Calcium te hoog? Dit zijn de symptomen

Calcium is een van de belangrijkste mineralen voor sterke botten. Maar wat gebeurt er als je te veel calcium in je bloed hebt?

Calcium is een belangrijk mineraal dat onder andere bijdraagt aan sterke botten en een goede werking van je spieren. Je wilt dus voldoende voeding met calcium eten en drinken, maar ook weer niet te veel. Een te hoog calciumgehalte in je bloed wordt ook wel hypercalciëmie genoemd en kan verschillende oorzaken hebben.

Mogelijk oorzaken van een te hoog calcium

Voor volwassen mannen en vrouwen is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium volgens het Voedingscentrum 950 milligram. Als je structureel minder calcium via je voeding binnenkrijgt, kun je een calciumtekort ontwikkelen. Maar te veel calcium is ook weer niet goed. Krijg je meer dan 2500 milligram calcium per dag binnen, dan kunnen bijvoorbeeld nierstenen ontstaan.

De kans dat je te veel calcium uit je voeding haalt is niet zo groot. Een verhoogd calciumgehalte in je bloed heeft meestal een andere reden. Te snel werkende bijschildklieren bijvoorbeeld. Hierdoor wordt te veel parathyreoïdhormoon (PTH) aangemaakt, een van de hormonen die het calciumgehalte in je bloed reguleert. Dit kan vervolgens zorgen voor een verhoogd calciumgehalte. Ook te veel vitamine D kan bijdragen aan een te hoog calcium. Vitamine D bevordert namelijk de opname van calcium in je lichaam.

Wat zijn de symptomen van te veel calcium?

Te veel calcium in je bloed kan allerlei klachten veroorzaken, maar het is vaak lastig te herkennen. De symptomen van een te hoog calcium zijn namelijk vrij vaag en algemeen. Zo kun je last hebben van vermoeidheid, je eetlust verliezen, misselijk zijn, nierstenen krijgen of hartritmestoornissen. Om zeker te weten waar je klachten vandaan komen, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Aan de hand van een bloedtest kan hij of zij achterhalen of je te veel of te weinig calcium in je lichaam hebt.

Hoe verlaag je calcium in je bloed?

Denk je dat je last hebt van een te hoog calcium, vraag dan altijd aan een arts wat de juiste behandeling is. Hoe je het calciumgehalte in je bloed het beste kunt verlagen, hangt af van de oorzaak van het probleem. Een medisch specialist kan je daar het beste bij helpen.