Nagenieten van de Amsterdam Marathon 2022
De dag door de ogen van speaker Bert Pessink.
© Polar

De dag van een speaker bij de 46e TCS Amsterdam Marathon begint vroeg. Als ik om 07:30 uur de afrit S108 in Amsterdam neem zie ik dat er al een grote stroom lopers op weg is naar Sporthallen Zuid en het Olympisch Stadion. Er valt lichte regen en de wind is harder dan verwacht.
Amsterdam Marathon door de ogen van speaker Bert Pessink
Mijn standplaats is het Stadionplein. Daar ligt 500 meter aan geluidsboxen met lekkere muziek en daar ga ik met collega’s Ralf en Rob de boel enthousiasmeren. Meertalig manen we de lopers uit 130 landen naar de start, er hangt gezonde spanning maar de sfeer is goed. Tegen 9 uur verschijnt de tv-helikopter boven het stadion want we zijn live in 190 landen. Na het startschot van Burgemeester Femke Halsema komen de lopers langs de letters IAmsterdam het stadion uit. Eerst de elitelopers en de Nederlanders die strijden voor het NK, daarna een onafgebroken kleurrijke stroom van vrolijke maar geconcentreerde lopers. Elke loper weet ik, heeft zijn of haar verhaal dat past in het thema: Run Your Masterpiece and Become Part of History. Zo zie ik Dennis de Knijff uit Almere in zijn 50e Marathon en loopt ‘Mr Kika’ en ras Amsterdammer Marc Wiewel zijn laatste marathon. Om 09.20 uur komt de zon erdoor en stijgt de temperatuur.
Lees ook: Dit is het Runner's World Pacing Team powered by Polar.
De 8 km
Daarna is het de beurt aan de TCS 8 km. De Stadionweg staat vol met 6500 lopers die worden vermaakt door DJ Maurice die hoog op de BeatRover zijn hits over de wachtende meute uitstrooit. Als Marcel van de Lustgraaf het startsignaal heeft gegeven komt ook hier de stoet lopers enthousiast in beweging. Als ik vraag om de handjes in de lucht te doen, gaan duizenden handen omhoog. Hier gaat het niet om snelheid, maar meer om het genieten van de ronde met het Rijksmuseum, het Vondelpark en het Olympisch Stadion.
Ontvangst in het stadion
Als alle 8k lopers op weg zijn moet ik weer terug om hen en daarna de hele marathonlopers voor het stadion te ontvangen. Via ons schermpje met het verslag van de NOS schetsen we de toeschouwers de finale van de race. Als ik de tv-helikopter weer zie moeten de Afrikaanse toppers onder luid applaus nog maar 500 meter. Tsegaye Gemechu uit Ethiopië wint een spannende afvalrace in een prachtige 2:04:49. Dan volgen een voor een alle andere toppers en plots is daar de motorcamera met Khalid Choukoud. Met een geconcentreerde blik en een sterke pas beent hij naar een nieuw pr van 2:09:34 én prolongatie van de Nederlandse marathontitel. Lucas Nieuweboer en Remyo Tielsema completeren het NK-podium. Daarna gaat de focus naar de damesrace en verwelkomen we in haar debuutmarathon Almaz Ayana (Ethiopië). Wat loopt die sterk, het publiek gaat uit zijn dak voor de Olympische gouden medaillewinnares op de 10.000 meter van Rio 2016. Zij wint in een nieuw parcoursrecord van 2:17:20, de zevende tijd aller tijden. Leonie Balter wint tot veler verrassing goud bij het NK-marathon met 2:37:41. Jacelyn Gruppen heeft het op het laatst moeilijk, maar stelt het zilver veilig in 2:39:08. Derde wordt Eva van Zoonen in 2:44:22. Daarna komen de internationale toplopers en de Nederlandse masters voorbij en bewijst oud wielrenster Roxane Knetemann met 3:13 dat wielrennen en lopen wel samengaan.
Halve marathon van Amsterdam
Om 13:00 uur sta ik weer in de volledig gevulde Stadionweg voor de start van de Mizuno Halve marathon, met 20.000 inschrijvers de grootste halve marathon van Nederland. Als Mizuno topman Takeshi Shichijo het startsignaal geeft is dat een imposant gezicht. Naast veel Amsterdam Marathon, Ren tegen Kanker (opbrengst Euro 689.700 voor baanbrekend kankeronderzoek in het Amsterdam UMC Cancer Centre) en Ajax shirts zie ik ook ludiek verklede lopers. Door Amsterdam rennen Fred Flintstone, Astrix maar ook drie personen in een gestreept gevangenispak. Omdat de temperatuur in de zon oploopt manen we de deelnemers aan de start tot drinken en tempo aanpassen. Als laatste vertrekt rond 14:30 uur een loper die compleet gehuld is in een dinosaurus pak. Daarna is het tot 17.30 uur nog een enthousiasts feest voor de binnenkomende lopers op weg naar de felbegeerde TCS Amsterdam Marathon medaille. Als ik moe naar huis ga tref ik presentator en acteur Jan Versteegh. Op mijn vraag hoe zijn marathon ging het, laat hij trots zijn medaille zien.