknemers, dus wees niet bang om je werkgever te vragen naar een bijdrage voor de sportschool,’ aldus Deborah Tom.

12. Maak je nuttig

Andere mensen helpen kan je een bijzonder voldaan gevoel geven. Ga daarom eens vrijwilligerswerk doen voor een liefdadigheidsinstelling. ‘Actief zijn als vrijwilliger maakt feelgood-hormonen vrij in de hersenen,’ zegt Evans.

13. Blijf nuchter

Dat biertje mag dan nog zo hard roepen, neem liever eerst even uitgebreid een ommetje voor je met je collega of partner na werktijd de kroeg induikt. ‘Direct aan de zuip gaan is het slechtste wat je kunt doen als je wilt ontspannen,’ zegt Cary Cooper, professor organisatiepsychologie aan de Lancaster University. ‘Drinken geeft je een excuus om het niet over werk te hebben, terwijl iedereen op z’n minst 20 minuten nodig heeft om op een normale manier (nuchter dus) met een vriend of collega bepaalde zaken te bespreken, af te sluiten en door te gaan.’

14. Time Out

Ondergesneeuwd door alle stress? Volgens de International Stress Management Association wijt 72 procent van ons groeiende stress aan overbelasting op het werk. ‘Ieder uur een pauze van vijf minuten zorgt ervoor dat je een derde minder tijd nodig hebt om een taak te volbrengen, waardoor je eerder naar huis kunt,’ aldus Cooper. ‘Verlaat tijdens die pauze ook echt je werkplek. Hoe verder weg, hoe beter.

15. Gij zult vinden

‘De helft van de mensen is zes weken per jaar op zoek naar informatie die verkeerd is opgeborgen,’ weet Cooper. Houd tijd voor jezelf over dankzij handige applicaties waarmee je data gestructueerd opslaat -en binnen no-time weet terug te vinden. Een goed begin is het halve werk, zeggen ze wel eens.