Dit zijn de voordelen van hot yoga voor hardlopers

Is een uur zweten in een yogastudio waar de temperatuur opgestookt wordt tot 40 graden een nachtmerrie of juist de ultieme vorm van ontspanning?

© Getty Images - Tom Werner

gettyimages-1339242622

Zin om een uurtje flink te zweten? Dan kun je natuurlijk een pittige hardlooptraining doen ó f je duikt de yogastudio in voor een lesje hot yoga. Met temperaturen van tussen de 30 en 40 graden Celsius zal het zweet over je rug druppelen. Waarom zou je dat willen, denk je misschien. Dit zijn de voordelen van hot yoga.

Wat is hot yoga?

Hot yoga is de verzamelterm voor alle soorten yoga die beoefend worden in een kamer die zo'n 20 graden warmer is dan normaal. De kamertemperatuur bij hot yoga ligt meestal tussen de 27 en 38°C. De luchtvochtigheid verschilt per yogastudio.

In principe kun je elke vorm van yoga in een warme ruimte doen, maar bikram yoga was de eerste soort hot yoga. Deze variant werd in de jaren '70 populair. bedacht door Bikram Choudhury.

Het verschil tussen hot yoga en bikram yoga

De termen bikram en hot yoga worden regelmatig door elkaar gebruikt. Je doet beide yogavormen in een hete ruimte, maar het is niet precies hetzelfde.

'Bikram yoga doe je in een ruimte waar het 40°C is en de luchtvochtigheid 40 procent. De les bestaat uit 26 poses en twee ademhalingsoefeningen die altijd hetzelfde zijn. Je kan bij elke yogastudio ter wereld binnenlopen en weten dat de oefeningen hetzelfde zijn', vertelt hot yoga instructrice Donna Noble van Teaching Body Positive Yoga.

Hot yoga kan daarentegen uit allerlei verschillende oefeningen bestaan. De yogaruimte waarin je deze variant beoefent kan verschillende temperaturen hebben. Maar warm is het sowieso. Het doel van hot yoga is om de hitte en luchtvochtigheid van India, waar yoga oorspronkelijk vandaan komt, na te bootsen.

De voordelen van hot yoga voor hardlopers

1. Hot yoga verlaagt je bloeddruk en gaat stress tegen

Volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in American Heart Association kan hot yoga de bloeddruk verlagen. Hot yoga kan daarin een goede aanvulling zijn op andere sporten zoals hardlopen, waarvan we ook weten dat het de bloeddruk verlaagt en het hart verstrekt.

Een andere studie, gepubliceerd in het Journal of Bodywork en Movement Therapies, stelt dat astanga en hatha yogalessen je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit verbeteren. En weer een ander onderzoek laat ziet dan yoga zorgt voor minder stress bij onder andere studenten.

2. Hot yoga verbetert je kracht en flexibiliteit

Sterke buik- en rugspieren zorgen voor een betere houding tijdens het hardlopen. Ook flexibiliteit kan je helpen bij je looptechniek en blessures voorkomen. Yogaoefeningen die focussen op flexibiliteit en balans zijn daarom een goede aanvulling op je hardloop- en krachttrainingen.

3. Hot yoga ontspant je spieren

Het voordeel van hot yoga is dat het hardlopers, die vaak kortere en strakkere sieren hebben, helpt om dieper te stretchen en de spieren te ontspannen. 'Yoga is een geweldige aanvulling op hardlopen. Als hardlopers gebruiken we steeds dezelfde spieren die daardoor korter worden. De ademhalingsoefeningen en de ontspanning tijdens yoga zijn net zo belangrijk als de stretches. Hierdoor gaat je lichaam in de herstelmodus', zegt yoga-instructrice en triatlete Louise Croxson.

Hoe begin je met hot yoga?

Sommige instructeurs raden aan om eerst een gewone yogales te volgen, voordat je aan hot yoga begint. Dit is een goed idee als je niet zo goed weet hoe je op de warme omstandigheden van hot yoga zal reageren.

Durf je het aan om een hot yoga lesje te volgen, dan raadt Noble aan om een paar keer per week te gaan, zodat je de effecten op je lichaam echt merkt. 'Bepaal niet op basis van één hot yogales of je het leuk vindt of niet. Probeer in de eerste week drie keer te gaan zodat je lichaam kan wennen aan de hitte. Kijk daarna of het iets voor je is', adviseert zij.

Hot yoga kan juist voor beginners goed zijn, omdat het makkelijker is om je spieren te stretchen in warme temperaturen. Ideaal als je nog niet zo flexibel bent. En wat doe je dan aan bij hot yoga? Kies voor kleding die je zweet goed afdrijft. Heb je geen zin om op het zweet van een ander te liggen? Neem dan je eigen yogamat mee.