Vogelgriep: hoe veilig is het eten van eieren en kippenvlees?
Kippen zitten al een jaar in lockdown. Kunnen we eieren nu niet beter laten staan?
© Alvaro Lavin

Je hebt het vast voorbij zien komen: er heerst vogelgriep in Nederland. Kippen zitten in lockdown, oftewel er is een ophokplicht wegens de vogelgriep. De pechvogels (pun intended) zitten al maanden binnen en er lijkt geen verbetering in zicht. En die ophokplicht betekent ook, zoals Arjen Lubach in zijn Avondshow opmerkte, 'dat als jij morgen je scharrel, bio of vrije-uitloop-eieren koopt, je dan eigenlijk zes lockdownbaby's aanschaft, want die kippen lopen nu helemaal niet buiten.' Hoe verstandig is het dan eigenlijk om eieren te eten?
Vogelgriep
First things first, hoe zit het nou precies met vogelgriep? Dit is een ziekte die gevaarlijk is voor veel verschillende vogelsoorten. Ook voor pluimvee, zoals kippen, kalkoenen en eenden. De oorzaak van vogelgriep is een virus.
Vogelgriep is over het algemeen niet heel besmettelijk voor mensen. In uitzonderlijke gevallen kunnen mensen vogelgriep krijgen als ze intensief contact hebben met zieke of dode vogels. Denk aan bijvoorbeeld pluimveehouders.
Hoe is vogelgriep ontstaan?
De huidige variant van vogelgriep is ontstaan in de pluimveehouderij. Deze is overgeslagen naar wilde vogels en dat maakt het virus niet beheersbaar meer. In een uitzending van Keuringsdienst van Waarde beschrijft vogelgriepexpert Thijs Kuiken het als ‘vogelgriepseizoen’. Niet alleen in Nederland lijdt pluimvee aan vogelgriep, maar in heel Europa.
Tot nu toe dook de vogelgriep vaak in de winter op en verdween het weer in de zomer. Het is nu voor het eerst dat het virus al een jaar dreigend aanwezig blijft. Kuiken: 'Vogelgriep blijft constant aanwezig in de vogelpopulatie, net zoals COVID-19 in de humane populatie.'
Is het veilig om kippenvlees en eieren te eten?
Kun je nog wel veilig een eitje eten? Ja, dat kan. Je wordt niet ziek van het eten van vlees of eieren van besmette kippen. Het virus kan via eieren of vlees niet overspringen op de mens. Wel adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kippenvlees goed te bakken of te koken totdat het helemaal gaar is. Daarbij zijn kipproducten en eieren in de winkels afkomstig van gezonde kippen en dus virusvrij.
Maar om het risico op verdere verspreiding van de griep zo klein mogelijk te maken, wordt ervoor gekozen om kippen met vogelgriep te ruimen. Inmiddels zijn er in Nederland al 5,8 miljoen dieren geruimd. Thijs Kuiken vindt daarom dat de pluimveesector flink afgeslankt moet worden. 'Het eten van een kip en haar eieren moeten wij niet meer zien als dagelijkse kost, maar als luxe.' Hoe veel eieren je maximaal wekelijks zou moeten eten, lees je hier.
Minder vlees en zuivel eten
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor vrijwel alle producten van dierlijke afkomst. Zo kun je bijvoorbeeld banaan gebruiken als bindmiddel als je cake of pasta maakt, en laten bakpoeder of baking soda in combinatie met appelcider je deeg net zo goed rijzen als eieren doen. Daarnaast zijn er gezondheidsvoordelen verbonden aan (meer) plantaardig eten. En hoe je dan voldoende eiwitten binnenkrijgen? Dat doe je bijvoorbeeld door peulvruchten, granen en tofu te eten. Deze voedingsmiddelen zijn rijker aan eiwitten en dragen bij aan de juiste dagelijkse hoeveelheid.
Bronnen: NVWA, eenvandaag, Voedingscentrum.