5 x eiwitrijke ontbijtjes voor elke dag
Bye bye saaie kom kwark of eiwitomelet!
Kan je wel wat extra eiwitten gebruiken in de ochtend? Dan zijn deze heerlijke eiwitrijke ontbijtjes voor elke dag perfect voor jou!
Chiapudding
Klinkt moeilijk, is makkelijk én heel lekker! Het enige wat je nodig hebt zijn chiazaadjes, (plantaardige) melk en je favoriete toppings. Meng een eetlepel chiazaadjes met 150 ml melk en roer goed. Zet in de koelkast en wacht ten minste een half uur of maak het de avond van tevoren.
Breng de chiapudding op smaak met honing, cacaopoeder, pindakaas, fruit, nootjes, granola en ga zo maar door. Voeg een flinke lepel kwark toe voor extra eiwitten.
Havermout
Ook havermout is een goede bron van eiwitten. Verwarm 30 gram havermout met 160 ml koe- of sojamelk (deze soorten bevatten meer proteïnen dan andere melksoorten), voeg wat eiwitpoeder toe en breng verder op smaak met ingrediënten als kaneel, pindakaas, fruit, noten of honing.
Ook lekker én super easy: maak overnight oats. Hiervoor meng je de avond van tevoren bovenstaande ingrediënten in een afsluitbaar bakje en bewaar het in de koelkast. De volgende dag is je ontbijtje klaar om van te genieten. Warm het eventueel op in de magnetron.
Scrambled tofu
Heb jij weleens scrambled tofu gegeten? Deze vegan variant op scrambled eggs maak je van uitgelekte tofu, is waanzinnig lekker en bevat natuurlijk lekker veel eiwitten. Laat hiervoor per persoon een half blok (150-175 gram) per persoon uitlekken op keukenpapier. Prak fijn met een vork of pureestamper.
Bak de tofu met een uitje, teentje knoflook en kruiden naar smaak in een scheutje olijfolie. Serveer op volkoren toast, wraps of cracker, eventueel met avocado, kipfilet of zalm. Ook lekker: maak een Mexicaanse variant met extra veel eiwitten door er zwarte bonen, koriander en tacokruiden aan toe te voegen. Scrambled tofu is overigens niet alleen lekker als ontbijt, maar ook heerlijk als lunch of diner.
Volkoren toast met Hüttenkäse en zalm
Een bekende speler in de wereld van eiwitten is natuurlijk Hüttenkäse (ook wel cottage cheese genoemd). Verdeel een paar lepels over een volkoren boterham, breng op smaak met peper, zout en olijfolie, en top met avocado en/of zalm. In een handomdraai gemaakt en waanzinnig lekker!
Bananenpannenkoekjes met pindakaas
Tot slot het allerlekkerste ontbijt waardoor het elke dag voelt alsof het zondag is: banana pancakes met pindakaas! Prak 1 rijpe banaan en meng met 2 middelgrote eitjes. Breng op smaak met een snufje kaneel, bak in kokosolie en serveer met een klodder pindakaas, een lepel kwark en vers fruit.