Zo loop je samen met je partner die sneller of langzamer is

Want je hoeft écht niet hetzelfde niveau te hebben om loopmaatjes te kunnen zijn.

Hardlopen is in principe een individuele sport. Maar zoals voor de meeste dingen in het leven het geval is, geldt ook voor hardlopen dat het leuker wordt als je het samen doet. Nou ja, als je tenminste geen vermoeiend loopmaatje hebt. Maar als je eenmaal de juiste persoon gevonden hebt, zal je merken dat het samen lopen zeker voordelen heeft.

Bedenk van tevoren wat voor soort trainingen jullie samen kunnen doen

Voordat je met je loopmaatje gaat lopen, is het belangrijk om voor jezelf het doel van de training te bepalen. Stel jezelf de vraag welke training voor jou handig is om samen te doen.

Ben je een snelle loper? Dan is het ook voor jou belangrijk om een groot deel van je trainingskilometers in een rustig tempo af te leggen. Door dit te doen, train je bijvoorbeeld je vetverbranding en verbeter je je langzame spiervezels. Rustige duurlopen zorgen er dus voor dat je een betere loper wordt. En zeg nou zelf: het is toch véél gezelliger om die langzame kilometers weg te tikken samen met een ander loopgekkie?

Als je een wat tragere loper bent, voel je je misschien bezwaard dat jouw loopmaatje z’n tempo voor jou moet matigen. Dit is nergens voor nodig. Wil je je partner toch een beetje tegemoet komen én daarnaast ook graag wat sneller worden? Trek jezelf dan op aan het tempo van de ander en probeer diegene bij te houden, al is het maar voor een klein stukje. Het is misschien even doorbijten, maar uiteindelijk word je hier sneller van. Echt waar. En lopen met een trainingsmaatje heeft meerdere voordelen.

In alle gevallen is 1 ding essentieel: spreek van tevoren een tempo af. Op die manier komt je niet voor (onaangename) verrassingen te staan, irriteert niemand zich en houden jullie het leuk en gezellig.

Hou ook vooral in je hoofd dat je je doel niet gaat bereiken als je elke training samen met je loopmaatje doet. Sommige fysieke en mentale beproevingen moet je nu eenmaal alleen doorstaan om beter te worden. Loop dus zeker niet elke training samen!

Rustige duurloop

De meest ideale training om samen met een sneller of langzamer loopmaatje te doen, is toch wel de duurloop. Maak hiervan echt een uitje, als je tenminste geen vermoeiend loopmaatje hebt. Dit is niet alleen leuk, maar ook nog eens super efficiënt: je doet namelijk iets sportiefs én iets sociaals tegelijkertijd. Spreek op tijd af, kies een lekker ontbijtrecept en stippel samen een mooie route uit. Duik een natuurgebied in of maak juist een speciale stadsronde en klets lekker bij. Zo tikken de kilometers voorbij en kun je niet wachten op jullie volgende hardloopdate.

Intervaltraining

Kiezen jullie er toch voor om een intervaltraining te doen? Hoewel dit wat lastiger en wellicht minder gezellig is dan een duurloop, is het wel mogelijk. Aangezien jullie niveaus (flink) uit elkaar liggen, is het wel handig om de intervallen allebei op jullie eigen tempo te lopen. "Ja, maar waarom zou je dan samen gaan lopen?", denk je misschien. Nou, omdat je tijdens de rust naar elkaar toe kunt dribbelen. Zo kunnen jullie tóch tegelijkertijd aan jullie snelheid werken.

Fartlek

Wil je toch echt wat meer samen met je loopmaatje tempo’s lopen? Probeer dan eens een fartlek-sessie. Bij deze trainingsmethode wissel je periodes van snel lopen op een speelse manier af met een rustig of matig tempo. Je spreekt bijvoorbeeld af om tot de volgende lantaarnpaal flink aan te zetten of je loopt net zo lang op een pittig tempo tot je een auto tegenkomt. Dankzij de variatie in tempo’s is deze training ideaal om samen te doen. Hierbij bepaal je om de beurt wat de opdracht is. Het verrassingselement maakt zo’n loopje enorm uitdagend én leuk!

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?