Dit is de levensduur van jouw carbonschoen
Ze hebben helaas een kortere levensduur dan andere hardloopschoenen.
© Getty Images - Maddie Meyer

Je kunt er als hardloper eigenlijk niet omheen: carbonschoenen. Of je nu kijkt naar een marathon of naar een baanwedstrijd, de meeste toppers dragen tegenwoordig schoenen met een tussenlaag waar carbon in is verwerkt. Het carbon in de schoen zorgt gevoelsmatig voor meer energie tijdens het hardlopen. Helaas zijn ze ook aan de prijzige kant en hebben ze een kortere levensduur dan de normale hardloopschoen. Hoe komt dat nu eigenlijk en hoelang kun je ze precies dragen?
Dit is de levensduur van jouw carbonschoen
Weten wanneer je je favoriete paar hardloopschoenen moet vervangen is essentieel om blessurevrij te blijven en comfortabel te lopen. Er is helaas geen kant en klaar antwoord als het gaat om hoe vaak je je hardloopschoenen moet vervangen. De meeste fabrikanten zeggen dat de levensduur van hardloopschoenen moet worden gemeten in kilometers en niet in tijd. Klinkt logisch! Over het algemeen gaan de meeste normale hardloopschoenen zo'n 400 tot 600 kilometer mee. Voor carbonschoenen geldt de regel 200 tot 300 kilometer.
Wat gebeurt er met je hardloopschoenen naarmate ze 'ouder' worden?
Merken raden deze regel aan omdat rond deze aantallen kilometers de materialen beginnen af te takelen. De demping van de tussenzool begint zijn veerkracht te verliezen en absorbeert minder goed schokken. Verder verslechtert de grip van de buitenzool en wordt het materiaal dunner en stijver.
Voor carbonschoenen geldt hetzelfde met daarbovenop het feit dat door de hoge spanning die de carbonplaat te verduren krijgt, de plaat uiteindelijk minder stijf wordt en daardoor minder effectief. Hierdoor krijg je dus uiteindelijk minder energie terug tijdens het hardlopen.
Welke factoren hebben effect op de levensduur van je carbonschoen?
Als er na een tijd geen duidelijke tekenen van slijtage zijn en ze nog steeds (voor jouw gevoel) dezelfde ondersteuning bieden, kun je ze misschien iets langer dragen zonder blessures te veroorzaken.
Wat een negatief effect kan hebben op de levensduur van je carbonschoenen - naast het aantal kilometers dat je erop gelopen hebt - is hoe hard je op de schoenen loopt. Want hoe harder je loopt, hoe meer kracht er op de schoenen komt, waardoor er dus meer slijtage ontstaat. Ditzelfde geldt voor zwaardere hardlopers, zij hebben de neiging hun loopschoenen sneller te verslijten dan de lichtere loper. Verder is de ondergrond waarop je loopt van belang. Loop liever niet met je carbonschoenen over onverharde paden. Carbonschoenen zijn gemaakt voor op de weg en carbonspikes voor op de atletiekbaan. Natuurlijk heeft de kwaliteit van de carbonschoenen en het merk ook een enorme impact op de levensduur van de schoen.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?
Wil je meer feiten & fabels over hardlopen lezen?
Scoor dan nu de Runner's World special! Deze ligt nú in de winkel tot en met eind februari 2024.
Scoor hier jouw exemplaar van de nieuwe Runner's World Special