adidas Adizero: Road to Records gaat voor de tweede keer plaatsvinden

Op 30 april vindt de tweede editie van Adizero: Road to Records plaats.

© Getty Images - ALEXANDER HASSENSTEIN

senbere-teferi-of-ethiopia-breaks-the-womens-only-5km-world-news-photo-1631547005.jpg

Op 12 september 2021 vond de eerste Adizero Road to Records plaats. Rondom het hoofdkwartier van adidas in Herzogenaurach, Duitsland, waren twee razendsnelle parcoursen uitgezet, waarop twee wereldrecords werden gelopen.

Road to Records 2022

Tijdens de editie van vorig jaar liep Senbere Teferi uit Ethiopië een fenomenale 14.29 op de vijf kilometer en verbrak daarmee het oude record van Sifan Hassan. Een ander record werd gevestigd door wijlen Agnes Jebet Tirop, die eind vorig jaar helaas is overleden. Haar 30.01 op de tien kilometer was een verbetering van het oude record met 28 seconden.

Voor 30 april staat het tweede Road to Records evenement op het programma. Een aantal topatleten zoals Abel Kipchumba, Senbere Teferi, Rhonex Kipruto en Kalkidan Gezahegn zullen aan de start verschijnen. Zij doen mee aan de heren- en vrouwenwedstrijden over 5, 10 en 21 kilometer.

Ter ere van de tragisch omgekomen Agnes Tirop wordt de 10 kilometer voor vrouwen omgedoopt tot ‘Agnes Jebet Tirop 10K’. Daarnaast zal adidas de Tirop Angels Trust (bekend als Tirop's Angels) de komende vier jaar blijven steunen. De organisatie is opgericht door Keniaanse atleten en de familie van wijlen Agnes Tirop, met als doel gendergerelateerd geweld te voorkomen.

Net als vorig jaar lopen de atleten op schoenen uit de Adizero lijn. Deze schoenen kennen een lange geschiedenis als het gaat om records. Haile Gebrselassie liep als eerste mens ooit de marathon binnen de 2.04, op de Adizero Adios 1. Onlangs spraken wij met Melanie Knopp, Manager Concept Testing bij adidas over de nieuwe Adios Adizero Pro 2 en de Adizero Takumi Sen 8, de schoenen die de atleten zullen dragen.

Zijn de modellen erg veranderd ten opzichte van vorige jaar?

‘Nee, we hebben kleine verbeteringen doorgevoerd zoals een lichter materiaal voor het bovenwerk en een andere hielkap. Het voordeel van het werken vanuit een goede bestaande schoen is dat je niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Er is altijd ruimte voor verbetering en bij deze twee modellen zat het vooral in details.’

Hoe gaan jullie in het testlab te werk?

‘We zijn heel blij dat zoveel topatleten tijd vrij kunnen maken om in ons lab langs te komen. Het is inspirerend om met zulke goede lopers te werken. We doen fysieke en biomechanische testen waarbij we veel data verzamelen. Dat loopt uiteen van VO2max, maximale hartslag en loophouding. Op basis van al die gegevens passen we iedere keer een prototype aan, waar we vervolgens weer mee testen. Daarnaast hebben we een grote poule van lokale hardlopers, gewoon recreanten zoals jij en ik, die wij ook testen. Met onze schoenen mikken we niet alleen op wereldrecords maar ook op persoonlijke records van gewone lopers. We zijn er voor alle hardlopers.’

Hardlopers kunnen best uitgesproken ideeën hebben over de ideale schoen. Hoe gaan jullie daarmee om?

‘Gelukkig staan alle lopers die meewerken erg open voor feedback. Ze vinden het leuk en leerzaam om nieuwe dingen uit te proberen. Het klopt dat er soms een verschil zit in hoe zij een schoen beleven en wat de data laten zien. Daarover gaan we in gesprek, wat vaak voor beide partijen interessante inzichten oplevert. Dat geeft een ontwerpproces soms een enorme boost. Mentale aspecten zijn minstens zo belangrijk. Het kan zijn dat een bepaald prototype aangeeft dat dat de beste optie is. Als de schoen niet lekker aanvoelt voor de atleet, zal hij of zij er ook niet lekker op lopen, wat de cijfers ook aangeven. Dat gaat ten koste van de prestaties. We kijken dus niet alleen naar keiharde data, de zachte kant speelt zeker een belangrijke rol in het testproces. Uiteindelijk gaat het om het beste eindresultaat.’

Het Road to Records evenement is op 30 april te volgen via het YouTube kanaal van adidas.