Dit is waarom met je handen eten zoveel voldoening geeft
En waarom fingerfood zo onweerstaanbaar is.
© Getty Images - Maskot

We zijn er eindelijk achter waarom kip nuggets zo onweerstaanbaar zijn. Nee grapje, maar er is wel bewijs dat laat zien waarom met je handen eten er écht voor zorgt dat je meer geniet dan met met mes en vork.
Een extra zintuig
Uit een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Retailing blijkt dat met je handen eten inderdaad zorgt voor een extra smaakbeleving. Dat je minder zou proeven wanneer je het eten niet zou kunnen ruiken wisten we al, maar nu heb je een extra reden om met je handen te eten wanneer dat kan. Daarnaast deed wetenschapper Madzharov tijdens het onderzoek nog een interessante ontdekking.
Zelfcontrole
Madzharov deed meerdere onderzoeken op dit gebied en kwam erachter dat respondenten die het betreffende voedsel - een blokje kaas, in het eerste onderzoek - niet alleen als smaakvoller beoordeelden dan de respondenten die het blokje met behulp van een cocktailprikker aten, maar dat ze ook meer kaas consumeerden.
Wat ook opvallend is, is dat Madharov haar deelnemers van tevoren liet aangeven hoeveel zelfcontrole ze normaliter hebben over hun eetgedrag. Zo werden de deelnemers ingedeeld in twee groepen: personen die een hoog level van zelfcontrole hebben en personen die een laag zelfcontrole level hebben.
Mindful eten
Wat bleek? Ongeacht de manier waarop ze het stukje kaas aten, de groep die aangaf veel zelfcontrole te hebben, was de enige die aangaf het stukje kaas intenser waar te nemen na het eten ervan. Voor de andere groep, die aangaf weinig zelfcontrole te hebben, bleef de beleving gelijk aan voordat ze het stukje opaten. Voor hen voegde het daadwerkelijk proeven van de kaas dus niet veel toe aan hun smaakbeleving.
'Dat laat zien dat er een duidelijk verschil is tussen de twee groepen in de manier waarop ze smaak beleven', vertelt Madzharov in een persverklaring. Het lijkt erop dat wanneer je iets goed proeft en ervan geniet, je eerder zult stoppen met eten.
Madzharov herhaalde het experiment nog eens, dit keer met een grotere groep studenten (145) en mini donuts. Ook nu moesten de studenten vóór en na het eten de voedselbeleving beoordelen, en weer scoorde de groep die de donuts met hun handen mocht eten hoger op het gebied van smaakbeleving.
De auteur van dit artikel, dat verscheen op de Huffington Post, gaat nog een stapje verder. Volgens hem zou het feit dat je meer kunt genieten van voedsel wanneer je het aanraakt te maken hebben met dat je de 'chi', oftewel de energie van het voedsel aanraakt.