In 1 week 1600 km hardlopen: de mannen van Beards4life deden het
Met de estafette wil team Beards4Life aandacht vragen voor depressie en haalden ze geld op voor de Hersenstichting.
© Judith de Vos

Vijf mannen met een volle baard hebben onder de naam Beards4Life in de afgelopen week non-stop ruim 1600 kilometer zo dicht mogelijk langs de hele Nederlandse grens gelopen, om bewustwording te kweken en aandacht te vragen voor depressie. Op vrijdag 16 juli begonnen Ritchie Peperkoorn, René Laenen, Maarten Swart, Paul Berndsen en Frank Buiting in Wijk aan Zee aan de loodzware uitdaging om daarna exact een week hardlopen weer terug te zijn. Tijdens hun tocht zamelden de mannen bovendien veel geld in voor de Hersenstichting.
1600 kilometer hardlopen om aandacht te vragen voor depressie en geld in te zamelen voor de Hersenstichting
De route voerde ruwweg van de pier bij Wijk aan Zee naar Den Helder, via de Afsluitdijk naar de kop van Friesland en Groningen, langs de Duitse grens via Winterswijk, Roermond en het Drielandenpunt, langs de grens in Noord-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en via de Zeeuwse eilanden weer terug naar Wijk aan Zee.
‘Het was een heel avontuur waar we vooraf hard voor getraind hadden. We zijn in onze missie geslaagd met hulp van onze geweldige begeleidingsteams. Ons schema van 10 kilometer per uur hebben we mooi kunnen aanhouden door bewust om te gaan met onze kracht en energie,’ aldus teamlid René Laenen.
Non-stop estafette: 1600 kilometer hardlopen in shifts
Het team volbracht de non-stop estafette van 1600 kilometer in shifts. Eén teamlid liep, één teamlid vergezelde hem op de fiets en de andere drie namen rust. Tussen loper en fietser was er om de 5 kilometer een wissel en om de 30 kilometer ging er een ‘baard’ af en kwam er een ‘baard’ bij. Ieder teamlid was dus steeds 60 kilometer onderweg.
's Nachts hardlopen en slaapgebrek
Laenen: ‘Vooral de nachten waren door slaapgebrek zwaar. Wij dachten een ritme aan te kunnen houden van 6 uur lopen en fietsen en dan 9 uur rust. Dat is gelukt, maar slapen is niet altijd makkelijk omdat je biologische klok aangeeft dat als het licht is je wakker dient te zijn. Ik ben wel blij dat we dat in de training nog geoefend hadden. De route hadden we vooraf nauwkeurig uitgezet via Google Maps en Fietskaarten. Navigatie hadden we op ons horloge en op de fietsen. Zelfs met de overstroming in Limburg hebben we weinig moeten improviseren. Het was prima loopweer, de warmte overdag konden we met koelvesten goed handelen.’
Ruim 1600 kilometer, zo dicht mogelijk langs de Nederlandse grens: het heeft grote indruk gemaakt op de mannen. Laenen: ‘Elke provincie kent zijn charme, de lange dijken in Friesland, de heuvels in de Achterhoek en Limburg en de mooie Hollandse kust. Het waren allemaal kadootjes. Nederland is prachtig, je hoeft echt niet naar het buitenland.’
Tekst: Bert Pessink