3x heerlijke, herfstige ontbijtrecepten met pompoen
Voor als je geen genoeg kunt krijgen van de smaak én geur van pompoen. You're welcome!
Zeg je herfst, dan zeg je pompoen. In de soep, door de pasta, in een stoofpotje of als puree: Je kunt er alle kanten mee op. Je kunt deze groente ook prima als ontbijt eten. Dus heb je nog wat pompoen over of ben je gewoon dol op de smaak van pompoen? Probeer dan een keer deze herfstige pompoen ontbijtjes. Ze zijn lekker én voedzaam. Een goed begin van je dag, zodat je er de hele ochtend tegenaan kunt.
Pompoen is hartstikke gezond
De heerlijke, zoete pompoen is ook nog eens gekoppeld aan vele gezondheidsvoordelen. Pompoen is bijvoorbeeld rijk aan diverse gezonde voedingsstoffen. Verder bevat een pompoen bijzonder weinig vetten en koolhydraten en is deze groente ook nog eens caloriearm. Dat maakt het een heel geschikt ingrediënt om mee te koken als je wilt afvallen of op gewicht probeert te blijven. Benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van het eten van pompoen? Je leest er hier over.
Het kokkerellen kan beginnen. Dit zijn de lekkerste ontbijtjes met pompoen:
Pumpkin overnight oats
Heb je 's ochtends niet zoveel tijd? Maak je ontbijt dan de avond ervoor, zodat je de dag goed kan starten met een voedzaam ontbijt.
Ingrediënten
- Pompoen
- Honing
- Kaneel
- Havermout
- Vanille-extract
- Chiazaad
- Walnoten
- Griekse yoghurt
- Dadel
Bereidingswijze
- Snijd de pompoen in stukjes en kook ze totdat ze zacht zijn.
- Leg de pompoenstukjes vervolgens op een bord en strooi hier wat honing, kaneel en havermout overheen.
- Prak alles met een vork tot een papje.
- Voeg dan wat vanille-extract en chiazaadjes toe en mix alles goed door elkaar.
- Vul een glas of bakje voor de helft met pompoenmengsel. Strooi hier wat gehakte walnoten overheen en schep daar weer wat Griekse yoghurt op.
- Top het ontbijtje af met een dadel. Laat het een paar uur, maar het liefst een hele nacht, in de koelkast staan.
<amp-iframe class="instagram-media instagram-media-rendered" data-instgrm-payload-id="instagram-media-payload-0" height="1438" layout="responsive" sandbox="allow-scripts allow-same-origin" src="https://www.instagram.com/reel/CjSo2zSqHhk/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=1300&rd=https%3A%2F%2Fedit-womenshealthmag.hearstapps.com&rp=%2Fnl%2Fcontent%2Fedit%2F5d4fdaec-5b20-4aaf-879e-9b5c6cd5984d#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A5007.10000000149%7D" width="2556"></amp-iframe>
Pumpkin french toast
Deze french toast is gevuld met pompoen roomkaas. Hallelujah!
Ingrediënten
- Brood
- Roomkaas
- Melk
- Pompoenpuree
- Speculaaskruiden en zout
- Honing, maple syrup of (kokosbloesem)suiker
- Eieren
- Vanille-extract
Bereidingswijze
- Maak eerst de pompoen roomkaas. Voeg hiervoor de roomkaas, wat pompoenpuree, kruiden en zoetstof door elkaar. Mix het tot een glad en romig geheel,
- Pak daarna zes sneetjes brood. Verdeel hier de pompoen roomkaas royaal overheen. Vouw ze dubbel en snijd ze in stukjes.
- Doe de melk, wat pompoenpuree, vanille, speculaaskruiden en zout in een kom en klop hier de eieren in los. Zorg dat er een gladde massa ontstaat.
- Verwarm een bakplaat of koekenplan voor op middelhoog vuur en voeg wat olie of boter toe. Bak de stukjes french toast in enkele minuten goudbruin.
- Eenmaal klaar kun je de wentelteefjes op een bord leggen en eventueel nog wat maple syrup of honing toevoegen. Geniet!
<amp-iframe class="instagram-media instagram-media-rendered" data-instgrm-payload-id="instagram-media-payload-1" height="1276" layout="responsive" sandbox="allow-scripts allow-same-origin" src="https://www.instagram.com/reel/Cjfvvt4jvk_/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=1300&rd=https%3A%2F%2Fedit-womenshealthmag.hearstapps.com&rp=%2Fnl%2Fcontent%2Fedit%2F5d4fdaec-5b20-4aaf-879e-9b5c6cd5984d#%7B%22ci%22%3A1%2C%22os%22%3A5011.10000000149%7D" width="2268"></amp-iframe>
Pompoenmuffins
Deze muffins zijn lekker als tussendoortje, maar ook prima te gebruiken als ontbijtje. Zo maak je van elke ochtend een feestje.
Ingrediënten
- Pompoenpuree
- Eieren
- Kokosolie
- Maple syrup en/of kokosbloesemsuiker
- Vanille-extract
- Havermeel
- Kruiden naar keuze
- Bakpoeder
- Zout
- Walnoten en/of pecannoten
- Havermout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Klop de eieren samen met de pompoenpuree tot een glad mengsel. Voeg de gesmolten kokosolie, maple syrup en vanille-extract toe en roer opnieuw.
- Meng in een aparte kom havermeel, kruiden, bakpoeder en zout door elkaar. Voeg de opgeklopte droge ingrediënten toe aan de kom met natte ingrediënten en roer alles goed door elkaar.
- Voeg de gehakte noten toe en meng opnieuw.
- Verdeel het mengsel gelijkmatig over de muffinvormpjes.
- Meng nu de overige noten, havermout, maple syrup en koksolie door elkaar in een bakje. Garneer de muffins met deze kruimels en bak ze in 20 minuten goudbruin.
Pumpkin breakfast cookies
Koekjes voor ontbijt? Jep, dat kan! Door wat havermout toe te voegen bevatten deze pompoenkoekjes namelijk een heleboel vezels en voedingstoffen die jouw lichaam goed voeden en lang verzadigd houden.
Ingrediënten
- Havermout
- Gebroken lijnzaad
- Gedroogde cranberry's
- Pompoenpitten
- Kruiden naar keuze
- Zeezout
- Kokosolie
- Honing of maple syrup
- Pompoenpuree
- Eieren
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed de bakplaat.
- Mix de gesmolten kokosolie en honing door elkaar.
- Meng in een grote kom havermout, cranberry's, pompoenpitten, gebroken lijnzaad, kruiden en zout. Voeg na het roeren pompoenpuree, eieren en kokosolie met honing toe. Roer alles goed door elkaar.
- Maak balletjes en leg die op de bakplaat. Druk deze vervolgens plat ze mogen lekker dicht bij elkaar liggen, want de koekjes lopen niet uit tijdens het bakken. Bak ze ongeveer 15 à 20 minuten tot de randen lichtbruin zijn.
- Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen, voordat je ze naar een luchtdichte bewaardoos verplaatst.
Ook in het seizoen: kaki's! Lees wat de voordelen zijn van kaki fruit eten. Trek in een eiwitrijk ontbijt? Bekijk hier dit heerlijke recept met blauwe bessen.