Eiwitten: wat is nou écht de aanbevolen hoeveelheid per persoon?
Want het zit toch een beetje anders dan we vaak denken…
© Getty Images - Marko Geber

Onze collega's van Women's Health magazine kwamen een video tegen van Sohee Lee, een fitnesscoach uit Californië. In die video geeft zij aan dat het beter zou zijn om de algemene aanbeveling van eiwitten te verlagen, omdat mensen hier ook prima op kunnen functioneren. Het gaat om deze video:
Hoe zit dat nu precies? Daan Hoogervorst, auteur van de richtlijn Wedstrijdsport (voor diëtisten) en sportvoedingsdeskunde bij dr. Ludidi legt het uit.
Wat is nou echt de aanbevolen hoeveelheid eiwitten?
Vastgestelde richtlijn
Hoogervorst: ‘De vastgestelde richtlijn voor de inname van eiwitten ligt tussen de 0,8 en 2,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Als je kijkt naar algemene sporters, ligt dit tussen de 1,4 en 2,0 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Met andere woorden, dit is zo’n brede spreiding, dat er voor iedereen een geschikte inname tussen zit. Daarbij zijn er natuurlijk enorm veel factoren die een rol kunnen spelen, zoals (de soort) inspanning, lichaamssamenstelling, dagelijks beweegpatroon en de eventuele doelen.'
Niet alleen voor spierherstel...
Voor mensen met een hoger percentage lichaamsvet zou het slim zijn om lager te gaan in hun eiwitinname, zegt Sohee Lee. Het kan namelijk moeilijk zijn om veel eiwitten binnen te krijgen, waardoor het demotiverend wordt. Maar een hogere inname van eiwitten kan volgens Daan ook juist een tactiek zijn. ‘Wat veel mensen vergeten, is dat eiwitten ook nog een ander doel hebben. Eiwitten bevorderen spierherstel, maar ook zorgen ook voor een verzadigd gevoel. Van alle voedingsstoffen is de verteringstijd van eiwitten namelijk het langst, dus zit je langer vol na een maaltijd met veel eiwitten.’
One size fits none
Kortom, er bestaat geen vaste richtlijn voor de inname van eiwitten. Dit verschilt nou eenmaal per persoon. ‘One size fits none’, zoals ze bij dr. Ludidi zeggen. Nog een kleine tip die Daan wil meegeven: ‘Het is vooral van belangrijk om een voedzaam voedingspatroon te hanteren dat voor jou eenvoudig aan te houden is, in tegenstelling tot focussen op specifiek eiwitten of welke andere stof dan ook.’