Eet je geen vis? Zo krijg je toch voldoende omega 3 binnen

Want je hoeft echt niet gelijk aan de supplementen.

© Getty Images

Omega 3 zonder vis.png

Vis zit boordevol omega 3-vetzuren die goed zijn voor je brein, hart en ogen. Ook verbeteren ze de vochthuishouding van je huid, beschermen ze tegen cardiovasculaire problemen en verbeteren ze de leverfunctie. En of dat nog niet genoeg is staan ze erom bekend een belangrijke rol te spelen in je cognitieve en mentale gezondheid. Maar wat als je helemaal geen vis meer eet? Hoe kom je dan aan die gezonde omega 3-vetzuren? Je hoeft echt niet gelijk aan de supplementen, want omega 3 zit niet alleen in vis.

Zo krijg je toch voldoende omega 3 binnen:

1 . Walnoten

Walnoten zijn een uitstekende bron van omega 3. Strooi ’s ochtends 30 gram (een handje) over je havermout, dan begin je je dag al met een portie van 2,5 gram van het ALA-vetzuur.

2. Raadzaapolie

Meervoudig onverzadigde vetzuren in raapzaadolie bestaan voor 11 procent uit omega 3 (en voor 21procent uit omega 6). Gebruik 1 eetlepel raapzaadolie om je roerbakgerecht mee te bereiden – goed voor wel 1,3 gram ALA.

3. Pompoenzaden

Pompoenzaden zitten bomvol omega 3 en 6, plus antioxidantenen vezels. Ze zijn ook veelzijdig: strooi 30 gram over eensalade of verwerk het in een smoothie.

4. Bladgroenten

Serveer het avondeten met een bijgerecht bestaand uit ongeveer 100 gram bladgroenten, zoals spinazie. Zo voeg je direct 370 milligram extra ALA aan je bord toe. Of maak dit heerlijke recept met snijbiet eens.

5. Zuivelvrije melk

Lukt het je niet om genoeg natuurlijke plantaardige bronnen in je dieet te verwerken? Zuivelvrije, met DHA versterkte melk is een goedalternatief. Roer het door je koffie of ontbijt.