Lage hartslag, moet je daar iets mee?
De feiten op een rijtje over de symptomen en oorzaken van een lage hartslag.
'Als je bang voor de dood bent, luister dan 's nachts niet naar je eigen hartslag,' aldus een Frans dichter ooit. Want vaak is het overslaan van je hart, een te lage of een te hoge hartslag slechts een gevoelde angst, terwijl er meestal niets aan de hand is. Maar wat is dan wel een te lage hartslag? Wat moet je doen bij een lage hartslag? En wat kan de oorzaak zijn van een lage hartslag? Wij vroegen het een expert.
Wat is een te lage hartslag?
Om te weten wat een te lage hartslag is, moet je eerst weten wat een normale hartslag is. Een gemiddeld hart in rust slaat zo'n 70 slagen per minuut. Een rusthartslag tussen de 60 en 100 slagen per minuut wordt als normaal gezien. Fanatieke sporters hebben een getraind hart en daardoor soms ook een lagere hartslag. Dit is een fysiologische aanpassing van het lichaam en wordt ook wel een 'sporthart' genoemd: 'De fysiologische aanpassingen aan sport betreffen een verwijding van de linker hartkamer en proportionele verdikking van de hartkamerwand. Door de verwijding en de hartkamerwand verdikking wordt er per hartslag meer bloed uitgepompt. Hierdoor kan de hartfrequentie in rust lager worden.' vertelt sportarts Bernard te Boekhorst.
Een lage hartslag hoeft echter niks te betekenen. De één krijgt na langdurige duurtraining een lagere hartslag in rust terwijl bij een ander dat effect niet optreedt. Een lage rusthartslag zegt dan ook niets over de gezondheid van het hart volgens Te Boekhorst.
Wat zijn de gevolgen van een te lage hartslag?
Een lage hartslag op zichzelf is niets om je zorgen over te maken, zeker niet als je veel aan het trainen bent geslagen. Zo kan je hartslag in slaap volgens Te Boekhorst dalen tot 60 of zelfs maar 30 slagen per minuut. Er is dan niks aan de hand, de lage hartslag is dan slechts een teken van een getraind hart dat minder slagen nodig heeft om het bloed rond te pompen.
Je hartslag kun je prima meten met je horloge of door je eigen hartslag te voelen in je hals. Heb je echter geen klachten? Dan is de lage hartslag waarschijnlijk normaal voor jou. Over het algemeen hoef je dan ook niet naar de huisarts. Dat is pas nodig als je echt klachten ervaart zoals:
- Duizeligheid
- Kortademigheid
- Concentratieproblemen
- Geheugenproblemen
- Flauwvallen
Mogelijke oorzaak te lage hartslag
Zoals eerder genoemd kan één van de oorzaken van een te lage hartslag een sporthart zijn. Het kan echter ook een medisch probleem zijn en dat heet in de medische wereld bradycardie, oftewel een traag hart. Oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld
- Ouderdom
- Stoornissen in de bloedspiegels van mineralen (bijvoorbeeld kalium of magnesium)
- Medicatie zoals bèta-blokkers.
- Een stoornis in de cellen die de snelheid van het hart regelen.
Wanneer moet ik naar de dokter met een lage hartslag?
Een lage hartslag op zich is geen reden om naar de dokter te stappen. Pas als dit gepaard gaat met klachten of als er plotseling grote afwijkingen zijn, kan het zinvol zijn om medisch advies in te winnen. 'Wanneer je alleen te maken hebt met een sporthart is er echter geen enkele verwijzing nodig' aldus de sportarts.