Uitdaging: Welk team loopt er als snelste van Amsterdam naar Rotterdam
Elk team bestaat uit maximaal drie personen waarbij er altijd iemand loopt, de anderen fietsen.
© SOPA Images /Getty

Welk team loopt er als snelste van Amsterdam naar Rotterdam? Dat is de inzet van de nieuwe estafetteloop Randstad Relay die op zaterdag 26 juni gelopen wordt. Elk team bestaat uit maximaal drie personen waarbij er altijd iemand loopt, de anderen fietsen. Wisselen mag te allen tijde. Extra: De route tussen de 020 en 010 ligt niet vast, elk team is vrij een eigen snelle route te kiezen.
Estafetteloop tussen twee grote steden
‘Ik loop al jaren mee in de hardloopwereld en heb inmiddels geleerd dat je meer beleving aan iets hebt als je dat samendoet, zoals in een estafette of een gezamenlijke duurloop. In een team gebeurt er altijd iets moois samen. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een estafetteloop tussen twee grote steden, en wat spreekt er in Nederland nou meer aan dan Amsterdam en Rotterdam’, aldus organisator Yoshi Groen van Indie Runner.
De route van de Randstad Relay
De Randstad Relay start op 26 juni om 08.00 uur in de buurt van het Centraal Station in Amsterdam. Vandaar gaan de 50 teams op weg naar Rotterdam. Een van de teamleden loopt terwijl de andere leden fietsen. Wisselen mag te allen tijde. De route tussen 020 en 010 is normaal iets meer dan 65 kilometer, maar de teams mogen hun eigen snelle route bepalen. De finish is op het Noordplein in Rotterdam.
Groen: ‘Die afstand van 65 kilometer is geen Roparun waar je maanden voor moet trainen. Ik heb het event zo bedacht dat een gemiddelde loper mee moet kunnen doen. Met een team van drie loopt elk iets meer dan 20 kilometer en dat weer verdeeld over 4 keer ongeveer 5 kilometer, dus dat moet te doen zijn.’
Normaal is de kortste weg tussen Amsterdam en Rotterdam de route door het Groene Hart met plaatsen als Amstelveen, Alphen aan de Rijn, Boskoop, Waddinxveen en Capelle. Groen: ‘Die kortste weg loopt dwars door Amstelveen maar deze weg heeft veel verkeerslichten, misschien is het handiger om wat extra meters te lopen om minder oponthoud te hebben van de stoplichten want de deelnemers moeten zich houden aan de verkeersregels. Na 35 kilometer hebben we in Alphen aan de Rijn een drankpost, maar ook daar hoeven de lopers niet langs. Om het nog leuker te maken voor de teams en de volgers thuis hebben de lopers een tracker bij zich zodat de teams kunnen zien waar de concurrentie zich bevindt.’
Prijzen
Aan de finish in Rotterdam zijn er prijzen voor het snelste team m/v. Extra is de ‘Stadsbattle’. Deze battle wordt gehouden onder de teams van 3 deelnemers. Het snelste team uit Amsterdam of Rotterdam wint de Randstadbokaal en is de startlocatie van 2022. Om mee te kunnen dingen moeten alle lopers uit het team woonachtig zijn in dezelfde stad.
Groen: ‘Alle lopen die ik organiseer zijn kleinschalig, met maximaal 150 deelnemers ben ik een tegenhanger voor de grote organisaties. Maar mijn evenementen hebben wel veel beleving. Lopers moeten zeggen als ze thuiskomen: ‘Ik heb nou toch iets meegemaakt!’ Ik hoop dat eind juni de terrassen aan de Rotte open zijn zodat we na afloop met z’n allen na kunnen praten over de estafette. De 50 plekken voor de Randstad Relay waren binnen no-time weg, maar we kijken momenteel of we nog iets kunnen oprekken en meer teams kunnen toelaten.
Ga voor meer informatie naar www.indierunner.nl