Andere ogen - Luister hier naar het verhaal van Tjarda Struik
Tjarda Struik is psycholoog, politicus, moeder én hardloper met een visuele beperking.
Luister het hele verhaal hierboven in de video.
Op het eerste gezicht zie je niets aan Tjarda Struik. De ranke blondine (36) snelt feilloos door keuken en woonkamer, met vaste hand schenkt ze kokende thee. Pas als het gesprek op gang komt, valt op dat ze je niet aankijkt. Haar gezichtsvermogen bedraagt slechts vijf procent, het centrum van het blikveld ontbreekt. Mensen ziet ze als een soort Barbapapa’s, zegt ze. Vormeloze massa’s met wat kleurnuances, zoiets. ‘Wegkijken’ is voor haar de beste manier om zoveel mogelijk te zien. Maar voel je vooral aangekeken, zegt ze met een ontwapenende lach.
Tekst: Peter Klooster. Fotografie: Bibi Veth.
Zeldzame oogziekte
Gelukkig doen haar overige zintuigen het meer dan goed. En haar brein draait op volle toeren. Ze analyseert scherp wat ze hoort en voelt, vervolgens formuleert ze in hoog tempo antwoorden. Nee, ze is niet altijd blind geweest. Als ze zes jaar oud is krijgt ze plotseling moeite met het lezen van het schoolbord. Haar ouders trekken gelijk aan de bel. Via een speciaal fonds krijgt ze lesboeken op A3-formaat. Ze mag vooraan in de klas zitten en haar leraren schrijven op het bord met geel krijt, dat beter leesbaar is. Oogartsen staan lange tijd voor een raadsel. Het zal maar liefst twintig jaar duren tot de specialisten de juiste diagnose kunnen stellen. Het blijkt te gaan om een zeldzame oogziekte waarvan haar beide ouders toevallig drager zijn.
Luister ook: de nieuwe podcast Susy Q&A met Tjarda Struik als gast.
TikTok
Ze kan prima zelfstandig functioneren, toch is ze ook afhankelijk van anderen. Voor het gemak is ze op loopafstand van een treinstation gaan wonen. Een au pair haalt de kinderen van school, haar man doet de boodschappen. Ze werkt voor het Bartiméus Fonds, dat zich inzet voor de belangen van slechtzienden. Daarnaast is ze gemeenteraadslid voor de VVD in Zeist en veelgevraagd spreker over het onderwerp inclusie. Ook wordt ze regelmatig uitgenodigd voor media-optredens. Haar bekendheid begon met het publiceren van filmpjes op TikTok, waarbij ze verschillende aspecten van haar handicap met de nodige zelfspot belicht. Haar populariteit kent helaas ook een schaduwzijde. ‘Regelmatig bellen er wildvreemde mensen bij me aan. Die willen dan ‘even een selfie maken met die blinde vrouw’ zegt ze. Haar groene ogen vullen zich plotseling met tranen.
Hardlopen zonder buddy
Hardlopen doet ze het liefst alleen, een buddy heeft ze niet. Ten eerste is ze te eigenzinnig om zich te laten leiden, daar komt bij dat ze ook wel eens alleen wil zijn. Hardlopen is zo een belangrijke uitlaatklep geworden, het moment waarop haar overprikkelde ‘voelsprieten’ eindelijk even ‘uit’ mogen. ‘Ik loop bewust heel langzaam en draag een hesje met Blind Runner erop. Veiligheid voor alles. Tijdens het hardlopen heb ik altijd Strava aan, dat is handig bij het navigeren. Op het schermpje van mijn telefoon kan ik net een lijntje onderscheiden. Als ik ben verdwaald, kan ik dat lijntje volgen. Zo kom ik altijd weer veilig thuis. Ik weet letterlijk alles blindelings te vinden.’
1 op de 50 mensen is slechtziend of blind
Bovenstaand artikel staat in het nieuwste nummer van Runners World. Tjarda Struik is een hardloper met een visuele beperking én werkzaam bij het Bartiméus Fonds. In ons land zijn circa 300.000 mensen slechtziend of blind. Zij willen zo zelfstandig mogelijk meedoen in onze samenleving. Het Bartiméus Fonds maakt zich sterk voor meer mobiliteit, betere kansen in onderwijs en werk, en goed toegankelijke vrijetijdsbesteding. Zo helpt het Bartiméus Fonds met Multisportdagen, waar mensen met een visuele beperking kunnen kennismaken met verschillende sporten. Want het gaat niet om hoeveel procent je ziet. Het gaat om hoeveel procent je leeft: 100% leven. Wil jij meer weten óf doneren? Ga naar deze link van Bartimeus Fonds.
Lees het hele verhaal met Tjarda in de nieuwe Runner’s World nummer 9, te bestellen zonder verzendkosten.
*Het magazine ligt vanaf dinsdag 18 oktober 2022 bij abonnee's op de mat en vanaf donderdag 20 oktober in de winkels.