Alles over kalium: wat is het en hoezo is het belangrijk?
Een belangrijke speler in het lichaam!
© Getty Images - Kseniya Ovchinnikova

Kalium is een belangrijk mineraal, maar wat doet het eigenlijk in het lichaam? Waarvoor heb je het nodig? En hoeveel kalium per dag is gezond? Je leest het allemaal hier.
Wat doet kalium voor je lichaam?
Kalium is een belangrijke speler: het mineraal helpt samen met natrium (zout) en chloride bij het reguleren van de bloeddruk en de vochtbalans in het lichaam. Eet je veel kant-en-klare gerechten of gebruik je veel zout in je eten, dan loop je risico op hoge bloeddruk - kalium kan dit effect tegengaan. Daarnaast zorgt kalium ervoor dat spieren kunnen samentrekken en zenuwprikkels goed geleid worden. Een hoge inname van kalium kan zelfs het risico op een beroerte verkleinen.
Als je in de zomer of tijdens een pittige training veel zweet, raak je onder andere veel kalium en natrium kwijt. Er is altijd een wisselwerking tussen deze twee mineralen, daarom is het belangrijk om het allebei na je training weer aan te vullen, bijvoorbeeld met elektrolytendrank. Bij een (halve) marathon of andere wedstrijd waar je veel zweet, wil je al tijdens de inspanning de elektrolyten weer aanvullen om spierkramp te voorkomen.
Wat is een normale waarde voor kalium in je bloed?
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kalium bij volwassene mannen en vrouwen is 3.500 milligram. Even voor jouw beeldvorming: in een kleine banaan zit ongeveer 370 milligram, en ook in de meeste andere voedingsmiddelen zit kalium. Mensen met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen over het algemeen genoeg kalium binnen.
In de meeste gevallen wordt kalium door het lichaam goed opgenomen en je nieren zorgen ervoor dat er nooit te veel kalium in je bloed zit. Mensen met nierschade moeten een kaliumbeperkt dieet volgen en te veel aan kalium kan bij hen namelijk zorgen voor hartklachten.
Ben je vaak moe, prikkelbaar of heb je een lage bloeddruk, dan zou dat wel kunnen duiden op een kaliumtekort. Ook na hevig braken en/of ernstige diarree kan een kaliumtekort ontstaan.
Waar zit kalium in?
Kalium zit in diverse voedingsmiddelen, zoals groente, fruit, noten en granen. Lees hier in welke producten bijzonder veel kalium zit.