Hardlopen op wintersport; zo pak je het aan
Met deze tips geniet jij van je training in winterwonderland.
© Getty Images - NurPhoto

Of je met de auto of trein naar je wintersportbestemming reist, staat één ding vast. Je zult hoe dan ook weinig bewegen tijdens de reis naar een skidorp. Hoe lekker is het dan om bij aankomst je hardloopschoenen aan te trekken en de omgeving te verkennen?
Hardlopen op wintersport
Ook voor de niet-wintersporters die wel mee op vakantie naar een skigebied gaan, kan hardlopen een leuke manier zijn om van de bergen te genieten. Net als voor de doorgewinterde hardloper die het niet kan laten om nog voordat de skiliften opengaan een rondje te lopen. Maar hardlopen in de bergen en in de sneeuw vergt een andere voorbereiding dan een rondje thuis. In dit artikel helpen wij je graag op weg.
Hardlopen op wintersport; zo houd je het veilig
Als de wegen goed schoon zijn en de straten niet te druk, dan kan je natuurlijk door de gezelligste skidorpjes lopen. Maar let op:
- Stoepjes kunnen soms verraderlijk glad zijn en je wilt natuurlijk allesbehalve onderuit gaan.
- Houd er ook rekening mee dat automobilisten een langere remweg hebben, dus steek niet op het laatste moment de weg over.
- Het kan verstandig zijn om je paslengte te verkleinen. Hiermee kun je jezelf makkelijker corrigeren als je dreigt uit te glijden.
- Voor de veiligheid kan je daarom beter in natuur door de losse sneeuw lopen.
Tips voor hardlopen in een skigebied
- In veel skigebieden staan prachtige wandelroutes aangegeven op rood-witte borden, perfect voor een trailrun met de mooiste uitzichten. Het geluid van de krakende sneeuw onder je schoenen werkt ook nog eens bijna meditatief. En wat dacht je van die frisse berglucht die je inademt?
- Onthoud dat je training zwaarder kan aanvoelen omdat je op hoogte loopt. En ga je na de training de piste op? Doe het dan rustig aan. Ook skiën en snowboarden eist namelijk veel van je beenspieren.
Dit neem je mee als je gaat hardlopen op wintersport
Het laatste wat je wilt is dat je niet kan genieten van je training in winterwonderland omdat je het koud hebt. Net als op de piste is goede hardloopkleding daarom belangrijk voor een fijne training. Trek verschillende laagjes aan. Lucht isoleert namelijk, waardoor je het langer warm zult houden.
1. Hardloopbroek voor lage temperaturen
In de meeste gevallen is een ongevoerde hardloopbroek voldoende om je benen warm te houden bij koude temperaturen. Ben je echter van plan om bij temperaturen van onder de 5 graden te gaan lopen, dan is een gevoerde hardloopbroek aan te raden.
2. Compressiesokken
Heb je geen hardloopbroek die geschikt is voor lage temperaturen? Doe dan compressiesokken onder je legging aan. Het is wellicht niet dé ideale oplossing omdat je bovenbenen en billen nog steeds koud zullen worden, maar het scheelt wel iets.
3. Hardloopjack
Het is belangrijk dat je vochtafvoerende kleding draagt. Draag laagjes en draag een jack wat wind, kou en nattigheid tegenhoudt. Een hardloopjack kan de ijzige wind deels tegenhouden en is fijn wanneer het sneeuwt of als er sneeuw uit de bomen op je valt. Test het lopen met verschillende laagjes al thuis. Ga je te veel zweten dan krijg je het bij een wat langere loop toch nog koud. Zeker als het vocht niet goed kan worden afgevoerd.
4. Hardloopmuts
Veel warmte verlies je via het hoofd, het is dus zaak om je hoofd warm te houden. Dat kan prima met een hardloopmuts. Een goede hardloopmuts is gemaakt van een ademende stof zodat zweet kan worden afgevoerd. Let ook op of de muts die je wilt aanschaffen reflectiestukken heeft. Zo ben je in het donker beter zichtbaar en kun je voordat de pistes opengaan nog even een stukje hardlopen.
5. Handschoenen
Ook bij handschoenen is het belangrijk dat je kiest voor een ademende stof. Zo krijg je geen natte handen en kan het vocht worden afgevoerd. De handschoenen moeten isoleren en wind- en waterdicht zijn. Wil je je telefoon kunnen bedienen, kies dan voor handschoenen die op de vingertoppen een stukje stof hebben waardoor je het touchscreen kunt blijven bedienen. Gedurende de loop kunnen je handen warm of zelfs te warm worden. Dunne handschoenen zijn dan makkelijk in je zak te stoppen.
6. Buff of nekwarmer
Een buff of nekwarmer houd je nek lekker warm tijdens het lopen en voorkomt dat er koude wind via de opening tussen nek en jack naar binnenstroomt. Daarnaast is een buff of nekwarmer een multifunctionele accessoire en op vele verschillende manieren te dragen en te gebruiken. We noemen er een paar: hoofdband, bivakmuts, nekwarmer, bandana. Ideaal!
7. Trailschoenen
Als je wilt gaan hardlopen op de wintersport kun je niet zonder trailschoenen. Trailschoenen hebben als kenmerk dat er een veel grover profiel op de zool zit. Dit profiel zorgt voor grip. De ondergrond waarop je loopt kan glad en ongelijk zijn. Heb je geen trailschoenen? Ga dan alleen hardlopen op de weg en als je zeker weet dat de weg droog en ijsvrij is.
8. Zonnebrand en lippenbalsem
En last but not least; denk ook aan je gezicht. Je huid zal blij zijn met een laagje zonnebrand en lippenbalsem. De huid is in de winter vaak droger. Vocht in onze huid verdampt bij lage temperaturen sneller. Dagcrème en zonnebrand helpen dit te voorkomen. Lippen drogen ook snel uit door de kou, zorg dus dat je voordat je gaat lopen, jouw lippen voorziet van een flinke laag lippenbalsem.