Zes keer groenten, maar dan écht lekker

Zes simpele manieren om groenten heerlijk te bereiden

© Getty Images - Anna_Shepulova

gettyimages-894372802

De tijd dat we alleen doorgekookte bloemkool en bittere spruitjes aten is echt voorbij. Nog nooit hebben groenten zó in de spotlight gestaan. Uit onderzoek blijkt bovendien: meer groenten is altijd beter. En dan het liefst zo gevarieerd mogelijk. Behoefte aan inspiratie om supersnel weer wat anders op tafel te zetten? We geven je 6 recepten voor écht lekkere groentenbereidingen. En denk je: dit is té simpel? Probeer het dan vooral. Want met heel weinig moeite maak je veel groenten nóg lekkerder.

Zes keer groenten, maar dan écht lekker

1. Tomaten uit de oven

    Rijpe, geurende tomaten bevatten umami. De vijfde smaak die wat extra's toevoegt aan een gerecht. Door tomaten kort te roosteren haal je die smaak nog meer naar boven. Bovendien komt er door het verhitten van de tomaten meer van het antioxidant lycopeen vrij.

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem net zoveel tomaten als je wilt. Kies geurige tomaten, alleen deze zijn rijk aan umami. De grootte maakt niet uit. Wij maken ze graag met pruimtomaten, romaatjes of Tasty Tom trostomaten. Halveer ze en snijd het kroontje er aan beide helften uit. Verdeel met de gesneden kant naar boven op en baktray met bakpapier en bestrijk met behulp van een kwastje met olijfolie. Bestrooi met kruiden naar keuze (bijvoorbeeld gedroogde tijm of rozemarijn) en rooster 45 minuten. Wil je ze meer gekarameliseerd? Rooster dan nog 10 minuten langer met de grillfunctie aan.

    2. Gegrilde broccoli met sesamsoja-dressing

    Broccoli is vrijwel bij alles lekker: in wokgerechten, door de pastasaus, geblanceerd door een salade. Door de broccoli kort te grillen en daarna te verhitten met sesamolie en soja is het een (bij)gerecht op zich. Lekker bij rijst en gebakken (vega) kip!

    Snijd een broccoli in grote roosjes en de roosjes daarna (zo goed als dat gaat in plakken). Of, als je het jezelf makkelijk wilt maken, gebruik de mini-versie van broccoli: bimi. Verhit een grillpan. Rooster de broccoli-plakjes aan beide zijden in de grillpan zodat ze een bruine grillstreep krijgen.

    Meng ondertussen 1 eetlepel sesamolie met 1 eetlepel (zoute)sojasaus en 1 eetlepel sesamzaadjes.

    Verhit dit op laag vuur in een wokpan. Doe de gegrilde broccoli nog kort met de sesamolie in de wokpan en roer even door. Serveer direct. Houd je van pittig? Voeg dan een in ringetjes gesneden chilipeper aan de sesamolie toe.

    3. Bietenchips met zeezout

    Rode bieten blijven interessant voor hardlopers. Door de hoge concentratie nitraat kunnen ze bijdragen aan een betere prestatie. Door bietjes heel dun te roosteren en te bestrooien met grof zout wordt het net chips. De gezondere variant.

    Verhit de oven voor op 180 graden. Was bieten (ook andere kleuren dan rode zijn lekker en bevatten net zoveel nitraat) en snijd in hele dunne plakjes. Verdeel ze over een baktray met bakpapier en bestrijk met behulp van een kwastje met olijfolie. Bestrooi met grof zeezout. Bak de bieten in totaal 30 minuten maar keer ze halverwege allemaal om. Als je ze eerst wat laat afkoelen worden ze nog knapperiger.

    4. Geschaafde spruitjes met tahinsaus

    Stiekem zijn wij grote fan van spruitjes. Gekookt, gewokt, gegrild of kort gebakken. Deze salade van spruitjes, tahin en kikkererwten wil je echt, echt proberen. Nog een extra reden nodig? Spruitjes zijn ontzettend rijk aan vezels, vitamine C en vitamine K.

    Ontdoe de spruitjes van hun harde onderkant en snijd of schaaf ze in zo dun mogelijke plakjes. Verhit een eetlepel olijfolie en bak de spruitjes 5-10 minuten op hoog vuur, roer regelmatig.

    Meng ondertussen (per 200 gram spruitjes) 1 eetlepel tahin met 1 theelepel limoensap, 1 theelepel honing en 1 eetlepel melk (naar keuze, eventueel plantaardige melk). Voeg 100 gram gekookte kikkererwten toe aan de spruitjes, verhit nog even kort en haal van het vuur. Roer er de tahinsaus door en serveer direct.

    5. Champignons in mosterdroomsaus (de light-versie)

    Met boter en room maak je vrijwel alles lekker. Maar deze light-variant van een klassieker mag er ook zijn. Lekker met bijvoorbeeld wat gebakken (vegetarische) kip. Je kunt dit gerecht met elke soort paddenstoelen maken die je wilt. Wij vinden een mix met van alles het lekkerst. Dat paddenstoelen alleen maar uit water bestaan is overigens een fabeltje. Paddenstoelen zijn rijk aan koper, en de vitamines B2, B3 en B5.

    Boen de paddenstoelen schoon en snijd in plakjes. Verhit een eetlepel olijfolie op hoog vuur in een wokpan. Bak de paddenstoelen enkele minuten op dat hoge vuur en zet het vuur daarna lager. Meng ondertussen per 200 gram champignons 100 ml kookroom light (7% vet) met 1 theelepel grove mosterd. Schenk bij de paddenstoelen en verhit nog even kort. Bestrooi met zout en (witte) peper.

    6. Aubergines met miso

    Miso bevat, net zoals de tomaten van hierboven, umami. Het is voor veel meer te gebruiken dan alleen in misosoep. Het is ook geschikt om mee te bakken bij zoete gerechten, door je soep of pastasaus te roeren of er deze heerlijke aubergines mee te maken. Omdat miso een gefermenteerd product is, is het bovendien goed voor onze darmbacteriën.

    Verhit de oven voor op 180 graden. Snijd zoveel aubergines als je wilt in de lengte doormidden. Snijd kruislings een aantal keer in zodat er een ruitpatroon ontstaat. Meng 1 eetlepel miso (per aubergine) met 1 eetlepel heet water en roer tot de miso is opgelost. Bestrijk de aubergines met behulp van een kwastje met wat olijfolie en verdeel er daarna de misopasta over. Rooster 30 minuten. Lekker met couscous, labneh en de tahinsaus van hierboven.