Recept: 3x zelfgemaakte salades voor op brood

Maak je eigen salades voor op brood met deze heerlijke recepten.

© Getty Images - Lauri Patterson

gettyimages-624746442

Bij salades denken we doorgaans aan iets met groenten. Een lichte maaltijd met een variatie aan rauwkost, eventueel aangevuld met vis, vlees, pasta of rijst. Waarom kant-en-klare eier-, vis- of vleessalades voor op brood of toastjes ook zo heten? Het is ons een raadsel. Groenten bevatten ze doorgaans helemaal niet en met mayonaise, toegevoegde suiker en een flinke portie zout heeft het weinig weg van een echt gezonde salade.

Dat kan beter! We geven je drie recepten voor zelfgemaakte salades voor op brood. Zo klaar, mét groenten en kruiden. Nog belangrijker: ze zijn veel smaakvoller dan die kant-en-klare varianten.

3x recepten voor zelfgemaakte salade voor op brood

Tropische kipkerriesalade

Deze salade is heerlijk op vers brood, op toastjes of voor op een wrap of pitabroodje. Je kunt het je makkelijk maken met kip uit blik (ja, dat bestaat!) of gerookte kip. Heb je meer tijd, pocheer de vis dan in kokosmelk. 10 minuten werk met als resultaat een nog meer smaak.

Dit heb je nodig (voor 4 porties)

  • 200 gram kipfilet (of eventueel kip uit blik of gerookte kip)
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 tl (kruiden)zout
  • 100 ml volle Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel (pikant) paprikapoeder
  • 1 lente- of bosui
  • 100 gram ananas (eventueel uit blik)

Zo maak je het

  1. Breng de kokosmelk met het zout aan de kook.
  2. Pocheer de kipfilet in 10 minuten op laag vuur gaar. Snijd de kip eventueel eerst in twee stukken als het om een dikker stuk gaat.
  3. Laat afkoelen en trek de kip met een vork uit elkaar (pulled chicken).
  4. Snijd de bosui in kleine ringetjes en de ananas in kleine blokjes.
  5. Meng alle ingrediënten met de kip. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Homemade ei-avocadosalade met verse kruiden

Deze ei-avocadosalade is precies wat je nodig hebt na een pittige training: vol gezonde vetten, eiwitten en antioxidanten uit de kruiden.

Dit heb je nodig (voor 4 porties)

  • 1 rijpe avocado
  • 3 eieren
  • ½ rode ui
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel van elk: verse dille, peterselie, bieslook en koriander
  • Evt: 1 Spaanse peper

Zo maak je het

  1. Kook de eieren hard en laat afkoelen.
  2. Snijd de eieren in kleine blokjes en snipper de ui.
  3. Prak de avocado met de zure room en het citroensap.
  4. Snijd alle kruiden fijn.
  5. Meng de eierblokjes met de avocado en de kruiden. Voeg naar smaak peper en zout (en eventueel een fijngesneden Spaanse peper) toe.

Eiwitrijke Italiaanse tonijnsalade

Je kon hier lezen hoe belangrijk het is om meer vis te eten. En dat kan ook prima vis in blik zijn. Deze tonijnsalade is lekker bij alles: op crackers, op brood of op een wrap. Of ,als je geen tijd of zin hebt om uitgebreid te koken. Ook heerlijk door pasta met een paar extra tomaatjes erbij.

Dit heb je nodig (voor 4 porties)

  • 200 gram tonijn uit blik (op waterbasis of met een vleugje olijfolie)
  • 4 zongedroogde tomaten
  • 1 verse tomaat
  • 2 eetlepels zwarte olijven
  • 1 eetlepel groene olijven
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 rode of gele paprika
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Evt. 1 teen knoflook

Zo maak je het

  1. Snijd de olijven in plakjes, de verse tomaat en paprika in blokjes en de zongedroogde tomaat in stukjes.
  2. Meng de tonijn met alle ingrediënten zodat alles goed verdeeld is.
  3. Voeg naar smaak fijngehakte knoflook, peper en zout toe.