Recept: Vegetarische Indiase curry met spinazie en bananenbloesem
Bananenbloesem is ontzettend laag in energie (het levert slechts 16 kcal per 100 gram) en bevat vrijwel geen vet, eiwit of koolhydraten.
© Getty

Naast jackfruit vind je sinds kort een nieuwe exotische variant in het supermarktschap: bananenbloesem. Zoals de naam het zegt is dit de bloesem van de bananenplant. Deze is prachtig roze aan de buitenkant en heeft een witte, knapperige binnenkant die zich heel goed leent om te verwerken in gerechten. Extra handig: deze bloesem kun je rauw, gestoomd, gewokt of gekookt eten. Omdat de bloem veel vocht én dus veel smaak opneemt is het een goede toevoeging aan curries, stoofschotels, salades met dressing of een goede pad thai of bami.
Is bananenbloesem gezond?
Bananenbloesem is ontzettend laag in energie (het levert slechts 16 kcal per 100 gram) en bevat vrijwel geen vet, eiwit of koolhydraten. Wel is het rijk aan vezels (2.5 gram per 100 gram) en bevat het een kleine hoeveelheid ijzer, natrium, magnesium en kalium. Qua gezondheid voegt het dus vooral vocht, vezels en een kleine hoeveelheid elektrolyten toe aan je maaltijd.
Hoe maak je een gerecht met bananenbloesem?
Bananenbloesems vind je in Nederland vooral in blik. De bloemen worden geleverd in zout water dus het liefst spoel je ze eerst even af voordat je ze verder verwerkt. Onderstaande recepten geven je twee opties: rauw in een kippensalade of gewokt in een Indiase (vegetarische) curry.
Vegetarische Indiase curry met spinazie en bananenbloesem
Voor 2 personen ~ 30 minuten
Ingredienten:
- 200 gram zoete aardappel
- 300 gram verse spinazie
- 400 ml kokosmelk
- 1 blik tomaten (bijvoorbeeld filetti)
- 1 blik bananenbloesem
- 1 gele ui, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 stukje verse gember, fijngehakt
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel garam masala
- 2 el zonnebloem of koolzaadolie of 1 eetlepel ghee (onze favoriet)
Bereiding:
- Was de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes.
- Verhit de olie of ghee in een wokpan en bak de ui en knoflook op laag vuur glazig.
- Voeg de komijn, koriander, gember en garam masala toe en laat op laag vuur een paar minuten bakken totdat het begint te geuren.
- Voeg de kokosmelk toe en breng aan de kook.
- Laat de bananenbloesem uitlekken en spoel af. Snijd daarna in kleine reepjes.
- Voeg de zoete aardappel, de bananenbloesem en het blik tomaten toe en laat op laag vuur 15 minuten sudderen.
- Voeg de spinazie toe aan de curry en laat slinken. Laat nog een paar minuten op laag vuur staan zodat de smaken goed in kunnen trekken.
- Lekker met naanbrood of witte rijst!