Opgeblazen buik? Zó kun je zelf voedselintoleranties opsporen

Ben je helemaal klaar met die opgeblazen buik, winderigheid en vermoeidheid? Tijd om heft in eigen handen te nemen en op onderzoek te gaan.

© Getty Images

Testen op voedselintolerantie.jpg

Vermoeidheid, buikpijn, een opgezwollen buik, diarree of juist obstipatie. Dit zijn stuk voor stuk klachten die met je darmen te maken hebben. Als je hier regelmatig last van hebt, kan het zo zijn dat je een voedselintolerantie hebt. Dit houdt in dat je lichaam moeite heeft met het verteren van een bepaald voedingsmiddel. Histamine-intoleranties, lactose-intoleranties, glutenintoleranties en cafeïne-intoleranties komen steeds vaker voor. Maar hoe kom je er nu achter waar je precies intolerant voor bent?

Online worden verschillende voedselintolerantietests aangeboden. Maar volgens experts zijn deze niet heel betrouwbaar of zelfs veilig. Zo kun je volgens dr. Megan Rossi, bekend als The Gut Health Doctor en auteur van Eat Yourself Healthy beter zelf aan de slag gaan om te ontdekken of je een voedselintolerantie hebt.

Zó kun je zelf voedselintoleranties opsporen

Word rechercheur en probeer erachter te komen wat nu precies die vervelende symptomen veroorzaakt. Dat kun je namelijk gewoon zelf, met behulp van haar stappenplan.

Stap 1: eetdagboek bijhouden

Houd een gedetailleerd voedingsdagboek bij gedurende zeven dagen (twee weken is nog beter!). Probeer je dieet en leefstijl zo normaal mogelijk te houden - het doel van deze fase is om vast te stellen of iets wat je normaal eet of doet het probleem veroorzaakt. Ga dus niet ineens heel gezond eten als je dat normaal niet doet. Niemand gaat je beoordelen op wat je precies eet.

Wees wel specifiek, dus inclusief kruiden, specerijen, sausjes en hoe je het bereidt. Vergeet ook niet op te schrijven welke symptomen je ervaart en hoe vervelend deze klachten zijn.

Lees ook: FODMAP dieet: het recept voor rustigere darmen.

Stap 2: voedingsmiddelen weglaten

Deze fase vereist wel wat planning, dus bereid dit goed voor. Zorg ervoor dat je het deze weken wat rustiger hebt, om ervoor te zorgen dat je je aan restricties houdt. Onderzoek van tevoren ook de beste alternatieve voedingsmiddelen, zodat je zeker weet dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Disclaimer: als je meerdere vermoedelijke boosdoeners hebt, vraag dan advies aan een diëtist voordat je aan deze fase begint. Anders loop je het risico op voedingstekorten. Als je denkt dat je intolerant bent voor gluten of tarwe, raadpleeg dan je huisarts om je te laten testen op coeliakie vóórdat je die helemaal uit je dieet schrapt.

Lees ook: Waar of niet waar: van melk kwijt je sterke botten.

Stap 3: herintroduceer

Deze stap is essentieel om te bevestigen of het verdachte voedingsmiddel écht de oorzaak is van je darmsymptomen en niet alleen een onschuldige omstander. Bovendien kun je zo kijken of een beetje wellicht wel kan en waar precies de intolerantiedrempel ligt.

Begin op de eerste dag met een derde van je normale portie en verhoog indien nodig elke dag met een derde. Als je toch symptomen krijgt, wacht dan tot je weer klachtenvrij bent voordat je overgaat op de andere testvoeding. Experts raden aan om het betreffende voedsel drie tot zes maanden te schrappen en daarna geleidelijk weer te introduceren. Op die manier kun je echt zien wat het effect is.

Lees ook: 3 redenen waarom je een opgezette buik hebt na het hardlopen.

Gaan voedselintoleranties ooit weg?

Ja, dat is mogelijk, zegt dr. Rossi. 'Je voedselintolerantie is misschien niet voor altijd. Dus het is een goed idee om je intoleranties in de loop van de tijd opnieuw te beoordelen. Als je merkt dat je kleine hoeveelheden van het voedsel kunt verdragen, is het raadzaam om het voedsel tot aan je tolerantiedrempel toe te voegen.' Mocht je bepaalde voedingsmiddelen helemaal uitsluiten omdat je denkt dat dit nodig is, vergeet dan niet om je lichaam wel te voeden met andere bronnen van de belangrijkste voedingstoffen. Alleen zo zorg je ervoor dat je dieet in balans is.

Van: Women's Health UK