Hoeveel is te veel havermout?
Een voedingswetenschapper licht toe.
‘Havermout wordt gelabeld als een gezond product met veel voordelen, maar alles waar tè voor staat is zelden goed voor je,’ zegt de Nederlandse voedingswetenschapper dr. Ludidi. ‘De dosis maakt het vergif, zoals Paracelsus ooit zei. En zo kan zelfs water uiteindelijk slecht voor je zijn.’ Daarom is het key om jouw persoonlijke balans te vinden qua hoeveelheden. Maar hoe doe ik dat? vraag je je wellicht af.
Hoeveel havermout is te veel havermout?
‘We zijn gewend om, op het avondeten na, iedere dag hetzelfde te eten terwijl onze trainingsroutines per dag verschillen,’ zegt Ludidi. ‘Het zou beter zijn om je voedselinname op af te stemmen op je dagelijkse verbruik. Daarom zou ik adviseren om havermout niet iedere ochtend te eten.’
Havermout op trainingsdagen
Volgens Ludidi is het veel verstandiger om alleen havermout te eten op zware trainingsdagen. En op rustdagen eerder een omelet met groenten te bakken. ‘Zo stem je je energie-inname af op je energieverbruik,’ zegt hij. ‘Havermout past perfect bij de zwaardere trainingsdagen, maar hoeveel je hierbij kunt of mag eten, is weer afhankelijk van de grootte van het individu.’ Een grote man heeft immers veel meer nodig dan een kleine dame, waardoor het lastig (lees: onmogelijk) is om één gewicht in grammen aan te geven als maatstaf van te veel. Helaas.
‘We zijn de laatste jaren gewend om alles kwantificeerbaar te maken door dingen in cijfertjes uit te drukken,’ zegt Ludidi. ‘Dat geeft ons het gevoel dat we controle krijgen over waarmee we bezig zijn. Het probleem is alleen dat het heel lastig om te eten kwantificeren, omdat een ‘normale’ portiegrootte van persoon tot persoon verschilt.’
Dus, wat is de juiste hoeveelheid havermout?
Volgens Ludidi is het ‘ik zit vol’-signaal daarom één van de belangrijkste tekenen op te letten. ‘En om vooral niet te snel te eten,’ voegt hij toe. ‘Hoe sneller je eet, des te meer eten je naar binnen kunt stoppen, aangezien je verdedigingsmechanismen pas na 20 minuten beginnen te werken.’ Door langzaam te eten, kun je een betere inschatting maken van een normale portie, passend bij jouw lichaamstype.
Om te herkennen dat je te veel havermout eet, zijn er gelukkig wel paar duidelijke rode vlaggen. ‘Als je elke keer merkt dat je moet proppen om het op te krijgen, dan ben je teveel aan het eten,’ zegt hij. ‘En als last krijgt van een opgeblazen gevoel of darmproblemen, zou ik zeker zoek te gaan naar alternatieve producten.’
Tip: Probeer eens een bakje Griekse yoghurt (of kwark) met noten en bessen, bruinbrood met eiwitrijk beleg, of de eerdergenoemde omelet met groenten en ontdek wat een beetje meer variatie met je kan doen. Ook kan je minderen in de hoeveelheid havermout per portie en kijken hoe dat uitpakt. Lees hier of het ongezond is om elke dag havermout te eten.