Fouten die lopers maken bij het kopen van hardloopschoenen
Het overkomt ons allemaal.
Of je nu door de lockdown bent gaan hardlopen of al je hele leven loopt; de juiste hardloopschoenen kopen kan een opgave zijn. De modellen evolueren voortdurend, er zijn elk jaar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van foam en andere materialen (zoals koolstofvezelplaten en teenveren) en zelfs de pasvorm kan zo veranderen dat het niet altijd zinvol is om bij één model - of zelfs maar één merk - te blijven.
Daarom vroegen we hardloopschoenen-experts Eric Sach, Ken Larscheid en Carson Caprara wat de meest voorkomende fouten van lopers die nieuwe schoenen kopen.
Je houdt altijd vast aan je schoenmaat
Sach raadt aan om altijd als je de hardloopspeciaalzaak betreedt je voeten te laten opmeten of je schoenen heel goed te passen. Hardloopschoenen vallen doorgaans iets kleiner – of klanten hebben een te kleine schoenmaat in hun hoofd. ‘Voeten worden over het algemeen niet korter,’ zegt Eric Sach, eigenaar van The Balanced Athlete in Renton (VS). ‘De kleine spieren in je voeten ondersteunen je lichaam elke dag, waardoor je voeten 'groeien' omdat deze spieren uitrekken en niet meer terugkrimpen - tenzij je op blote voeten loopt of versterkende voetoefeningen doet.’
Het verschil tussen maten is in centimeters maar heel Klein, zegt Sach. ‘Maar mensen vrezen doorgaans meteen dat ze erover zullen struikelen.’ Een halve of zelfs hele maat groter maakt een wereld van verschil in comfort, en maakt schoenen echt niet opeens tot ‘slagschepen’ of ‘clown-schoenen’.
Passen is ook belangrijk omdat de lengte van hiel tot teen niet alles zegt. Neem de lengte van de hiel tot de bal van je voet: ook die doet er toe. Sach: ‘Schoenen zijn ontworpen om op één plek te buigen, net zoals je voet is ontworpen om op één plek te buigen. Het is het beste om die twee buigpunten op elkaar af te stemmen.’
Je gebruikt de verkeerde schoenenrecensies
Het is verleidelijk te geloven dat ‘als iets voor jou werkt, het voor iedereen werkt’, zegt Sach. En dat is het probleem van veel schoenen-recensies op het internet. Hoe bekend is de recensent met het complete aanbod van loopschoenen op de markt? Welk type voet heeft de recensent? Is de recensent eigenlijk wel een loper? Staat de recensie op een betrouwbare site?
Je draagt je schoenen te lang
Volgens de merken zelf hebben loopschoenen een levensduur van tussen de 500 en 800 kilometer (sommige nieuwe modellen met lichter foam gaan zelfs minder dan 500 kilometer mee), maar veel lopers houden het aantal afgelegde kilometers niet bij of ze nemen het niet zo nauw met de voorschriften (bijvoorbeeld omdat schoenen niet goedkoop zijn).
Slijtage van schoenen kan leiden tot blessures. Volgens Ken Larscheid, eigenaar van Running Lab in Pinckney (VS) kunnen onverwachte klachten een waarschuwing zijn dat je je schoenen moet vervangen. ‘Veel mensen die binnenkomen met blessures, hebben niet stil gestaan bij de houdbaarheid van hun schoenen,’ zegt Larscheid. ‘In de winkel stellen we ook voor om de schoenen een beetje te overlappen.’ Door een nieuw paar te proberen voordat je huidige paar versleten is, kun je de nieuwe schoenen geleidelijk in gebruik nemen – en voel je het verschil. Andere aanwijzingen dat het tijd wordt voor een nieuw paar zijn versleten, gladde groeven aan de onderkant van je schoenen, en ongelijk afgesleten foam aan één kant van de schoen, wat betekent dat de zool niet meer vlak is.
Je mijdt speciaalzaken
Larscheid zegt dat veel beginners die hardloopschoenen kopen vaak te gehaast te werk gaan of niet bereid zijn om het geld uit te geven voor het beste paar. In plaats van een hardloopspeciaalzaak, kiezen ze vaak voor een gewone sportzaak of bestellen ze hun eerste paar online. Zo missen ze waardevolle tests en begeleiding. Bovendien hebben hardloopspeciaalzaken ook vaak verschillende breedtematen die in andere winkels niet voorhanden zijn.
Je vergeet dat het maar een hulpmiddel is
‘Een fout die we ook zien bij lopers, is het zoeken naar een schoen die ze moet helpen om op een bepaalde manier te lopen,’ zegt Carson Caprara, Brooks senior director of global footwear product management. ‘In plaats daarvan moeten hardlopers op zoek gaan naar de schoen die het beste bij ze past.’ Onthoud: het is maar een hulpmiddel. Jij bent de basis, niet je schoen.