Tien redenen waarom je training minder lekker ging

Je kunt niet altijd je dag hebben, maar soms heeft het ook een reden.

Op sommige dagen ben je tijdens je training niet te stoppen en voel je je fit en sterk, maar op andere dagen kost hetzelfde tempo aanhouden je veel meer moeite.Minder goede en rustige trainingen horen er nu eenmaal bij, maar soms heeft het een specifieke reden en had je training misschien ander kunnen gaan. In dit artikel lees je tien redenen die erachter kunnen zitten.

Tien redenen waarom je training minder lekker ging

1. Je eet niet genoeg

Het is heel belangrijk om je lichaam te voorzien van voldoende energie. 'Op het moment dat jij onvoldoende brandstof binnenkrijgt, zal je lichaam energie moeten halen uit energievoorraden en dat kost tijd,’ vertelt sportdiëtist Kim Lowry aan Houston Methodist. ‘Dit kan ertoe leiden dat je het gevoel hebt dat je jezelf niet zo hard kunt pushen als normaal.’

Je kunt dit voorkomen door uiterlijk twee uur van tevoren een gebalanceerde maaltijd te eten met voldoende koolhydraten en eiwitten. Ga je langer dan dertig minuten met een hogere intensiteit sporten? Dan raadt de sportdiëtist aan om een uur van tevoren je energiereserves even aan te vullen door het eten van eenvoudige koolhydraten, zoals een banaan. Dit kun je het beste eten voordat je gaat hardlopen.

2. Je hebt slecht geslapen

Heb jij goed getraind, maar kon je vervolgens niet slapen? Een plafonddienst is nooit fijn, maar daarnaast kan het ook zeker je workout beïnvloeden. ‘Het grootste gedeelte van je spierherstel gebeurt tijdens slaapt, omdat je lichaam dan het meeste groeihormoon afgeeft,’ vertelt Lowry. En laat spierherstel nou net belangrijk zijn om de volgende dag lekker te kunnen sporten. De sportdiëtist raadt aan om zeven tot negen uur slaap te pakken. ‘Als je maar vier tot vijf uur slaap krijgt, geef je je lichaam niet voldoende tijd om volledig te herstellen.’

3. Je moet meer koolhydraten eten

'Deze oorzaak komt veel voor bij mensen die sporten om af te vallen,' vertelt inspanningsfysioloog Janet Hamilton aan onze Amerikaanse collega's van Women's Health. Alhoewel je meer calorieën moet verbranden dan je binnenkrijgt om af te vallen, moet je ook voldoende calorieën binnenkrijgen - vooral uit koolhydraten - om je lichaam tijdens trainingen van brandstof te voorzien. Herhaal met ons: koolhydraten zijn je vriend, niet je vijand.

4. Je bent nog niet hersteld van je vorige training

Volgens onze collega's van Men’s Health duurt het vaak tussen de 24 en 48 uur voordat je spieren hersteld zijn van een training, maar kan het ook vijf dagen duren voordat je spierpijn weg is. Als je geen tijd neemt voor herstel, dan is de kans groot dat je volgende workout minder lekker gaat. Neem je rust en ga bijvoorbeeld wandelen, stretchen en eet wat extra proteïne (zoals deze eiwitrijke appelbeignets, bijvoorbeeld). Wil je toch trainen? ‘Train dan verschillende spiergroepen op verschillende dagen en wissel cardio, kracht- en HIIT met elkaar af', aldus Lowry.

5. Je eet het verkeerde vlak voor je training

Het verteren van voedsel kost energie, dus vlak voor je training wil jij iets eten wat snel verteert en je vlug voorziet van energie zoals een banaan. Op het moment dat jij vlak voor je training iets eet met veel vetten, complexe koolhydraten of vezels, kan je workout daardoor negatief worden beïnvloed. ‘Een deel van de energie die je had kunnen gebruiken voor je training, wordt nu gebruikt om je eten te verteren.’

6. Je bent gestrest

Sporten is natuurlijk super goed voor je, maar het is ook een vorm van stress voor je lichaam. En laat stress nu net een opeenstapeling zijn van factoren. Op het moment dat jij veel stress ervaart in het dagelijks leven, kan je dit merken tijdens het trainen.

7. Je hebt niet genoeg gedronken

Zelfs de lichtste dehydratatie kan je sportprestaties al in in de weg zitten. 'Het maakt je bloed namelijk dikker waardoor het lastiger wordt voor je hart om het goed te laten stromen,' vertelt Hamilton. Weet jij niet zeker of je voldoende drinkt? Zoveel water moet je per dag drinken.

8. Je bent overtraind

Op het moment dat je zelden rust pakt of te lang over je eigen grenzen gaat, ligt oververmoeidheid al snel op de loer. Er zijn meerdere signalen die duiden dat je overtraind bent, maar je kunt het ook herkennen tijdens een workout. Het is bij een overtraining namelijk lastiger om je hartslag omhoog te jagen en maximaal te presteren. Herkenbaar? Neem rust.

9. Je moet ongesteld worden

Het is heel normaal dat je je rondom je menstruatie minder fit voelt. In het tweede gedeelte van je cyclus heb je namelijk meer progesteron en oestrogeen door je lichaam gieren en voel je je vaak wat anders. Probeer vooral naar je lichaam te luisteren. Als je zin hebt om te sporten tijdens je menstruatie, moet je hier opletten.

10. Je bent ziek of bent net ziek geweest

Het is eigenlijk helemaal niet zo gek dat jij je minder goed voelt wanneer je ziek bent. 'De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt,' schrijft arts en psychotherapeut Anne van Gils in dit artikel van Wetenschap.nu. En als je het flink te pakken hebt gehad, moet je ook aansterken. Ben jij alleen verkouden? Hoe erger je klachten zijn, hoe onverstandiger het is om te gaan sporten.

Voel jij je wel heel vaak zwak tijdens het sporten? Bekijk dan of er elementen zijn in je leven - zoals slechte gewoontes - die je trainingen zouden kunnen beïnvloeden. Ook is het verstandig om naar de huisarts te gaan bij aanhoudende klachten.