Wat zijn de gezondheidsvoordelen van appelazijn?

We vroegen een diëtiste en bekeken de laatste onderzoeken.

© Getty Images - Aniko Hobel

gettyimages-851805190

Lang voordat Google ons allerlei suggesties gaf over wat te eten voor een betere gezondheid en prestaties, was appelazijn een van de meest benoemde voedingsmiddelen dat tegen allerlei kwaaltjes zou helpen. Zo zou het de gezondheid van het hart- en immuunsysteem verbeteren, het risico op kanker verminderen en gewichtsverlies stimuleren. Wij vragen ons daarom af wat de wetenschap over de voordelen van appelazijn te zeggen heeft. Kan appelazijn ons echt helpen om langer gezond te blijven?

Wat is appelazijn precies?

Azijn wordt gemaakt uit verschillende grondstoffen, waaronder druiven en rijst. Dat is anders bij appelazijn. Dat wordt geproduceerd door appels te verpulveren tot een mix van sap en pulp, die vervolgens wordt gegist. Hierdoor wordt de vruchtensuiker grotendeels omgezet in onder andere azijnzuur en worden verschillende smaakstoffen geproduceerd, waaraan de azijn zijn sterk zure geur en scherpe smaak ontleent.

Waar koop je appelazijn?

De appelazijn van het merk Bragg is één van de populairste wereldwijd. Bij Holland & Barrett koop je een fles van ongeveer 500 ml voor een tientje. Deze variant is ongefilterd en gemaakt van biologisch geteelde appels. Een tip: schud de fles voor gebruik.

Wat zijn de voordelen van appelazijn?

In de eerste plaats kan het hoge gehalte aan azijnzuur in appelazijn helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en bepaalde bloedlipiden te verbeteren, meldt een onderzoek uit 2021 gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Azijnzuur bleek ook de concentraties van bloedtriglyceriden te verlagen bij mensen met overgewicht of obesitas en bij mensen met diabetes type 2, wat een betere gezondheid van het hart kan bevorderen. Bovendien vond een andere overzichtsstudie in het tijdschrift BMC Complementary Medicine and Therapies voldoende bewijs om te suggereren dat appelazijn bij gebruik van langer dan twee maanden de bloedsuikerhuishouding en het bloedcholesterolgehalte kan verbeteren.

Appelazijn drinken (of eten) de voordelen

Uit een onderzoek in het European Journal of Clinical Nutrition bleek dat wanneer mensen wit brood met appelazijn aten, de bloedglucose- en insulinerespons lager was en het gevoel van verzadiging beter dan wanneer zij dezelfde hoeveelheid brood zonder azijn aten. Hoe hoger het azijnzuurgehalte van de azijn, hoe groter het effect.

Hoewel we vaak denken dat het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel alleen belangrijk is voor mensen met diabetes, vertelt Molly Kimball, diëtiste bij Ochsner Health in New Orleans, aan Runner's World dat het gunstig is voor iedereen, ook voor hardlopers. 'Het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel - dat wil zeggen het zoveel mogelijk vermijden van pieken en dalen - is essentieel voor het optimaliseren van energie, stemming en het afweren van hunkeren naar eten, om er maar een paar te noemen.

Helpt appelazijn bij afvallen?

De langzamere afgifte van bloedsuiker in de bloedbaan bij gebruik van appelazijn en de daaropvolgende stijging van hongerremmende hormonen zou kunnen resulteren in een gevoel van verzadiging en daardoor mogelijk gewichtsverlies na verloop van tijd. We hebben de suikers in fruit nodig, maar fruit bevat nog een andere belangrijke voor ons lichaam belangrijke stof. Lees hier wat polyfenolen uit appels, bijvoorbeeld met jouw lichaam doen.

Appelazijn drinken kan je bloedsuikerspiegel verbeteren, wat volgens Kimball het meest waarschijnlijk is wanneer het gecombineerd wordt met koolhydraatrijk voedsel, omdat het de activiteit van een enzym dat zetmeel afbreekt vermindert en de opname van glucose in weefsels verhoogt - inclusief skeletspieren - door de insulinegevoeligheid en de bloedstroom te verbeteren.

Meer onderzoek nodig

De onderzoeken klinken veelbelovend, maar houd in gedachten dat we niet weten wat het effect is op gezonde hardlopers. En, merkbare bloedsuiker verbetering kan alleen optreden wanneer appelazijn wordt toegevoegd aan maaltijden die hoge glycemische index voedingsmiddelen en dranken bevatten, zoals wit brood, sap, aardappelen en witte pasta.

Kimball voegt toe dat het ook onduidelijk is hoe de metabolische effecten van appelazijn verschillen van andere soorten azijn. Hoewel het meeste onderzoek is uitgevoerd op appelazijn, is het mogelijk dat de bloedsuiker voordelen niet veel verschillen tussen verschillende soorten azijn zoals balsamico en witte wijn, omdat deze ook azijnzuur bevatten. Op zijn minst kan appelazijn groenten spannender laten smaken zodat je er meer van zult willen eten, en dat is zeker iets om te vieren.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?