Als je plas zo ruikt of eruitziet, is het tijd om naar de dokter te gaan

Jep, het is belangrijk dat je af en toe even kijkt wat je in de pot achterlaat.

© Getty Images

plas.jpg

Als jij even naar de wc gaat voor number one, let je waarschijnlijk niet op de geur en kleur van je plas. Logisch, maar toch is het geen verkeerd idee om af en toe even achterom te kijken. Je urine kan je namelijk veel vertellen over je gezondheid. Bij bepaalde geuren en kleuren kun je beter even een tripje langs de huisarts maken. Dus kijk voortaan even wat er in de toiletpot zit voordat je doorspoelt.

Urine bestaat meestal uit 95 procent zuiver water en 5 procent andere stofjes. Als je gezond en goed gehydrateerd bent, stinkt 'normale' urine niet en heeft het een lichtgele kleur. Mocht je urine helemaal helder zijn, dan drink je mogelijk te veel water. Als er echt iets aan de hand is, kunnen er geurtjes ontstaan en kan de plas van kleur veranderen. Deze vreemde luchtjes en andere veranderingen rechtvaardigen een bezoek aan de dokter:

1. Een zoete of fruitige geur

Ruikt je plas zoet of fruitig? Dit klinkt als iets positief misschien, maar deze 'lekkere' geur hoort niet. Het kan duiden op diabetes. Dit is een aandoening waarbij je lichaam geen suiker naar de cel kan verplaatsen en er dus overtollig suiker in de bloedbaan blijft hangen. Dit overtollige suiker komt uiteindelijk in je urine terecht, waardoor je meer moet plassen en dit samengaat met een karakteristieke zoete geur.

2. Een ammoniak geur

De geur van ammoniak herken je waarschijnlijk van schoonmaakmiddelen. Maar als je plas zo begint te ruiken, kan dat een reden tot zorg zijn. Als urine sterk geconcentreerd wordt, kan dit voor een sterke ammoniakgeur zorgen. Je drinkt dan waarschijnlijk te weinig water. Maar drink je voldoende en merk je dat die nare geur niet weggaat? Dan kan naar ammoniak ruikende plas een leverziekte aangeven. Maak dan even een afspraak bij de dokter.

3. Een rotte eieren lucht

Hè, bah! Niemand houdt van de geur van rotte eieren. Dus als je plas hiernaar ruikt, is dat absoluut een reden om naar de huisarts te gaan. Deze specifieke geur kan worden toegeschreven aan je darmen die een bepaalde bacterie, zoals E.coli proberen tegen te houden. Ook kan het wijzen op een urineweginfectie.

4. Rode urine

Als je niet ongesteld bent, maar je plas wel rood kleurt, moet je eerst even je dieet van de afgelopen dagen doornemen. Voedingsmiddelen zoals bieten, bramen en rabarber kunnen urine een roodachtige, roze kleur geven. Als je niks geks gegeten hebt, dan is het tijd om je huisarts te bellen. Rode urine kan aangeven dat er bloed in je urine zit of dat je nierstenen hebt.

5. Blauwe of groene urine

Tenzij je onlangs wat blauwe of groene voedselvloeistof hebt ingenomen, is het verstandig om aan de bel te trekken. Groene en blauwe urine kan namelijk wijzen op een soort bacteriële infectie. Wacht dus niet te lang!

6. Oranje urine

Wanneer heb je voor het laatst een glas water gedronken? Uitdroging is de meest voorkomende oorzaak van oranje urine. Gelukkig kan deze kleur snel verholpen worden door een paar glazen water te drinken. (Algemeen advies is om elke dag zo veel water te drinken.) Maar let ook even op je ontlasting. Kleurt die lichtbruin, dan kan dit een teken zijn van een probleem met je galwegen. Laat een arts hier even naar kijken.

Niet in paniek raken

Plas met een specifieke geur of kleur is niet altijd een reden tot bezorgdheid. In veel gevallen is er niets aan de hand en valt dit te wijten aan iets in je dieet. Asperges veroorzaken ook vaak een gekke kleur of zwavelachtige geur. Verder kunnen vis, uien, knoflook, spruitjes, koffie en voedsel met kerrie ook een merkbare geurverandering veroorzaken. Dit moet wel na een dag of twee al verdwijnen. Is dat niet het geval, neem contact op met je huisarts.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?