De NN Mission Marathon in Enschede, een kijkgids
Alles wat je wilt weten over de NN Mission Marathon in Enschede.
© Dan Vernon

Wat luchthavens zo geschikt maakt als marathonlocatie in tijden van corona? Ze zijn volkomen vlak, goed af te sluiten en het is er relatief rustig momenteel. Na een marathon op het vliegveldterrein van Siena (Ita), afgelopen zondag, is het komende zondag (18 april) daarom de beurt aan Enschede, waar het team achter de Enschede Marathon (de oudste marathon van Nederland) de organisatie van de NN Mission Marathon te hulp geschoten is. Die marathon zou 11 april in Hamburg plaatsvinden namelijk, maar moest door verscherpte Duitse coronamaatregelen uitwijken naar een nieuwe datum en plaats.
De NN Mission Marathon in Enschede, met zo’n 70 atleten die strijden om de olympische tickets, begint om 8:30 uur ’s ochtends en wordt uitgezonden op Ziggo Sport en op het YouTube-kanaal van het NN Running Team.
Voor de Nederlandse deelnemers staat er veel op het spel. Nederland mag zowel bij de mannen als bij de vrouwen 3 deelnemers uitvaardigen naar de marathon. Vijf mannen en één vrouw voldeden tot nu toe aan de olympische limiet (2.11.30 bij de mannen en 2.28.30 bij de vrouwen). De lijst:
Mannen:
- Abdi Nageeye 2.06.17 (Rotterdam, 2019)
- Khalid Choukoud 2.09.55 (Siena, 2021)
- Bart van Nunen 2.10.16 (Valencia, 2020)
- Björn Koreman 2.11.07 (Wenen, 2020)
- Frank Futselaar 2.11.30 (Valencia, 2020)
Vrouwen:
- Andrea Deelstra 2.28.28 (Valencia, 2020)
Een paar deelnemers om op te letten om op te letten bij de NN Mission Marathon:
Eliud Kipchoge
Ooit was Eliud Kipchoge (36) een veelgeziene gast Nederlandse wedstrijden. Zo won de latere wereldrecordhouder op de marathon in 2004, 2005, 2006, 2007 en 2008 (!) de 4 Mijl van Groningen en liep hij zijn derde marathon in Rotterdam (2014). Inmiddels is hij misschien wel de beroemdste hardloper ter wereld en natuurlijk dé grote blikvanger van dit evenement. Wat hij verwacht van de marathon – en of hij mentaal helemaal is hersteld van zijn teleurstellende laatste marathon, in Londen, vertelde hij onlangs in Kenia.
Michel Butter
Hij was eigenlijk gestopt, maar toen Michel Butter (35) zag dat de nieuwe generatie veel minder moeite had met de olympische marathonlimiet, liet hij zich tot weer tot een comeback verleiden. Dat hij de Spelen twee keer op een haar na miste én dat zijn leeftijdsgenoot Khalid Choukoud afgelopen zondag in Siena precies onder zijn indrukwekkende marathon-PR dook (2.09.58, Amsterdam 2012), zal hem ongetwijfeld verder hebben geprikkeld.
Roy Hoornweg
Eigenlijk, zei de zelfverzekerde marathondebutant Roy Hoornweg (31) onlangs tegen Hardloopnetwerk.nl, moet die olympische marathonlimiet van 2.11.30 geen probleem voor hem zijn: ‘Of het weer moet ruk zijn. Maar aan de voorbereiding ligt het niet. Ik ben afgetraind en fit.’ De meesterhaas van Joshua Cheptegei heeft al een mooie carrière op de kortere afstanden achter de rug en verraste zichzelf afgelopen najaar met een snelle (zelf in de polder uitgezette) virtuele marathon.
Mohamed Ali
Bij zijn marathondebuut in Sofia, afgelopen najaar, leerde Mohamed Ali (31, geboren in Somalië, maar al jaren woonachtig in Cuijk), meteen dat de marathon zich met geen andere afstand laat vergelijken. Na 1.06.46 halverwege, finishte hij in 2.16.21, nog wel op een knappe derde plaats. Dat de er meer inzit, moet de snelle Nederlander in Enschede gaan bewijzen.
Ruth van der Meijden
Ze werd al eens Nederlands kampioen op de marathon, nam al eens deel aan het EK Marathon en heeft met 2.31.15 (Rotterdam, 2017) van alle Nederlandse deelneemsters in Enschede de snelste tijd achter aan haar naam staan. De Spelen haalde podotherapeute Van der Meijden (36), afkomstig van de duathlon, nog nooit. Deze marathon beschouwt ze als haar laatste kans op een olympische ervaring.
Bo Ummels
Bij haar marathondebuut, in Amsterdam (2019) werd Bo Ummels (toen 26) meteen Nederlands kampioen. Haar tijd (2.32.34) heeft de TDR-atlete daarna nog niet kunnen overtreffen. Bij de marathon in Londen deed ze vorig jaar al wel vast ervaring op bij zo’n speciale elite-only coronamarathon (met heel veel rondjes). Gaat dat haar helpen in Enschede?
Jill Holterman
Net toen de advocate Holterman zich full-time op het lopen besloot te gaan richten, brak de coronacrisis uit en zag ze haar EK-droom in Parijs verdampen. Ze zette door, liep een prachtig marathondebuut in Valencia afgelopen najaar (2.34.52), scherpte onlangs haar 10 km-PR aan tot 32.15 en lijkt nu op koers voor een prachtig vervolg.