Hoe fitter je bent, hoe sneller je lichaam vet verbrandt, blijkt uit onderzoek

Lange duurlopen putten je glycogeenvoorraden uit, tenzij je beter in staat bent om vet te gebruiken als brandstof.

Regelmatige lichaamsbeweging maakt de processen in je lichaam efficiënter. Duursporters verbranden sneller vet en vrouwen zijn er beter in dan mannen, blijkt uit een recente studie op basis van twee onderzoeken.

Oxidatie van vet in relatie tot hoe vaak je traint

De eerste studie, gepubliceerd in het International Journal of Sport Nutrition & Exercise Medicine, keek naar 73 vrouwen en mannen die aangaven regelmatig te sporten. Ze verschillenden onderling qua niveau. De deelnemers deden tests op de racefiets met tussenpozen van 7 tot 28 dagen. Onderzoekers testten de stofwisseling in rust van elk persoon (het aantal verbrande calorieën als je lichaam volledig in rust is).

Daarnaast keken ze naar de piekvetoxidatie (een maatstaf voor hoe snel je lichaam vetzuren afbreekt) vlak voor elke fietstest. Degenen die regelmatig trainden voordat ze aan de fietstesten deelnamen - vooral vrouwen - verbrandden efficiënter vet tijdens het fietsen, concludeerden de onderzoekers. Lees hier alles over je (basaal) metabolisme.

Vermogen om vetzuren te gebruiken als brandstof

In een tweede, gerelateerd artikel gepubliceerd in Experimental Physiology, gingen dezelfde onderzoekers wat dieper in op mogelijke factoren waarom dit het geval zou kunnen zijn. Ze namen vet- en spierbiopsieën van de deelnemers aan het onderzoek. Ze analyseerden verschillende eiwitten die invloed kunnen hebben op het vermogen om vet te verbranden.

Ze ontdekten dat sommige eiwitten in spieren een belangrijke rol spelen bij het opbreken van opgeslagen vet in kleinere vetzuren. Andere eiwitten transporteren deze vetzuren naar de lichaamscellen, waar ze worden omgezet in brandstof voor energie. Degenen die regelmatig trainden, hadden meer van deze eiwitten.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Geen van beide studies kon uitwijzen waarom het effect bij vrouwen groter is dan bij mannen. Het kan te maken hebben met het feit dat vrouwen over het algemeen meer afhankelijk zijn van vet als brandstof. Dit zou hen een metabolisch voordeel kunnen geven. Wat ook mogelijk is, is dat vrouwen over het algemeen een mogelijk verhoogde afgifte van vetzuren aan skeletspieren hebben, en dat meer oestrogeenreceptoren ook een rol kunnen spelen bij vetoxidatie.

Voor zowel vrouwen als mannen heeft regelmatig bewegen een groot voordeel. Het stimuleert het vermogen van het lichaam om vet als brandstof te gebruiken. Het zorgt voor de opbouw van meer eiwitten in de skeletspieren, wat het effect van vet als brandstof bevordert. Regelmatig trainen is vooral belangrijk voor duursporters. Lange inspanningen hebben de neiging om die cruciale glycogeenvoorraden uit te putten. Als je beter in staat bent om vet te verbranden, kan dat helpen het effect van uitputting te minimaliseren. Lees hier meer over het verschil tussen mannen en vrouwen in m.b.t. het vermogen om vet om te zetten naar brandstof.