6 tips die kunnen helpen bij PDS-klachten
Verlicht je klachten met deze handige weetjes.
© PeopleImages

Hoeveel mensen precies last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is niet bekend, maar volgens een schatting van de Maag Lever Darmstichting komt het neer op zo’n 5 tot 15 procent van de Nederlandse bevolking. Opvallend is dat van die Nederlanders maar liefst 75 procent vrouw is. De klachten die bij PDS horen zijn vrij uiteenlopend, maar de meeste mensen met PDS geven aan vooral buikpijn en een opgeblazen gevoel te hebben.
Aangezien PDS veel verschillende vormen, en daardoor dus ook verschillende uitingen heeft, is het aan te raden om je huisarts te raadplegen wanneer je vermoed dat je PDS hebt. Hij of zij kan je persoonlijk advies geven, met eventueel medicatie. Gelukkig zijn er ook een aantal handige tips die je dagelijks kunt toepassen om je buikkrampen te verlichten:
Voeg probiotica toe aan je dieet
Volgens een grootschalig onderzoek aan de Universiteit van Teheran kan het eten van probiotica darmkrampen (en dus buikpijn) helpen voorkomen, doordat probiotica de darmflora verbeteren. Probiotica zijn levende, (goede) bacteriën en schimmels die de darmen ondersteunen bij het verteren van voedsel. Ook helpen ze bij het behouden van een goede balans tussen de natuurlijke bacteriën in je darmen. Probiotica vind je in o.a. yoghurt, zuurkool, olijven, tempeh, kimchi en donkere chocolade (vanaf 70 procent cacao).
Eet meer vezels
Uit onderzoek van de Noorse Universiteit van Bergen blijkt dat het binnenkrijgen van gefermenteerde vezels helpt bij het verminderen van de gasproductie van de darmen (een veelvoorkomende klacht bij PDS). Je huisarts kan je eventueel vezelsupplementen voorschrijven, maar je kunt ze ook vinden in fruit, groente, peulvruchten en volkoren graanproducten. Of je baat hebt bij meer vezels toevoegen aan je dieet, ligt eraan welke soort PDS je hebt. Raadpleeg daarom altijd je huisarts wanneer je veel last van je darmen hebt. Aan de hand van je klachten kunnen jullie de beste aanpak vormen.
Beweeg
Verschillende onderzoeken wijzen erop dat een actieve levensstijl ervoor kan zorgen dat je minder klachten ervaart, o.a. door de een ontstekingsremmende werking in de darmen. Vooral sport op lage tot gemiddelde intensiviteit is aan te bevelen, zo kan iedere dag een half uurtje wandelen al helpen bij het verminderen van PDS-klachten.
Houd een eetdagboek bij
De precieze oorzaak van PDS achterhalen is moeilijk, maar zo ver als de wetenschap nu is lijkt het erop dat de zenuwen in de darmen overgevoelig zijn, waardoor ze heftiger reageren op prikkels dan normaal. Waar je darmen op reageren, is voor iedereen anders. Erachter komen op welke producten of ingrediënten je darmen heftig reageren, is makkelijker en overzichtelijker wanneer je het opschrijft. Als dit niet werkt, kun je ook het FODMAP-dieet proberen. Bij dit dieet vermijd je om de beurt bepaalde koolhydraatketens, om te kijken waar je darmen niet zo goed tegen kunnen. Schakel de hulp in van een diëtist als je dit wilt proberen, want het is een complex dieet.
Verminder stress
Een overgevoelige darm trekt zich ook van stress iets aan. De productie van het stresshormoon cortisol kan zorgen voor veranderingen in de samenstelling van darmbacteriën. Er zijn sterke aanwijzingen dat stress PDS-klachten in de hand werkt, en minder stress de klachten helpt verminderen. Denk hierbij ook aan voldoende slaap: te weinig nachtrust geeft je lichaam stress. Hoeveel slaap je nodig hebt is voor iedereen verschillend, maar de meeste personen hebben behoefte aan acht uur slaap. Vroeg naar bed dan maar, vanavond?
Probeer pepermuntolie
Last but not least: capsules met pepermuntolie is toch wel een lifehack waar iedereen met PDS vanaf zou moeten weten. De geconcentreerde olie is een natuurlijkere optie dan medicatie, en op veel locaties verkrijgbaar. Overkoepelend onderzoek van negen verschillende studies heeft uitgewezen dat pepermuntolie snel en effectief verlichting brengt bij darmkrampen.