Hardlopen bij burn-out: doortrainen of kun je beter stoppen?
Sporten is gezond, maar hoe vind je balans als je lichaam uitgeblust is?
Regelmatig hardlopen blijkt even effectief te zijn als antidepressiva en de meeste lopers voelen zich na een rondje door het park beter en energieker dan voor het lopen. Maar er zijn ook momenten waarin je je afvraagt of het wel verstandig is om te blijven trainen, bijvoorbeeld als je met burn-outklachten thuis zit. Hoe kun je balans vinden en de vruchten plukken van de sport waar je zo van houdt zonder jezelf verder uit te putten? We spraken Mirjam Schneider, hulpverlener bij MIND Korrelatie, over burn-out en welke rol beweging speelt in de behandeling.
Verschil stress en burn-out
Stress kennen we allemaal: veel te doen op het werk, een druk sociaal leven en diverse verplichtingen die veel van ons vragen. 'In de meeste gevallen zit er toch een soort deadline aan de stress', vertelt Mirjam Schneider. 'Na een drukke periode kun je weer op adem komen, in het weekend je batterijen weer opladen en dan voel je je al snel weer jezelf. Dat is bij mensen met burn-out amper of niet het geval. De vermoeidheid en uitputting gaan zo diep dat het je beperkt in het dagelijkse leven. De ene burn-out is de andere niet, maar over het algemeen kun je denken aan klachten zoals slaapproblemen, piekeren, hoofdpijn, darmklachten, prikkelbaarheid, slechte concentratie. Veel klachten lijken ook op depressie, zoals somberheid of lusteloosheid, maar een burn-out herken je in de meeste gevallen aan de extreme fysieke en mentale vermoeidheid.'
Herken je jezelf in deze omschrijving? Dan is het verstandig om dit ook samen met een professionele hulpverlener aan te pakken.
Positieve effecten van hardlopen op je gezondheid
Wellicht zijn we bij Runner's World een beetje bevooroordeeld, maar toch: hardlopen is goed voor je gezondheid, ook als je last hebt van stress. Regelmatig bewegen vermindert de spanning in je lijf, waardoor je beter tot rust kunt komen en beter kunt slapen. De stresshormonen cortisol en adrenaline nemen af en 'positieve' hormonen zoals endorfine worden aangemaakt. Meer over de goede invloed van beweging op je mentale gezondheid vind je hier.
Kun je hardlopen met een burn-out?
Je bent uitgeput, is het dan wel verstandig om door te gaan met hardlopen? 'Als je al jaren loopt en er altijd veel uit hebt gehaald, dan is het begrijpelijk dat je door wilt gaan', vertelt Schneider. 'Maar tegelijkertijd kan het ook een valkuil zijn. Je legt de lat heel hoog en verwacht van jezelf hetzelfde niveau, dezelfde prestaties, maar zo werkt het niet. We zien dat ambitieuze mensen vaak geneigd zijn om de prestatiedruk (die in veel gevallen voor de burn-out heeft gezorgd) te verplaatsen van hun werk naar recreatie, zoals het lopen. Maar als je lichaam dan niet meewerkt zoals je zou willen, dan zorgt dat voor een opeenstapeling van teleurstellingen. De drang om te presteren zit de ontspanning en alle positieve effecten van het lopen vaak in de weg.'
Niet bewegen is echter ook geen optie. Met de juiste aanpak en héél veel geduld kun je ook met een burn-out blijven bewegen.
Pas je training aan
Wees wat zachter voor jezelf. Nu is niet het moment om voor een nieuw PR te gaan, dit levert alleen maar extra stress op. Ga voor rustige duurlopen op lage hartslag. Er bestaan ook speciale loopgroepen voor mindful hardlopen en running therapie, waarmee je op een rustige, gezonde manier blijft bewegen.
Vergelijk jezelf niet
Niet met jezelf en niet met andere lopers. Laat de prestaties, tijden en alle druk los en probeer te focussen op je gevoel. Kijk je veel naar wat je loopbuddies doen? Dan is het een goed idee om een tijdje niet naar Strava en social media te kijken.
Vraag om hulp én laat je helpen
Bij burn-out is het verstandig om hulp te zoeken, maar het kan een grote uitdaging zijn om de hulp ook aan te nemen. 'Veel mensen belanden juist in een burn-out omdat ze alles alleen proberen te doen. Dat werkt voor niemand. Begin bij de mensen in je omgeving of zoek professionele hulp.'
Heb jij regelmatig last van stress of burn-outklachten en wil je hier met een professionele hulpverlener over praten? Dat kan gratis en anoniem bij MIND Korrelatie.
Meer over de invloed van hardlopen op je mentale gezondheid lees je in de nieuwe Runner's World!
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?