HYROX: een race van hardlopen én krachttraining
Perfect voor iedereen die dol is op afwisseling of meer uitdaging.
© Marco VDM

Dol op hardlopen maar toe aan wat afwisseling of nieuwe uitdaging? Dan is HYROX misschien iets voor jou! Wij vertellen je alles over deze nieuwe fitness-trend.
Wat is HYROX?
HYROX is een fitnesswedstrijd die bestaat uit een vast format. Je begint met 1 kilometer hardlopen, daarna doe je een fitnessoefening. Vervolgens loop je weer een kilometer, gevolgd door een andere oefening. Deze combinatie voer je in totaal acht keer uit. Bij een HYROX-wedstrijd loop je dus 8 kilometer.
HYROX is ontwikkeld door fitnessfanaten die het wedstrijdelement misten in hun sport, maar door de krachtoefeningen tussendoor is het natuurlijk ook een mooie uitdaging voor lopers.
Hoe werkt een HYROX-wedstrijd?
Wereldwijd worden er HYROX-evenementen georganiseerd op grote overdekte locaties. Zo zijn er al wedstrijden geweest in Ahoy en de RAI. Iedereen is welkom, er is geen kwalificatie of tijdslimiet. Je kunt strijden in verschillende categorieën, waarbij je lichtere of zwaardere gewichten voor je kiezen krijgt. De afstanden blijven hetzelfde. Het is ook mogelijk om als duo en in estafettevorm mee te doen.
De winnaar is degene die het snelste het hele parcours heeft afgelegd. De gemiddelde finishtijd is dik anderhalf uur, maar er zijn ook deelnemers die drie uur nodig hebben. Daarnaast is het een race tegen jezelf, bij elke wedstrijd kun je proberen weer wat seconden van je tijd af te schaven. Ter inspiratie: de wereldrecords HYROX staan op 54.07 bij de heren en 58.58 bij de dames.
Welke oefeningen doe je bij HYROX?
De acht oefeningen die aan bod komen zijn geïnspireerd op de basisbewegingen die het menselijk lichaam kan uitvoeren. Je kent ze misschien ook wel uit de sportschool:
- 1000 meter op de Ski Erg
- 50 meter sled push: je duwt een zware 'slee' vooruit
- 50 meter sled pull: je verplaatst die slee door eraan te trekken
- 80 meter burpee broad jump (variatie op de burpee), in plaats van omhoog spring je naar voren
- 1000 meter roeien op de RowErg
- 200 meter farmers carry, oftewel vooruit wandelen met zware gewichten in beide handen
- sandbag lunges, de lunge die we wel kennen, maar dan met een zware zandzak op je rug
- 75 of 100 wall balls: je gooit een zware bal tegen een muur
Zo train je voor een HYROX-wedstrijd
De helft van een HYROX-wedstrijd bestaat uit hardlopen: 8 kilometer, verdeeld over acht rondjes van 1 kilometer. De gemiddelde HYROX-deelnemers is alles bij elkaar anderhalf uur bezig, dus je hebt een goede basisconditie nodig.
Combineer je looptrainingen met krachttraining, dat is altijd verstandig, maar zeker als je je aan HYROX gaat wagen. Oefen met de bewegingen die aan bod zullen komen tijdens de HYROX-race en zorg ervoor dat je ze met de juiste techniek kunt uitvoeren. Een deskundige trainer kan je hierbij helpen. Inmiddels zijn er ook sportscholen die HYROX-trainingen aanbieden.