Zo herken je een winterdepressie
Niet te verwarren met de winterdip.
© Getty Images - LaylaBird

De dagen zijn een stuk korter, door thuiswerken kom je misschien minder vaak buiten en beweeg je minder. Niet zo gek dus, als je een dipje ervaart nu we zijn aangekomen in de koudere wintermaanden. Maar voor sommige mensen blijft het helaas niet bij een dipje: zij hebben last van een heuse winterdepressie.
Wat is een winterdepressie?
Een winterdepressie, ook wel bekend als Seasonal Affective Disorder (SAD) is de verstoring van de gemoedstoestand door de wisseling van seizoenen, volgens Gezondheidsplein. De precieze invulling van die verstoring kan nogal variëren van vermoeidheidsklachten tot een serieuze depressie. In dat laatste geval verdwijnt de depressie weer wanneer de lente aanbreekt. Een serieuze depressie, meer dan een dipje dus, kun je herkennen aan deze symptomen. Tips om de winterdip voor te blijven vind je hier.
Wie krijgt een winterdepressie?
Volgens het datajournalistieke platform LocalFocus hebben - afhankelijk per provincie - ongeveer één op de vier personen last van een winterdip. Volgens zorgaanbieder PsyQ hebben in Nederland jaarlijks 40.000 mensen last van een winterdepressie. Wat ervoor zorgt dat het bij de één bij een dip blijft en bij de ander niet, is niet duidelijk. Onze collega's van Quest schrijven dat vrouwen vaker een winterdepressie ontwikkelen dan mannen. Andere risicofactoren zijn leeftijd (vrouwen tussen de 18 en 30 jaar krijgen vaker een winterdepressie), ver van de evenaar wonen en genetische belasting.
Wat veroorzaakt een winterdepressie?
Wat het dipje en de depressie met elkaar gemeen hebben, is dat de klachten worden veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht. Men vermoedt dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoord is, maar dat is nog niet bewezen. Ook het gehalte van de neurotransmitter serotonine, die zorgt voor je gevoel van welzijn, kan uit balans raken - net zoals bij een reguliere depressie.
De belangrijkste oorzaak van een winterdepressie is de verminderde hoeveelheid (dag)licht. Doordat de dagen korter zijn en de lichtsterkte afneemt kan je bioritme ontregeld raken. De verhouding tussen licht en donker heeft namelijk invloed op de productie van melatonine.
Dit zijn de symptomen van winterdepressie
Volgens Gezondheidsplein zijn de voornaamste klachten:
- Een verstoord slaappatroon.
- Een verstoord eetpatroon.
- Een depressief gevoel waar geen aanwijsbare reden voor lijkt te zijn.
Maar ook hier kun je last van hebben:
- Somberheid.
- Hoofdpijn.
- Vermoeidheid, zelfs als je veel geslapen hebt.
- Moeilijk in slaap kunnen vallen.
- Grote behoefte aan koolhydraten.
- Prikkelbaarheid.
- Vermijden van sociale contacten.
- Verlies van libido.
Zo ga je winterdepressie tegen
Ga naar buiten
De beste manier en gezondste manier is om meer daglicht te pakken is natuurlijk naar buiten gaan. Loop een blokje om na de lunch, pak de fiets in plaats van de auto en probeer vooral in de ochtend naar buiten te gaan. Er zit dan veel 'blauw' in het licht, wat de aanmaak van melatonine afremt. Een speciale lamp voor lichttherapie is ook een optie.
Beweeg!
Bewegen is bijna overal goed voor, lijkt het wel. Onderzoek aan het Research Institute for Sports and Exercise Sciences toonde aan dat sporten helpt om symptomen van een winterdepressie tegen te gaan.
Professionele hulp
Soms is professionele hulp zoeken nodig. Maak een afspraak met de Praktijktondersteuner bij jouw huisartsten praktijk. Hij of zij kan je helpen bepalen wat de beste aanpak voor jou is. Verder kun je ook vrijblijvend je verhaal doen en/of professioneel advies krijgen via de contactopties van MIND Korrelatie.
De zelftest voor winterdepressie van PsyQ kun je hier vinden.