Ongezonde gewoontes na het wakker worden die je zo snel mogelijk wil afleren

Je telefoon als wekker gebruiken? Dat kun je maar beter niet meer doen...

Als we de ideale ochtend zouden moeten beschrijven, denken we al snel aan rustig wakker worden, een lekker kopje koffie, geen stress. De realiteit is vaak anders: je schrikt wakker door het piepende geluid van je wekker, scrolt op je telefoon en werkt snel je ontbijt weg. Hoe zorg je ervoor om toch zo goed mogelijk aan je dag te beginnen en te stoppen met die ongezonde gewoontes? Wij helpen je.

Ongezonde gewoontes na het wakker worden die je wil afleren

Een gestresste ochtend vindt niemand leuk, maar veel van ons hebben er toch dagelijks mee te maken. En dat terwijl we allemaal weten: stress is niet gezond. In de loop van de tijd kunnen er bepaalde gewoontes insluipen die eigenlijk niet zo goed voor ons hardlopers zijn. Met deze ongezonde gewoontes na het wakker worden wil je zo snel mogelijk afrekenen.

1. Direct je telefoon pakken

Grote kans dat je telefoon het eerste is wat je ziet in de ochtend. Zodra je wakker bent, check je het nieuws, lees je al je appjes of ben je door je feed aan het scrollen. Door jezelf meteen bloot te stellen aan al die informatie, kunnen je hersenen al snel overprikkeld raken. Het gevolg: stress, vermoeidheid en vergeetachtigheid.

Probeer daarom niet meteen naar je telefoon te grijpen als je wakker wordt. Zo zorg je direct voor minder schermtijd. Ban je telefoon uit de slaapkamer en ga eerst rustig lezen, ontbijten of mediteren voor je 'm erbij pakt. Is het je wekker? Dan kun je beter een andere wekker aanschaffen.

2. Snoozen

Ja, het is heel lekker om nog even te blijven liggen nadat je wekker al (meerdere keren) is gegaan. Die tien minuten extra slaap lijkt misschien goed voor je te zijn, maar toch is snoozen écht niet gezond. Sterker nog: je staat waarschijnlijk vermoeider op dan je had gedaan als je meteen uit bed was gekomen.

Dit komt doordat je met snoozen je hersenen als het ware 'martelt' door ze telkens uit hun slaap te halen. Die onderbrekingen van je natuurlijke slaapcyclus zijn niet alleen in verband gebracht met mentale problemen, maar ook met fysieke effecten zoals stofwisselingsproblemen. Stop dus met snoozen en sta direct op nadat je wekker gaat.

3. Je gezicht niet schoonmaken

Voor iedereen die make-up draagt, we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: haal je make-up eraf en maak je gezicht altijd schoon voordat je gaat slapen. Als je een zuivere huid wil, tenminste. Maar alleen 's avonds is niet genoeg: ook in de ochtend is het belangrijk om je gezicht te wassen (ja, jullie ook mannen!).

's Nachts lig je zo'n 8 uur lang met je gezicht op een kussenhoes, en die is niet altijd even fris. Zo verzamelen op je kussensloop al snel veel bacteriën en dode huidcellen. Vervang dus niet alleen regelmatig je kussensloop, maar was ook iedere ochtend je gezicht.

4. Ontbijten met te veel suiker

Grijp jij 's ochtends al gauw naar zoete ontbijtgranen, yoghurt met een smaakje of een croissant? Dat kun je in het vervolg toch beter laten. 'Suiker en bewerkte ontbijtproducten veroorzaken een hormonale verschuiving in het lichaam,' legt Naomi Perrella, een huisarts bij Rush University Medical Group, uit aan de Huffington Post. 'Nu kom je in een soort achtbaan terecht: je hebt honger, bent humeurig en hebt uiteindelijk een suikercrash.'

Volg je Runner's World al op Facebook en Instagram?