6 manieren om een zweetgeur uit je sportkleding te krijgen
Dankzij deze huis-tuin-en-keukentrucjes maak je zonder moeite korte metten met hardnekkige zweetluchtjes.
© Canva

Sommige mensen zweten meer dan anderen, maar in welke gradatie je ook transpireert, er zijn maar weinigen die in hun hardlopende leven ontkomen aan een permanente zweetgeur in sportkleding. Na een poosje sporten kan een zweetgeur namelijk in de stof trekken. En hoe vaak – of hoe heet – je de sportkleding ook wast: de geur blijft erin zitten. Het probleem is dat er bacteriën in de stof zitten, die de geur vasthouden en met één piepklein druppeltje zweet al geactiveerd worden. Maar gelukkig zijn er verschillende manieren om deze zweetbacteriën voor eens en altijd te lijf te gaan.
1. Week je sportkleding in azijn voor het wassen
Laat je niet misl eiden door de vieze geur van azijn, want deze zure vloeistof blijkt juist de meest effectieve methode te zijn om hardnekkige zweetluchtjes tegen te gaan. En het is onwijs simpel: je vult een emmer met water en azijn, doordrenkt het kledingstuk met deze mix en laat het daarna voor een nacht weken. Was het vervolgens in de wasmachine en de zweet- en azijngeur zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.
2. Smeer de zweetplek in met kristalsoda
Heb je geen succes met de azijn? Dan kun je altijd nog aan de haal gaan met kristalsoda. Je neemt een ruim kommetje lauw water en voegt de kristalsoda toe totdat het water troebel wordt. Breng vervolgens het papje direct aan op de plek des onheils en de stof eromheen. Voeg daarna nog een beetje poeder rechtstreeks op het natte deel en laat het 15 minuten intrekken. Dompel daarna het kledingstuk +- 30 minuten in een bak koud water om het vervolgens in de wasmachine te gooien en ta da: je sportkleding is gegarandeerd weer als nieuw en geheel zweetvrij. Pas wel op met gekleurde sportkleding, omdat kristalsoda de kleur kan aantasten.
3. Stoom de zweetbacteriën uit je sportkleding
Het stomen van kleding is een goede oplossing voor hardnekkige luchtjes. Dit komt doordat zweetbacteriën geen fan zijn van hoge temperaturen. Maar om je kleding te stomen hoef je niet per se naar de stomerij te gaan. Als je in het bezit bent van een strijkbout, kun je gemakkelijk zelf de zweetbacteriën te lijf gaan. Het enige wat je moet doen is de strijkbout op de stoomstand zetten en je bent klaar om te gaan. Je kunt hiervoor ook een hand-kledingstomer gebruiken.
Maar let op: ten eerste moet de kleding tegen stomen kunnen en moet je de stinkende was eerst meedraaien in een normale was om het vervolgens aan de lucht te laten drogen. Op het moment dat het nog een beetje nattig aanvoelt, kun je met je strijkbout of hand-kledingstomer eroverheen om de stank te bestrijden.
4. Vries de zweetgeur uit je sportkleding
Zweetbacteriën gaan liever niet in de koude kleren zitten doordat de lage temperatuur van de vriezer deze zullen doden. Stop je kleding wel eerst in een plastic tas.
5. Smeer Dettol op de stinkende zweetplek
Naast dat Dettol je beste vriend is tijdens de grote schoonmaak, is het ook een gemakkelijk huis-tuin-en-keukentrucje om hardnekkige zweetluchtjes uit je kleding te krijgen. Smeer de plek van de boosdoener in met Dettol en laat het intrekken. Stop vervolgens het kledingstuk in de wasmachine voor een normale was en je sportkleding ruikt weer naar viooltjes.
6. Gebruik niet te veel wasmiddel en geen wasverzachter
Blijft je sportkleding maar stinken? Alhoewel je gevoelsmatig misschien denkt dat meer wasmiddel een zweetgeur tegengaat, is het tegendeel waar. Wasmiddel kan namelijk juist restjes achterlaten op je sportkleding waarin geurtjes blijven hangen, maar ook wasverzachter werkt als een magneet voor ongewenste geurtjes. Hou je daarom aan de aanbevolen hoeveelheid en gebruik geen wasverzachter. Lees hier meer over hoe je je sportkleding op de juiste manier wast.