Alles wat je wil weten over freerunning

Wat is freerunning eigenlijk, is freerunning verboden en wat zijn de vijf F's van freerunning?

© Getty Images - Westend61

gettyimages-748336053

Je hebt er vast weleens van gehoord of misschien zelfs gezien: freerunning. Een unieke sportdiscipline die het verkennen van steden combineert met sport en acrobatiek. De sport draait om creatieve expressie, lichaamsbeheersing, balans en het overwinnen van obstakels op een soepele manier. In dit artikel duikt Runner's World dieper in op deze sport door middel van het beantwoorden van veelgestelde vragen.

Wat is freerunning?

De letterlijke definitie van freerunning luidt als volgt: freerunning is een sport, waarbij een hardloper - de freerunner - zich sierlijk door de (meestal) stedelijke omgeving begeeft door muren, ramen, auto’s, et cetera, niet als obstakels, maar juist als hulpmiddelen te zien.

Het doel is om op een vloeiende, soepele en creatieve manier van punt A naar punt B te springen en hardlopen, waarbij obstakels als muren, hekken, banken en andere elementen van de stedelijke omgeving worden overwonnen. Net als bij trailrunning combineert freerunning vaardigheden als sprongen, stukken hardlopen en hoogteverschillen met fysieke kracht zoals uithoudingsvermogen en sprongkracht. Mentale vaardigheden zoals creativiteit en het overwinnen van angst zijn ook zeker belangrijke aspecten om een goede freerunner te worden.

Wat zijn de vijf F's van freerunning?

De vijf F's van freerunning vormen samen de essentie van de sport, waarbij de nadruk ligt op het vinden van de flow in beweging, het omarmen van vrijheid, het ontwikkelen van je fitheid en conditie, het ervaren van plezier en het ontwikkelen van vriendschappen.

  1. Flow (stroming): freerunning draait om het creëren van vloeiende en continue bewegingen. De freerunner probeert elke beweging naadloos in de volgende te laten overgaan, waarbij het lichaam en de geest in perfecte harmonie zijn.
  2. Freedom (vrijheid): freerunning is een uiting van vrijheid, waarbij de freerunner de mogelijkheid heeft om zijn of haar eigen stijl en creativiteit te uiten. Het gaat niet alleen om het volgen van vaste regels, maar juist om het verkennen van nieuwe mogelijkheden en het verleggen van grenzen.
  3. Fitness (fitheid): Door het beoefenen van de sport ontwikkelen freerunners hun kracht, conditie, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en coördinatie.
  4. Fun (plezier): plezier hebben is een belangrijk onderdeel van freerunning. Het is een speelse activiteit waarbij freerunners genieten van het verkennen van nieuwe omgevingen, het uitvoeren van uitdagende bewegingen en het delen van hun passie met anderen.
  5. Friendship (vriendschap): freerunning moedigt samenwerking en vriendschap aan. Freerunners komen samen om de sport te beoefenne, tips uit te delen, van elkaar te leren en elkaar te motiveren. Het gemeenschapsaspect is een belangrijk aspect voor deze sport.

Wat leer je allemaal met freerunning?

Freerunning biedt een breed scala aan voordelen en leermogelijkheden. Ten eerste is het springen en hardlopen eigenlijk een soort intervaltraining. Door de regelmatige snelheidswisselingen is het een uitstekende manier om je conditie te verbeteren. Verder helpt freerunning bij het ontwikkelen van lichaamsbeheersing, evenwicht, kracht en flexibiliteit. Bovendien zorgt freerunning voor het verbeteren van je focus en kan het je vermogen om met angst en stress om te gaan verbeteren. Als het goed gaat na een aantal trainingen kan freerunning je natuurlijk ook nog eens boost zelfvertrouwen geven.

Wat is het verschil tussen parcours en freerunning?

Het grote verschil tussen freerunning en parcours zit 'm in de benadering van de sporten. Bij parcours is het de bedoeling om zo snel mogelijk van punt A naar punt B te komen. Deze sport richt zich meer op efficiëntie en de snelheid van het overwinnen van obstakels. Bij freerunning is het creatieve aspect belangrijker, het focust meer op zelfexpressie en stijl. Freerunners gebruiken de omgeving als terrein en voeren stunts als salto's en flips uit, het wordt daarom ook wel urban acrobatiek genoemd.

Is free runnen verboden?

Freerunnen is niet verboden of illegaal in Nederland. Er zijn echter bepaalde regels waar je rekening mee moet houden als je van plan bent de deur uit te gaan voor een rondje freerunnen. In Nederland wordt het beoefend op verschillende openbare ruimtes zoals parken, stedelijke gebieden en aangewezen sportfaciliteiten. Maar, het is slim om tijdens het freerunnen aan de volgende richtlijnen te denken:

  1. Respect voor openbare en privé-eigendommen: zorg ervoor dat je toestemming krijgt als je privé-eigendom wilt gebruiken voor je freerunactiviteiten.
  2. Veiligheid: neem voorzorgsmaatregelen om je eigen veiligheid en die van anderen te waarborgen tijdens het freerunnen.

Hoe begin je met freerunning?

Ben je enthousiast geworden en wil je het een keer proberen? Misschien is het niet meteen slim om de deur uit te stappen om over de daken van je buren te gaan springen. Sluit je aan bij een vereniging of Google eens: 'freerunning (je woonplaats)' en kijk eens wat de dichtsbijzijnde plekken zijn. In Amsterdam heb je bijvoorbeeld plekken als JUMP Freerun waar je in een hal kunt freerunnen. Bij sommige plekken bieden ze ook lessen aan om de fijne kneepjes van het vak onder de knie te krijgen.

Volg je Runner’s World al op Instagram en Facebook?