3x gezonde & razendsnelle recepten voor op drukke dagen
Geen tijd? Geen probleem.
© Getty Images - Westend61

Geen tijd? Geen probleem. We helpen je verder met drie recepten: twee die zo klaar zijn en eentje die ietsje langer duurt om klaar te maken, maar waarmee je een voorraad klaarmaakt voor wanneer je weinig tijd hebt. Vries de overige porties in en je heb nog een paar avonden een heerlijke maaltijd.
Kipcurry in a hurry
Thais koken ingewikkeld? Niet met dit recept. We maken slim gebruik van de magnetron, kiezen voor een kant-en-klare currypasta en koken rijst waar je (bijna) geen omkijken naar hebt. Ook voor dit gerecht geldt: varieer vooral met de groenten die je erin doet. Vrijwel alles is lekker in curry. Curry kun je overigens prima invriezen of de dag erna opwarmen. Maak dus eventueel een grotere portie.
Dit heb je nodig voor 4 porties
- 400 gram basmatirijst
- 400 gram kipfilet (of 100 gram cashewnoten)
- 1 el zonnebloemolie
- 2 el currypasta naar keuze
- 1 bloemkool
- 1 rode paprika
- 400 gram champignons
- 800 ml kokosmelk
- Eventueel: verse koriander
Zo maak je het (in 20 minuten)
- Doe de rijst met 900 ml koud water in een pan. Draai het vuur hoog en doe het deksel op de pan. Let nu nog even goed op de rijst. Zodra het water kookt zet je de pan op het laagste (en kleinste) pitje en laat je de rijst droogkoken (ongeveer 10 minuten).
- Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een wokpan. Bak de currypasta een paar minuten al roerend in de olie totdat deze lekker begint te ruiken. Voeg de kokosmelk toe en breng aan de kook.
- Snijd de champignons in plakjes en de paprika in reepjes. Snijd kleine roosjes van de bloemkool. Roer de groenten door de currysaus en laat zachtjes 5-8 minuten sudderen.
- Snijd de kipfilet in blokjes en doe in een grote schaal. Bestrooi met kerriepoeder, peper en zout en dek af met magnetronfolie. Verhit de kip 2 minuten in de magnetron (1000 watt). Roer een keer goed door en verwarm nog 30 seconden. Liever vegetarisch? Vervang de kip dan door gehakte cashewnoten en strooi die als garnering over de curry.
- Roer de kip daarna door de curry en serveer met de rijst en eventueel verse koriander.
Gebakken gnocchi met blauwe kaas, walnoten en geroosterde druiven
Het voordeel van gnocchi is dat je de kleine aardappelkussentjes niet hoeft te koken. Door ze te bakken zijn ze niet alleen sneller klaar, ze krijgen ook nog eens een lekker knapperig korstje. De combinatie met druiven klinkt misschien gek, maar is onweerstaanbaar.
Dit heb je nodig voor 2 tot 3 porties
- 1 pak gnocchi (van 400 of 500 gram)
- 50-75 gram blauwe kaas naar keuze (bijv gorgonzola)
- 50-75 gram walnoten, fijngehakt
- 100 gram blauwe druiven
- ½ tl grof zout
- 2 el olijfolie
- 200 gram kastanjechampignons
- 1 venkelknol
Zo maak je het (in 20 minuten)
- Zet de oven aan op grillstand en verwarm voor op 180 graden.
- Meng de druiven met 1 eetlepel olijfolie en verdeel over een bakplaat belegd met bakpapier. Bestrooi met het grove zout. Rooster 20 minuten in de oven, roer halverwege een keer om.
- Verhit de andere eetlepel olijfolie in een grote koekenpan.
- Snijd de champignons in vieren en snijd of schaaf de venkel in hele dunne plakjes.
- Roerbak de champignons, de venkel en de gnocchi in de pan zo’n 10 minuten, roer regelmatig om.
- Serveer de gnocchi en groenten met de druiven, gekruimelde kaas en walnoten.
Freezer-friendly: mini-groentecalzones
Deze pizzabroodjes kun je het beste een dag van tevoren maken. Eet er twee en vries de overige 6 in zodat je er nog 3 keer van kunt genieten. Wij maken ze graag met paprika, champignons en spinazie, maar vul ze vooral met de groenten die jij lekker vindt.
Dit heb je nodig voor 4 porties (8 stuks)
Voor het deeg
- 14 gram gedroogde gist
- 1 theelepel suiker
- 3 theelepels zout
- 600 gram volkorenmeel
- 300 gram witte bloem
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eieren
- 750 ml lauwwarm water
Voor de vulling
- 1 grote fles gezeefde tomaten a 750 ml (passata)
- 1 eetlepel olijfolie
- 600 gram spinazie
- 400 gram champignons
- 1 rode ui, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 rode paprika’s
- 250 gram ricotta
- 2 eieren, geklutst
- 100 gram geraspte kaas
- Naar keuze: 300 gram (vegetarisch) gehakt
Zo maak je het (in 45 minuten)
- Los de suiker op in 500 milliliter lauwwarm water. Roer er de gist doorheen en laat een paar minuten staan.
- Doe de meel en bloem in een grote kom, schep een paar keer goed door en maak een kuil in het midden. Schenk het gistmengsel in het kuiltje en kneed het vocht door het meel. Voeg daarna de eieren, olie en het zout toe en zoveel van de rest van het water tot een soepel deeg. Kneed 5 minuten, vorm een bal en laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur terwijl je de vulling maakt.
- Verwarm de olijfolie in een grote wok/hapjespan en bak de ui en knoflook in een paar minuten glazig.
- Snijd de paprika en champignons in kleine blokjes en voeg toe aan de ui en knoflook. Bak vijf minuten mee en voed daarna de gezeefde tomaten toe. Voeg daarna handje voor handje de spinazie toe totdat deze geslonken is.
- Bak in een andere pan het gehakt rul.
- Roer het gehakt, de geklutste eieren en de ricotta door de tomatensaus.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Verdeel het deeg in 8 stukken en rol elk stuk uit tot 1.5 cm dik. Gebruik een grote kom om rondjes te vormen van het deeg.
- Verdeel de vulling over de 8 rondjes (niet te dicht bij de rand anders gaan ze straks tijdens het bakken lekken).
- Strooi de kaas over de vulling en vouw ze dicht. Gebruik eventueel wat warm water, melk of nog een ei om de randen aan elkaar te plakken. Druk met een vork de randen tegen elkaar.
- Bak de calzones in 10 tot 15 minuten af in te oven.
- Laat afkoelen en vries ze daarna in zakjes in. Opwarmen? Laat ze eventueel eerst wat ontdooien en verwarm ze daarna 3 tot 4 minuten in de magnetron. Lekker met een extra salade!