Grapefruit: lijsttrekker op het gebied van ondergewaardeerd fruit
De grapefruit steekt de draak met al het andere fruit, als het op gezondheidsvoordelen aankomt. We love it!
© Getty Images

Zoals je op de afbeelding boven dit artikel kun zien, is de grapefruit een citrusvrucht. De grapefruit is vrij groot (iets groter dan een sinaasappel) en staat bekend om zijn frisse, zoet-zure en bittere smaak. Het merg (lees: die witte velletjes) om het vruchtvlees heen kun je eten, en bevat veel vitaminen en vezels. Wel is het merg het bitterste deel van de grapefruit, dus als je dat liever niet wilt, dan is het pellen geblazen.
Dit zijn de gezondheidsvoordelen van grapefruit
Misschien heb je al eens gehoord dat de grapefruit onwijs gezond is. Wij zetten ze voor je op een rijtje voor je:
- Grapefruit bevat antioxidanten die de lever beschermen. Het meeste onderzoek dat hiernaar gedaan is is alleen getest op dieren, dus wetenschappelijk is dit voor mensen niet bevestigd. Toch is de grapefruit een prima fruit om te eten als - of voor - je te diep in het glaasje hebt gekeken.
- Een grapefruit bevat ontzettend veel vitamine C (65% van de ADH), vitamine A (28% van de ADH) en mineralen. Hierdoor boost een grapefruit je immuunsysteem.
- Een grapefruit bevat weinig calorieën, veel vezels en veel water, waardoor veel mensen er goed op gaan als ze willen afvallen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat er een verband is tussen mensen die grapefruit eten en minder lichaamsvet, een smallere taille, verbeterd cholesterol, het eten van minder calorieën en een lagere bloeddruk.
- Het eten van grapefruit verkleint de kans op nierstenen, door de zuren die het bevat.
- Volgens onderzoek helpt grapefruit tegen een hoge bloeddruk en cholesterol. De vrucht bevat veel kalium en vezels, wat bijdraagt aan de gezondheid van je hart.
- Je kunt het, in tegenstelling tot veel andere fruitsoorten, eten als je diabetes hebt, daarbij helpt grapefruit je insuline-levels stabiel te houden en verkleint het de kans op het krijgen van diabetes type 2.
- Ook je huid zal je dankbaar zijn: vitamine C helpt de collageen-aanmaak en beschermt de huid. Goed voor je pezen, botten, huid en nagels!
- Tot slot bevat een grapefruit lycopeen, beta-caroteen, flavanonen, die je helpen beschermen tegen ziektes, zoals kanker.
De voedingswaarden van grapefruit
Let's talk numbers. In een halve grapefruit, of een kleine hele zitten de volgende voedingswaarden:
- Calorieën: 52
- Koolhydraten: 13 gram
- Eiwitten: 1 gram
- Vetten: 0 gram
- Vezels: 2 gram
De gevaren van grapefruit?
Voor je naar de supermarkt holt om je koelkast vol te stouwen met grapefruits is er een kleine kanttekening.
Grapefruit kun je namelijk beter niet eten als je bepaalde medicijnen (ongeveer 85 verschillende soorten) slikt, omdat het effect van die medicijnen op je lichaam dan verandert. Bijvoorbeeld de pil (!), bepaalde bloedverdunners, pijnstillers, antidepressiva, en medicijnen tegen infectie, hartritmestoornissen en cholesterol. Check in dit artikel de lijst en overleg, als je medicijnen gebruikt, altijd even met je huisarts!