Jessie Jager liep een pelgrimstocht ter nagedachtenis aan haar inspirator Jaap
136 kilometer legde Jessie af, als ode aan een bijzonder persoon.
© Barbara Kerkhof

Ze is geen liefhebber van mystiek, geen believer in allerlei dingen tussen hemel en aarde. En toch. Toen ze drie jaar geleden een duurloopje deed in de bossen van Berg en Dal, stond ze abrupt stil. Haar hart sloeg over terwijl haar blik viel op een paaltje met het symbool van een engel. ‘Het leek ontzettend op het logo van de dansschool van mijn gymleraar van de middelbare school,’ herinnert ze zich.
Docent Jaap was ook choreograaf van de musical West Side Story waarin ze op dat moment danste. Tien dagen na de uitvoering overleed Jaap totaal onverwacht, op 55-jarige leeftijd. Jessie Jager was vijftien jaar en werd voor het eerst geconfronteerd met de eindigheid van het leven. Het logo van de dansschool leek op de engel op het bordje, maar het was niet exact hetzelfde. Toch bekroop Jessie het gevoel dat Jaap hier ergens moest zijn, onzichtbaar maar onmiskenbaar aanwezig. Ze ging op onderzoek uit en kwam uit bij de Walk of Wisdom.
De Walk of Wisdom: een 136 kilometer lange pelgrimstocht
De engel bleek het logo te zijn van een pelgrimstocht van 136 kilometer rondom Nijmegen, start en finish bij de dertiende-eeuwse Stevenskerk. Het is een pelgrimage van ongeveer een week, liefst zonder telefoon of internet. De tocht is niet gekoppeld aan een religie en gaat uit van de gedachte dat alle mensen onderdeel uitmaken van dezelfde planeet en hetzelfde leven. ‘Het pad van je eigen wijsheid’, zo staat op de website beschreven.
Voor Jessie, die op dat moment al eens de marathon van New York had gelopen, maar daarna een slepende blessure kreeg, leek 136 kilometer vrij ver. ‘Maar ook niet onmogelijk,’ zegt ze. Het idee om de route hardlopend af te leggen, en dan niet in een week tijd maar liefst in een dag, was snel in haar hoofd geplant. Ze droeg de tocht op aan Jaap, haar inspirator tot op de dag van vandaag, nu ze zelf productieleider is van musicals op de school waar ze al vijftien jaar les geeft.
De blessure verdween, trainingen werden opgebouwd en trailwedstrijden af en toe gewonnen. Als competitieve sporter liep ze wedstrijd na wedstrijd en trainde ze zo toegewijd als een topsporter, naast werk en gezin. Met altijd in het achterhoofd die route van 136 kilometer, de engel als symbool voor haar herinnering aan haar inspirerende dansleraar.
'Voorwaarts en niet verslagen'
Op zaterdagochtend 5 juni vertrok ze bij het eerste licht, samen met haar steun en toeverlaat Thomas Dunkerbeck, een ervaren ultraloper. Onderweg waren vrienden, familie en de inmiddels tachtigjarige weduwe van Jaap. Elke paar uur werd ze omringd door een warm bad van mensen, die bovendien lekker eten en schone kleren voor haar meebrachten. Een stop van een kwartier, een knuffel, wat bemoedigende woorden en de rots in de branding aan haar zijde sleepten haar door uren van misselijkheid en vermoeidheid heen. Er was geen twijfel over mogelijk: ze ging haar missie volbrengen, met de woorden ‘voorwaarts en niet versagen’ van Jaap in haar gedachten, bij elke stap. Zonder slag of stoot ging het niet. En dat maakte het ook zo prachtig, dat moment bij de finish: die enorme ontlading bij die aanzwellende soundtrack van West Side Story. Het confettikanon, de champagne, haar man en gezin, haar vrienden, de oneindig stevige omhelzingen. Maar eerst was er dat ene moment van finishen onder het gewelf van de Stevenskerk, bij het laatste licht van de dag.
Runner's World nummer 7
Dit verhaal verscheen in ons gloednieuwe nummer, samen met talloze andere prachtige verhalen!
Scoor hier jouw exemplaar, zonder verzendkosten