Wat gaat Oranje doen bij EK Indoor Istanbul?

Voorbeschouwing op vierdaags toernooi.

© Erik van Leeuwen

230302 Liemarvin.jpg

Donderdagavond start de 37e editie van de Europese indoorkampioenschappen, die gehouden wordt in de Ataköy Arena in Istanbul, Turkije. Het land dat kort geleden, samen met Syrië, nog getroffen werd door een verwoestende aardbeving met meer dan 50.000 doden. Logischerwijs zal het evenement daardoor veel soberder van karakter zijn dan gebruikelijk.

Technisch directeur denkt aan herhaling van succes vorig EK

De vorige editie van de EK indoor dateert van maart 2021 en werd gehouden in het Poolse Torun, tijdens corona. Nederland eindigde daar bovenaan de medaillespiegel met vier gouden, één zilveren en twee bronzen medailles, een unieke prestatie. Oranje is nu afgereisd naar Istanbul met 33 deelnemers, waarvan 27 individueel aan de start komen. Technisch directeur Vincent Kortbeek noemt het koffiedik kijken maar denkt dat dit succes komend EK herhaald kan worden, zo niet verbeterd. Hij is er trots op hoe atletiek in Nederland op de kaart staat, wat ook een enorme impact en meerwaarde heeft voor de Atletiekunie.

Goud voor Femke lijkt wel haast zeker

Na de sensationele 400 meter finale tijdens de Nederlandse indoorkampioenschappen, waar Femke Bol excelleerde met een wereldindoorrecord (49.26), twijfelt niemand aan goud in Istanbul voor de 23-jarige Amersfoortse. Daarmee zou ze haar titel prolongeren. Als Lieke Klaver net zo makkelijk kan volgen als in Apeldoorn, ligt voor haar zilver voor het grijpen. Het zou haar eerste individuele toernooimedaille zijn. In 2019 won Lisanne de Witte tijdens de EK Indoor in Glasgow nog brons, wie weet komt ze ook nu weer ver. Goud op de estafette 4x400 meter vrouwen ligt voor het grijpen als je de individuele tijden bij elkaar optelt. Een foute wissel is dan natuurlijk wel uit den boze.

Nadine Visser kan voor trilogie gaan

Hordeloopster Nadine Visser liep dit seizoen al tien wedstrijden over 60 meter horden, waarin ze liet zien in goede vorm te verkeren. Om een derde titel na Glasgow en Torun te bemachtigen moet de 28-jarige Visser wel haar persoonlijk record van 7.77 uit 2021 benaderen, want de concurrentie is moordend met vooral de Finse Hurske en Franse Samba die nadrukkelijk aanspraak maken op de hoogste trede van het podium.

Jessica Schilder kan weer een doorstoten naar een medaille

Een waanzinnig seizoen beleefde Jessica Schilder vorig jaar, met twee bronzen WK-medailles en een Europese titel bij het kogelstoten. Deze winter ging het allemaal een klein beetje minder ver met de kogel, maar vlak deze toernooitijger nooit uit. Want ondanks een val bij haar laatste stoot onlangs in Madrid, waardoor ze gehavend de EK start, lijkt een medaille sowieso mogelijk.

Britt Weerman ook deze winter hoogvlieger

Nederland heeft weer een uitmuntende topper bij het hoogspringen met de pas 19-jarige Britt Weerman. Ze vloog onlangs al twee keer over 1,96 meter, goed voor een dik Nederlands record en bij de allerbesten dit EK. Een medaille is zelfs niet eens ondenkbaar.

Maureen Koster blijft uitstekend presteren

Al in 2015 veroverde de nu 30-jarige Maureen Koster een bronzen medaille tijdens de EK indoor van Praag op de 3000 meter, een jaar later werd ze vierde op de WK indoor. Na een excellente 1000 en 1500 meter in de afgelopen weken lijkt ze nu ook voldoende snelheid te hebben om mee te doen om de prijzen bij de 3000 meter.

Liemarvin Bonevacia en Isayah Boers op jacht naar finaleplaatsen

Bij de mannen 400 meter is Liemarvin Bonevacia de routinier, die tijdens eerdere edities van de EK indoor al twee keer een bronzen medaille pakte, in 2017 en in 2021. Isayah Boers verraste Bonevacia op de NK met een supersnelle tijd van 45.72. Eenmaal in de finale is alles mogelijk. Internationaal gezien moet vooral rekening gehouden worden met de Noor Warholm, wereldrecordhouder en olympisch kampioen 400 meter horden, en de Spanjaard Husillos. Op de 4x400 meter wordt het echt spannend tussen Nederland (goud in 2021), Spanje en België.

Mike Foppen kan verrassen

Mike Foppen verkeert in topvorm. Zijn Nederlands record op de incourante indoor 5000 meter spreekt boekdelen. Zijn snelheidsprikkels op de 1500 meter moeten hem loodsen naar snoeiharde laatste kilometer op de 3000 meter in Istanbul. Eerst moet hij natuurlijk wel door de series komen.

Menno Vloon heeft grootste kans ooit op eremetaal

Zonder de onbereikbare Mondo Duplantis, die afgelopen week nog over de wereldrecordhoogte van 6,22 meter vloog bij het polsstokhoogspringen, mag Menno Vloon met zijn 5,91 meter van Clermont-Ferrand aanspraak maken op een medaille. Ook Rutger Koppelaar is bezig met een uitstekend seizoen met zijn recente 5,82 meter als beste prestatie ooit.

Altijd verrassingen op een toernooi

Normaliter presteert ruwweg een derde van de deelnemende atleten conform verwachting, een derde boven verwachting en een derde daaronder. Verrassingen zijn dus altijd aan de orde. En dat maakt het meteen ook zo lekker spannend. Donderdagmiddag houdt de Europese atletiekfederatie nog een internationale persconferentie, met als belangrijkste ster Femke Bol. Om 17 uur Nederlandse tijd start de eerste atletiekavond met meteen zes Nederlanders in actie, waaronder Weerman en Schilder voor hun kwalificatieronde.