Waarom buiten zijn je gezond en gelukkig maakt
En hoe je alleen al met door het bos wandelen de voordelen hiervan plukt.
© Guido Mieth

Er is wetenschappelijk bewijs dat het fijne gevoel dat je hebt als je buiten bent, niet alleen tussen je oren zit. Buiten zijn zorgt voor gezondheidsvoordelen in je brein, je bloed en in je darmen. Dat zit zo.
Het boost je serotonineproductie
Dr. Christopher Lowry las een onderzoek over kankerpatiënten die een behandeling kregen met een bacterie die in de grond leeft: Mycobacterium vaccae. De patiënten gaven aan dat ze zich beter voelden en hun kwaliteit van leven erop vooruitging. Lowry en zijn collega’s speculeerden dat de bacterie de serotonineproductie stimuleert, maar hadden geen hard bewijs. Daarom zette hij een onderzoek op poten. Hij behandelde muizen met de bacterie. Dit activeerde een groep neuronen die de neurotransmitter serotonine produceren. In je brein speelt serotonine een belangrijke rol bij processen zoals denken, geheugen, focus en bewustzijn.
Ontstekingsremmende werking
In 2016 was hij iets specifieks op het spoor: uit een studie die werd gepubliceerd in the Proceedings of the National Academy of Sciences kwamen aanwijzingen dat Mycobacterium vaccae stress en ontstekingen bij muizen kon tegengaan.
Ook tijdens dit onderzoek zijn muizen geïnjecteerd met de bacterie. Daarna werden ze in een stressvolle situatie geplaatst. Muizen die de bacterie kregen toegediend, bleken vlak na de situatie en bij herhaling daarvan minder gestrest. De muizen bleven gezonder, want minder stress betekent ook minder ontstekingsreacties.
In 2019 identificeerden Lowry en zijn team een vetzuur dat, wanneer het in contact komt met een immuuncel, voorkomt dat er een ontstekingsreactie kan ontstaan. Ook in dit geval waren cellen die al eens in contact waren gekomen met dit vetzuur minder gevoelig voor ontstekingsreacties in andere situaties. Natuurlijk kunnen de resultaten niet een op een vertaald worden naar mensen, maar het biedt inzicht in wat in contact zijn met de aarde kan doen voor je gezondheid.
Hooikoorts
'Nu we zijn weggetrokken van het platteland en met z’n allen in steden wonen, zijn we het contact verloren met goede microben die van nature in de grond voorkomen. Deze microben reguleren ons immuunsysteem en onderdrukken ontstekingsreacties', vertelde Lowry aan Science daily.
Allergieën zoals hooikoorts wijzen erop dat je immuunsysteem niet helemaal functioneert zoals het moet: het valt stoffen aan die geen bedreiging zijn voor je lichaam. Mogelijk zijn er tegenwoordig meer kinderen met allergieën dan vroeger, omdat kinderen minder dan eerdere generaties werden blootgesteld aan goede microben. Dat zou komen door onze schone omgeving en omdat kinderen minder vaak in contact komen met aarde. Later bleek dat de theorie inderdaad op gaat voor allergieën, maar daar houdt het ook op. Het komt erop neer dat minder vaak je handen wassen je niet gezonder maakt, maar een groene omgeving hebben wel.
Gezond microbioom in je darmen
De samenstelling van bacteriën in je darmen wordt de microbioom genoemd en zorgt voor een goede darmflora en een sterk immuunsysteem. Onderzoekers aan het Oostenrijkse Institute of Soil Research publiceerden vorig jaar een studie waarin ze onderzochten in hoeverre de samenstelling van de grond invloed heeft op het microbioom van mensen. Ze wijzen uit dat microben die in de aarde leven een grote rol hebben gespeeld in de evolutie van het menselijk microbioom, en dat nog steeds doen. Nu de gemiddelde mens steeds minder contact heeft met de grond, neemt de diversiteit in je darmen af.
Bovendien hebben chemische bestrijdingsmiddelen een negatief effect op de biodiversiteit in de aarde. Dat is niet gunstig voor ons eigen microbioom. Daar komt nog eens bij dat onze inname van antibiotica, het feit dat we minder vezels en meer bewerkt voedsel eten ook zorgt voor een afname van diversiteit in het microbioom.
Zo krijg je het binnen
Moeten we nu allemaal een moestuintje nemen? Dat is niet noodzakelijk. De microbe die een hoofdrol speelt in de onderzoeken van dr. Lowry adem je al in als je in de buurt van aarde bent. Simpelweg door het bos of veld lopen is dus al genoeg.
Lowry’s droom is een 'stressvaccin' ontwikkelen met goede microben voor mensen die onder extreem veel stress staan, zodat hun immuunsysteem een steuntje in de rug krijgt.