5 tips voor als je gaat hardlopen als je ongesteld bent
Waar moet je rekening mee houden als je gaat sporten tijdens je menstruatie?
Ongesteld zijn is voor veel vrouwen niet de favoriete periode van de maand, maar sporten in deze periode kan wel degelijk verlichtend werken - misschien heb je weleens gemerkt dat je dan juist extra sterk bent. We hebben 5 tips op een rijtje gezet die je daarbij kunnen helpen.
5 tips voor als je gaat hardlopen als je ongesteld bent
1. Neem extra ijzer
Als je ongesteld bent verlies je bloed en dus ijzer. IJzer zorgt voor de transport van zuurstof in het lichaam en is daarmee van invloed op je energieniveau. Bij een tekort aan ijzer kan het dus zijn dat je je vermoeider voelt. Daar komt nog eens bij dat sporten het verlies van ijzer doet toenemen omdat je zweet. Het is daarom belangrijk om je ijzers in de tijd van je menstruatie (extra) aan te vullen. Dit doe je door te kiezen voor de juiste voeding zoals groente, vlees, vis en volkoren producten. Koffie, melk en zwarte thee zijn beter om even te laten staan aangezien dit de ijzeropname in je bloed afremt. Citrusvruchtensap, zoals sinaasappelsap is wel een goede optie. Dit zijn de 6 symptomen van een ijzertekort.
2. Matig je zoutinname
Rond je menstruatie houd je vocht vast en weeg je vaak meer dan normaal. Dit kan zorgen voor een opgeblazen gevoel. Zouten zorgen ervoor dat je lichaam (nog) meer vocht vasthoudt. Matig rond je periode daarom het zout-gehalte dat je binnenkrijgt. Graaien in de droppot kunnen we dus beter even niet doen. Overigens is zout iets waar we sowieso zuinig mee moeten zijn omdat het de kans op hart- en vaatziekten vergroot.
3. Drink voldoende
Zorg ervoor dat je voldoende drinkt. Niet alleen tijdens de training maar ook in de aanloop ernaar toe. Als je ongesteld bent zweet je net iets meer dan normaal en raak je dus meer vocht kwijt. Drink geen koolzuurhoudende dranken (dat zorgt juist voor erger opgeblazen gevoel), maar drink gewoon (kraan)water.
4. Draag een goede sportbeha
Tijdens je menstruatie zijn je borsten gevoeliger. Het is daarom belangrijk een goede sportbeha te dragen met de juiste pasvorm. Zorg dat de sport-bh niet verschuift als je beweegt en kies daarnaast ook altijd voor een ademende stof. Lees hier hoe je de juiste sportbeha kiest.
5. Luister naar je lichaam
Luister in alle gevallen goed naar je lichaam - ook als je niet ongesteld bent. Je lichaam verbruikt op de ene dag meer energie dan de andere, dus probeer aan te voelen welke trainingsvorm werkt en pas de intensiteit van de training aan die voor jou goed voelt.