Zo kom je uit je dip na een marathon
Wij geven je tips om de 'marathon blues' te voorkomen.
© Getty Images - Catherine Falls Commercial

Na het uitlopen van een marathon kun je je verdrietig of vlak voelen. Deze mentale kater ontstaat vaak een paar dagen na de euforie van de finish. Hoe versla je de 'marathon blues'? Lees onze tips.
Zo'n dip na een marathon is niets om je zorgen over te maken. Dit is de oorzaak van de 'marathon blues'. Meestal voel je je na een paar dagen weer beter. Ondertussen is het goed om het erover te hebben met iemand die je vertrouwt. Een goede vriend, familielid of je coach bijvoorbeeld.
Symptomen van een depressie
Zit je twee weken later nog steeds de hele dag diep in je dip? Dan adviseert sportpsychiater Amit D Mistry om professionele hulp in te roepen, stap bijvoorbeeld naar je huisarts.
'We gaan dan kijken naar je gemoedstoestand, motivatie, slaappatroon, concentratievermogen en eetlust en of je nog plezier hebt in je bezigheden. Welke impact heeft dit op je functioneren? In extreme gevallen kunnen mensen suïcidale gedachten hebben. Dit zijn symptomen waar we naar kijken om een depressie vast te stellen. We onderzoeken ook mogelijke overtraindheid en relatieve energiedeficiëntie (RED-S), want dat symptomen geven die lijken op en overlappen met symptomen van een depressie.'
Debriefing
Volgens Mistry is het slim om meteen na je marathon een debriefing te doen. Maak snel wat notities over wat je geleerd hebt van deze wedstrijd. Wat ging er goed? Wat wil je de volgende keer anders aanpakken? Neem vervolgens even wat afstand van het lopen om je marathonavontuur te verwerken. Kijk op een later moment uitgebreider terug op je marathon. Sommige topsporters doen dit ook. Deze manier van afronding is afgekeken van defensie en de medische wereld.
Nieuwe wedstrijd plannen?
Schrijf je niet meteen in voor een nieuwe wedstrijd. Zorg eerst voor voldoende rust en herstel, zowel fysiek als mentaal. Dit is het moment om je sociale leven weer op te pakken en klaar te staan voor de mensen die jou hebben gesteund tijdens je voorbereiding.
Zet wel nieuwe plannen in je agenda, zodat je genoeg te doen hebt en ergens naar uit kunt kijken na je marathon. Dat kan een welverdiende vakantie zijn. Of ga een paar weken een nieuwe sport proberen, nu heb je daar tijd voor. Neem eindelijk eens yogales, dat is hartstikke goed voor hardlopers.
Vergeet je loopmaatjes niet
Misschien heb je nieuwe vrienden gemaakt tijdens de voorbereiding op je marathon, bij je atletiekvereniging of via social media. Vergeet ze niet en houd contact met ze. Het gevoel hebben dat je ergens bij hoort en deelnemen aan een community zijn bevorderlijk voor je motivatie. Dus blijf je loopmaatjes volgen via Instagram en Strava en blijf naar je trainingen bij je loopgroep gaan.
Als je de beweging mist...
Mis je het sporten nu je niet meer zo intensief aan het trainen bent? De eerste vijf, zes dagen na je marathon kun je maar beter helemaal niet hardlopen. Overtollige energie kun je voorlopig beter opbranden met activiteiten die weinig impact hebben, zoals zwemmen, fietsen of wandelen. Doe daarna eens een testloopje van 20-30 minuten om te kijken hoe je ervoor staat. Voel je nog pijntjes? Heb je ergens last van of ben je vermoeid? Pak dan nog meer rust. Las een herstelperiode in na je marathon, zodat je daarna helemaal klaar bent voor je volgende uitdaging.
Volg je Runner’s World al op Instagram en Facebook?